Tuplajalkatreeni erilaisilla sarjoilla ja käsitreeni pitkillä sarjoilla

16.11.2016 - 12:06

Tämän viikon treeneissä ei ole ollut mitään punaistalankaa sillä kaikki treenit ovat olleet erilaisia. Ei ole ollut mitään tiettyä tyyliä jolla olen vienyt treenit läpi kuten yleensä on ollut hieman tapana. Yleensä viikon treenit ovat jollain tapaa menneet jonkinlaisella punaisella langalla. Joko olen käyttänyt jonkin tyyppisiä erikoistekniikoita, tehnyt sarjoja kolme kertaa kymmenen tai vastaavilla tyyleillä tai pitkiä sarjoja käyttäen. Tällä viikolla treenit ovat olleet yksittäisiä treenejä eli en ole miettinyt minkälaisia sarjoja tai minkälaisia tyylejä olen käyttänyt treeneissä. Olen käyttänyt sekaisin erikoistekniikoita, normaaleja suoria sarjoja sekä pitkiä sarjoja eri treeneissä ja treenien sisällä. Eräällä tavalla voisi sanoa, että olen päässyt eräästä kaavamaisuudesta eroon.

Se mikä treeni tyyli sopii itselle on ihan siitä kiinni mitä hakee treenistä. Tietyt kaavamaisuudet ovat hyvä tapa treenata varsinkin alkuaikoina ja silloin kun halutaan kehittyä tietyissä asioissa. Tällä omalla tavalla jolloin treenit vaihtelevat treenistä toiseen paljon eikä samoja liikkeitä ole viikosta toiseen on vaikea hakea esimerkiksi liikkeisiin kovempia painoja tai harjoittaa tekniikkaa. Sarja- tai maksimipainojen kohottaminen vaatii, että liikkeitä treenataan jatkuvasti. Sama asia on myöskin tekniikan hiomisessa, että tekniikka harjaantuu vain tekemällä liikettä paljon.

Itse olen nyt pidempään käyttänyt taktiikkaa tehdä treenissä yleensä kolmea liikettä ja maksimissaan neljää. Näin varsinkin tuplatreenipäivinä jolloin olen pitänyt treeniajat maltillisina. Yhden treenin päivinä olen sitten katsonut hieman fiiliksen mukaan miten paljon olen liikkeitä tehnyt. Tällä tavalla kun teen kolme liikettä per treeni niin liike määrä on pieni ja kun haluan tehdä useampia liikkeitä niin jouduin  vaihtamaan liikkeitä viikottain. Toisaalta olen olen pitänyt treenien liikkeet enemmän perusliikkeinä sillä olen käyttänyt aika paljon erikoistekniikoita joita ei voi käyttää ihan jokaisessa liikkeessä. Myöskin perusliikkeet ovat juuri niitä hyviä liikkeitä joissa pystyy tekeen paremmin isomilla painoilla eikä tarvitse keskittyä niin paljon tekniikkaan mikä on hyvä asia erikoistekniikoissa.

Keskiviikkona tuplajalkatreeniä erilaisilla sarjoilla

Keskiviikona tuli tehtyä poikkeuksellisesti takareidet aamulla ja etureidet illalla sillä tällä kertaa olisi ollut vuorot toisinpäin. Olen viikottain vaihdellut aloittavaa lihasryhmää ja kun viime viikolla tuli tehtyä takareidet aamulla niin tällä kertaa oli vuorossa etureidet aamulla. Halusin kuitenkin jostain syystä tehdä etureidet illalla tai oikeastaan halusin kyykätä illalla. Toisaalta se on nyt ihan sama kumminpäin jalkatreenit suorittaa. Tuolla sekoittamalla saa vain vaihtelevaisuutta sekä ei totu tiettyyn rytmiin jolloin voi olla vaikea tehdä treenejä toisin päin.

Käytännössä tein kovia viiden toiston sarjoja kyykyssä ja toisessa päässä oli kolmenkymmenen toiston jalkaprässejä. Siihen väliin vielä viidentoista toiston sarjoja sekä kymmenen toiston sarjoja. Yksi erikoisuus oli myöskin illan etureisitreenissä kun tein etureisilaitetta. Tein aluksi kahdenkymmenen toiston sarjojan rauhallisella tekniikalla. Tämän jälkeen tuplasin painot ja tein enemmän runttauksella kymmenen toistoa. Runttauksen jälkeen otin taas puolet painoista pois ja tein kaksikymmentä toistoa rauhallisemmin. Yhteensä tein kolme rauhallista kaksikymppistä ja kaksi runttaus kymppiä ja täytyy kyllä sanoa, että kahdenkymmenen toiston sarjat ottivat paljon paremmin perille.

Takareisitreeni

  • Bulgarialainen askelkyykky
  • Sumokyykky smith
  • Pohkeet istuen
  • Takareidet maaten
  • Pohkeet seisten

Etureisitreeni

  • Kyykky
  • Jalkaprässi
  • Etureisilaite

Käsitreeni pitkillä sarjoilla

Torstain käsitreeni oli aika simppeli. Aluksi supersarja hauikselle ja ojentajille missä otin pumpin päälle. Tämän jälkeen pidin vain pumpin päällä ja pidin treeniin käytetyn ajan maltillisena. En meinaan halunnut kadottaa pumppia treenin aikana vaan käsitreeni oli liikemäärällisesti aika suppea. Lähdes kaikki liikkeet tuli tehtyä joko viidentoista tai kolmenkymmenen toiston sarjoilla. Supersarjoja tein vain yhden treenin alkuun vaikka mietin niitä treenin aikana. Käytännössä korvasin supersarjat kolmenenkymmenen toiston suorilla sarjoilla millä sain poltteen. 

Sinällään aika ihmeellinen käsitreeni sillä en tehnyt lopulta yhteen tanko- tai käsipainoliikettä. Tein liikkeet joko laitteilla treenin alkuun ja loput liikkeet ristikkäistaljassa. Jos nyt menen vielä loppuviikosta tekemään toisen käsitreenin niin tämä tulee tehtyä sitten käsipainoilla ja tangoilla. Näin jäi ainakin reserviin liikkeitä vaikka näin asiaa miettinytkään.

Käsitreeni

  • Supersarja Hauiskääntö scott + Ojentajalaite
  • Ojentajapunnerrus
  • Hauiskääntö alatalja
  • Ojentajapunnerrus nikan takaa
  • Hauiskääntö ristikkäistalja

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.