Tuloksen haku & pakko mielle siirtynyt maastavedossa 290kg?

03.07.2023 - 10:53

Neljä viikkoa putkeen kun olen nyt epäonnistunut maastavedossa. Tällä viikolla epäonnistuin toistamiseen maastavedossa 290kg saantia ylös ja tällä kertaa se oli jopa heikompi yritys kuin viimeksi. Vuosia sitten kun olin ihan hyvässä maastaveto kunnossa ja 280kg nousi useasti niin yritin 300kg monesti. Tuosta 300kg tuli tuolloin vähän pakkomielle mitä hain treenistä toiseen vaikka en ollutkaan siinä kunnossa että voisinkaan saada sitä ylös. Nyt näyttää vähän että 290kg alkaa tulemaan sama juttu?

Toisaalta kun olen epäonnistunut neljänä viikkona putkeen niin se ei ole tarkoittanut neljää kertaa 290kg epäonnistumista. Olen nimittäin nyt tehnyt maastavedossa erilaisia treenejä erilaisilla painoilla. Olen nyt taas pitkästä aikaa vain alkanut hakemaan suurempia painoja mitkä ovat lähelle ennätystäni. Tämän johdosta myös epäonnistumisia tulee kun painot alkavat olemaan niin suuria enkä vain ole tyytynyt "normaaleihin" tuloksiin.

Maastaveto ennätykseni on 285kg minkä olen saanut nyt pari kertaa ylös eli se ei ole ollut yhden kerran ihme. 280kg on puolestaan sellainen paino mikä on tullut useasti ylös vuosien saatossa mutta mikä ei kuitenkaan ole jokapäiväistä. Kun olen nyt vuosien saatossa tehnyt maastaveto treenejä niin painot ovat jääneet siihen 240kg - 260kg luokkaan enkä ole edes sitten lähtenyt yrittämään suuremmilla. 270kg on taas sellainen paino millä olen tehnyt suhteellisen useasti jos vertaa 250kg, 260kg tai jopa 280kg mutta kuitenkin sellainen paino mikä vaatii itseltäni että olen kunnossa.

250kg ja 260kg on sellainen paino mikä tulee nyt käytännössä treenissä kuin treenissä vaikka olisin umpisurkea treeni. Se että saisin useamman toiston kyseisillä painoilla vaatii jo hieman paremman päivän. 270kg on taas sitten sellainen paino että se ei tule ihan joka päivä. Näin ollen tässä nyt vuosien ajan kun en ole edes hakenut mitään ennätystä niin tuo 240kg - 260kg on ollut painot millä olen treenannut. Näillä painoilla olen tehnyt ja hakenut eri pituisia sarjoja mihin olen sitten tyytynyt.

Nyt viime vuoden puolella aloin tekemään enemmän erilaisilla tekniikoilla maastavetoa ja sain maastaveto treeneihin erilaisuutta. Suurin asia oli alkaa käyttämään ketjuja kun aloin käymään PTVGYM:llä sekä Tampereen Loaded:lla. Viime kesänä aloin myös tekemään block deadlift eli lohkojen päältä nostettavaa maastavetoa kun kokeilin sitä Loaded:lla ja jatkoin sen tekemistä PTVGYM:llä sen jälkeen. Myöskin vastustusnauhoja olen käyttänyt jo hieman pidempään kun ketjuja sekä noita lohkoja mutta olen myös niiden käyttöä jatkanut.

Näiden kaikkien kolmen eri tyylin käyttäminen on monipuolistanut maastaveto treenejä sekä kohentanut tuloksia. Vastaavasti olen nyt alkanut taas hakemaan suurempia painoja ja tämä myös on tarkoittanut enemmän epäonnistumisia. Välillä se harmittaa enemmän ja välillä ei yhtään kun ajattelen asioita positiivisuuden kautta. Vaikka olen epäonnistunut niin jos olen lähtenyt oikeasti yrittämään ja saanut lähdettyä tekemään oikeasti uskottavaa yritystä niin se on palkitsevaa. Jos vain lähtee yrittämään vailla uskoa edes saada tai yritys ei ole oikeasti edes oikeasti niin eipä siitä hirveästi positiivisia asioita voi saada. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.