Treenin jälkeinen ylirasitustila jolloin ruoka ei maistu ja olotila on huono

13.02.2018 - 11:07

Yleensä "kovempi" treeni on saattanut aiheuttaa sen, että hieman treenin jälkeen alkaa tulemaan huono tai heikompi olotila. Tämä on yleisesti "kovan" treenin seuraus eli kroppa on mennyt eräänlaiseen ylirasitustilaan mistä voi seurata erilaisia vaikutuksia yhtäaikaa kuten ruokahaluttomuus, erilaiset säryt ja tietenkin väsymys. Näiden lievempien tapausten lisäksi voi myös oksettaa ja tehdä välillä todella pahaa.

Tämänkaltaiset sivuvaikutukset treenistä on ihan normaalia kunhan tätä ei tapahdu jokaisen treenin jälkeen tai edes useasti sillä tämänkaltaiset vaikutukset treenin jälkeen on tieto siitä, että treeni on todellakin vedetty loppuun asti. Pidemmässä juoksussa tästä seuraa vain huonoa yleiselle terveydelle eikä missään treenaamisen muodossa tämä ole "normaalia" vaan tieto ylirasituksesta.

Tämä on siis minulle tuttua ja olen monia kertoja huomannut näitä oireita olin sitten juossut tai tehnyt kuntosalilla jonkin kovemman treenin. Ei tuossa mitään ihmeellistä, mutta minulle on alkanut tulemaan näitä oireita sellaisten treenien jälkeen mitä itse en ole pitänyt kovina kuten viime viikon lauantain jalkatreeni mikä ei ollut mielestäni mikään niin "raskas". Treeni sisälsi raskaat kyykyt ja muutaman raskaan jalkaprässi sarjan mutta muutoin treenin liikkeet ja painot olivat suhteessa normaalit. En siis vetänyt koko treeniä mielestäni ihan niin kovaa alusta loppuun, että olisin "ansainnut" huonon olotilan treenin jälkeen.

Näin minulle on käynyt viime aikoina ennenkin. Olen tehnyt mielestäni "tasapainoisen" treenin raskaammilla liikkeillä ja painoilla sekä kevyemmillä liikkeillä ja pienemmillä painoilla. Tällä tavalla yritän tasapainottaa treeniä siinä mielessä, että se ei menisi "yli" tai ettei treenistä tulisi hirveetä runttaamista ja väkisin tekemistä alusta loppuun. Kuitenkin tämä minun tasapainottaminen on vain välillä aiheuttanut sen, että hieman treenin jälkeen minulle on tullut hieman huono olotila tai ruoka ei ole meinannut maistua vaikka minulla on ollut nälkä. Onko tämä sitten vain sitä, että olen kadottanut "todellisuuden" kevyemmästä tai tasapainoisemmasta treenistä vai onko minun kovemmin vedetyt sarjat vain suhteessa kovempia kuin jokin aika sitten?

Luulen kuitenkin suurin syy olevan se, että en osaa helposti tiedostaa mikä on oikeasti raskas treeni ja mikä ei. Tähän suurin syy on varmasti parantunut kyykky jalkatreenissä sekä parantunut maastaveto selkätreenissä. Kun tulokset nousevat ja saan tehtyä enemmän suuremmillakin painoilla niin en osaa suhteuttaa treenin "tasoa" enään kunnolla. Luulen vertaavani treenejä aikaisempiin vuosiin jolloin minulla oli käytössä pienemmät painot tai sain yleisesti tehtyä vähemmän. Olen ajatellut, että kaikki asiat menee yksi yhteen kuten ennenkin mutta todellisuudessa näin ei ole.

Ylirasitustilasta pois pääseminen tai mitä silloin kannattaa tehdä kun on ylirasitustila

Itse yritän vain levätä ja jos mahdollista niin mennä ihan nukkumaan. Yritän mahdollisuuksien mukaan syödä ja juoda mutta jos olen menettänyt ruokahalun niin yrittän vain syödä todella kevyttä ja mahdollisesti nestemäistä ruokaa. Tietenkin kannattaa varoa ruuan suhteen siinä mielessä, että se voi tulla ylös hyvinkin nopeasti mistä minulla on myöskin omia kokemuksia. Lepo on avainsana ja yrittää vain olla hirveästi liikkumatta. Ainakin omalta kohdaltani nämä ylirasitustilat treenin jälkeen ovat menneet todella nopeasti pois eli seuraavana aamuna olen ollut viimeistään normaalissa kunnossa.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.