Tuplajalkatreeni erilaisilla sarjoilla ja käsitreeni pitkillä sarjoilla

16.11.2016 - 12:06

Tämän viikon treeneissä ei ole ollut mitään punaistalankaa sillä kaikki treenit ovat olleet erilaisia. Ei ole ollut mitään tiettyä tyyliä jolla olen vienyt treenit läpi kuten yleensä on ollut hieman tapana. Yleensä viikon treenit ovat jollain tapaa menneet jonkinlaisella punaisella langalla. Joko olen käyttänyt jonkin tyyppisiä erikoistekniikoita, tehnyt sarjoja kolme kertaa kymmenen tai vastaavilla tyyleillä tai pitkiä sarjoja käyttäen. Tällä viikolla treenit ovat olleet yksittäisiä treenejä eli en ole miettinyt minkälaisia sarjoja tai minkälaisia tyylejä olen käyttänyt treeneissä. Olen käyttänyt sekaisin erikoistekniikoita, normaaleja suoria sarjoja sekä pitkiä sarjoja eri treeneissä ja treenien sisällä. Eräällä tavalla voisi sanoa, että olen päässyt eräästä kaavamaisuudesta eroon.

Se mikä treeni tyyli sopii itselle on ihan siitä kiinni mitä hakee treenistä. Tietyt kaavamaisuudet ovat hyvä tapa treenata varsinkin alkuaikoina ja silloin kun halutaan kehittyä tietyissä asioissa. Tällä omalla tavalla jolloin treenit vaihtelevat treenistä toiseen paljon eikä samoja liikkeitä ole viikosta toiseen on vaikea hakea esimerkiksi liikkeisiin kovempia painoja tai harjoittaa tekniikkaa. Sarja- tai maksimipainojen kohottaminen vaatii, että liikkeitä treenataan jatkuvasti. Sama asia on myöskin tekniikan hiomisessa, että tekniikka harjaantuu vain tekemällä liikettä paljon.

Itse olen nyt pidempään käyttänyt taktiikkaa tehdä treenissä yleensä kolmea liikettä ja maksimissaan neljää. Näin varsinkin tuplatreenipäivinä jolloin olen pitänyt treeniajat maltillisina. Yhden treenin päivinä olen sitten katsonut hieman fiiliksen mukaan miten paljon olen liikkeitä tehnyt. Tällä tavalla kun teen kolme liikettä per treeni niin liike määrä on pieni ja kun haluan tehdä useampia liikkeitä niin jouduin  vaihtamaan liikkeitä viikottain. Toisaalta olen olen pitänyt treenien liikkeet enemmän perusliikkeinä sillä olen käyttänyt aika paljon erikoistekniikoita joita ei voi käyttää ihan jokaisessa liikkeessä. Myöskin perusliikkeet ovat juuri niitä hyviä liikkeitä joissa pystyy tekeen paremmin isomilla painoilla eikä tarvitse keskittyä niin paljon tekniikkaan mikä on hyvä asia erikoistekniikoissa.

Keskiviikkona tuplajalkatreeniä erilaisilla sarjoilla

Keskiviikona tuli tehtyä poikkeuksellisesti takareidet aamulla ja etureidet illalla sillä tällä kertaa olisi ollut vuorot toisinpäin. Olen viikottain vaihdellut aloittavaa lihasryhmää ja kun viime viikolla tuli tehtyä takareidet aamulla niin tällä kertaa oli vuorossa etureidet aamulla. Halusin kuitenkin jostain syystä tehdä etureidet illalla tai oikeastaan halusin kyykätä illalla. Toisaalta se on nyt ihan sama kumminpäin jalkatreenit suorittaa. Tuolla sekoittamalla saa vain vaihtelevaisuutta sekä ei totu tiettyyn rytmiin jolloin voi olla vaikea tehdä treenejä toisin päin.

Käytännössä tein kovia viiden toiston sarjoja kyykyssä ja toisessa päässä oli kolmenkymmenen toiston jalkaprässejä. Siihen väliin vielä viidentoista toiston sarjoja sekä kymmenen toiston sarjoja. Yksi erikoisuus oli myöskin illan etureisitreenissä kun tein etureisilaitetta. Tein aluksi kahdenkymmenen toiston sarjojan rauhallisella tekniikalla. Tämän jälkeen tuplasin painot ja tein enemmän runttauksella kymmenen toistoa. Runttauksen jälkeen otin taas puolet painoista pois ja tein kaksikymmentä toistoa rauhallisemmin. Yhteensä tein kolme rauhallista kaksikymppistä ja kaksi runttaus kymppiä ja täytyy kyllä sanoa, että kahdenkymmenen toiston sarjat ottivat paljon paremmin perille.

Takareisitreeni

  • Bulgarialainen askelkyykky
  • Sumokyykky smith
  • Pohkeet istuen
  • Takareidet maaten
  • Pohkeet seisten

Etureisitreeni

  • Kyykky
  • Jalkaprässi
  • Etureisilaite

Käsitreeni pitkillä sarjoilla

Torstain käsitreeni oli aika simppeli. Aluksi supersarja hauikselle ja ojentajille missä otin pumpin päälle. Tämän jälkeen pidin vain pumpin päällä ja pidin treeniin käytetyn ajan maltillisena. En meinaan halunnut kadottaa pumppia treenin aikana vaan käsitreeni oli liikemäärällisesti aika suppea. Lähdes kaikki liikkeet tuli tehtyä joko viidentoista tai kolmenkymmenen toiston sarjoilla. Supersarjoja tein vain yhden treenin alkuun vaikka mietin niitä treenin aikana. Käytännössä korvasin supersarjat kolmenenkymmenen toiston suorilla sarjoilla millä sain poltteen. 

Sinällään aika ihmeellinen käsitreeni sillä en tehnyt lopulta yhteen tanko- tai käsipainoliikettä. Tein liikkeet joko laitteilla treenin alkuun ja loput liikkeet ristikkäistaljassa. Jos nyt menen vielä loppuviikosta tekemään toisen käsitreenin niin tämä tulee tehtyä sitten käsipainoilla ja tangoilla. Näin jäi ainakin reserviin liikkeitä vaikka näin asiaa miettinytkään.

Käsitreeni

  • Supersarja Hauiskääntö scott + Ojentajalaite
  • Ojentajapunnerrus
  • Hauiskääntö alatalja
  • Ojentajapunnerrus nikan takaa
  • Hauiskääntö ristikkäistalja

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.