Raskas treeniviikko: rintatreeni

16.11.2016 - 12:06

Kalenterissa viikko vaihtui, mutta treeniviikolla viikko jatkui. Maanantaina vuorossa oli rintatreeni ja menimme "poikkeuksellisesti" kuntosalille ennen kello 16:sta aikaa. Tämä oli hieman suunniteltu asia ja mielestäni tämän aikaisemman ajankohdan kuntosalilla huomasi. Kuntosalilla oli paljon rauhallisempaa mitä siellä on ollut viimeiset pari viikkoa. Tosin helmikuu alkaa olemaan lähellä mikä myöskin vaikuttaa yleisellä tasolla väkimääriin kuntosalilla. Helmikuu kun tuntuu olevan viimeistään se jakaja kun nämä uuden vuoden lupauksen tehneet viimeistään luovuttavat tai eivät vain enään jaksa käydä. Näin on käynyt aina niin kauan kuin olen käynyt kuntosalilla ja näin tulee myöskin aina käymään.

MIelestäni viikonloppuna kumpanakin päivänä lauantaina sekä sunnuntaina oli mukava treenata kun käytännössä kaikki paikat olivat heti vapaina kun niihin halusi mennä. Maanantaina oli myöskin samanlainen tilanne ja pystyimme salikaverin kanssa hyvin vielä päättämään mitä teemme sillä treenistä tuli yhden liikkeen osalta erilainen mitä olin miettinyt sunnuntaina.

Tämän raskaan treeniviikon yksi yllättävien tekijä on ollut se, että treenit eivät ole tuntuneet kropassa oikeastaan yhtään. Yhtään on sinällään hieman huonoa antava kuva, mutta esimerkiksi verrattaessa treenejä supersarjoilla tai muilla erikoistekniikoilla tehtäviin treeneihin on todella suuri. Esimerkiki jos vertaan sunnuntain raskastas selkätreeniä parin viikon takaiseen treeniin Jutan kanssa jolloin teimme vain kaksi selkäliikettä niin seuraavana päivänä oleva tuntuma oli ihan toista luokkaa. En oikeastaan tuntenut maanantaina, että olisin ollut tekemässä edellisenä päivänä selkätreeniä.

Olen nyt näissä kolmessa treenissä normaalia enemmän lämmitellyt ja ottanut muutenkin lämmittelypainoja hieman enemmän ennen varsinaisia sarjapainoja. En tiedä mikä osuus tällä asialla on kaikkeen, mutta tulen jatkossa kyllä enemmän käyttämään enemmän lämmittelyä yleisesti. Minulla on tottunut jäämään lämmittelyn ottaminen käytännössä ensimmäiseeen liikkeeseen minkä pohjalta olen sitten jatkanut treeniä miten olen. Näissä kolmessa treenissä olen lähtenyt ihan nollista liikkeelle jokaisen liikkeen aluksi. Olen nyt raskaalla viikolla vain ajatellut, että kuuden toiston sarjojen tekeminen isolla romulla on vain raskaampaa ja helpommin voi tapahtua jotain jos on tapahtuakseen.

Raskas rintatreeni kolmella liikkeellä

Lauantaina raskas treeniviikko tuli aloitettua etureisitreenillä missä tuli käytettyä kolmea liikettä. Tätä seurasi selkätreeni missä tuli käytettyä neljä liikettä. Nyt rintatreeni tuli jälleen tehtyä kolmella liikkeellä mihin olen nyt yleisellä tasolla treenien liikemäärän suunnitellut. Olen vain ajatellut asiaa siltä kannalta, että kuuden toiston sarjoja paukutellessa vähintään jotain viisi sarjaa niin tällöin kolme liikettä on sopiva määrä jolloin väsyminen ei ehdi iskeä. Neljän liikkeen kanssa voi käydä helposti siten, että neljäs ja viimeinen liike menee suhteessa muihin liikkeisiin väsyneesti.

Ennemmin teen kolme liikettä kuin kolme liikettä ja yhden väsyneen räpellyksen. Jo normi treeneissä huomaa välillä, että tuo neljäs liike voi olla liikaa. Voimat vain alkavat vähenemään ensimmäisen liikkeen jälkeen liike kerrallaan. Tähän vielä kun lisää sen asian, että teemme vähintään jotain viisi sarjaa ja isoilla painoilla niin tällöin en usko, että jaksaisimme vääntää neljä liikettä.

Maanantain rintatreenissäkin aloitimme treenin penkillä mitä teimme käytännössä siihen asti kun jakaminen heikentyi huomattavasti. Penkki muutenkin erosi kaikista muista tähän mennessä tehtävistä liikkeistä siinäkin mielessä, että haimme alkuun muutamia kovia ykkösiä minkä jälkeen laskimme painoja. Tämän jälkeen aloimme tekemään kuuden toiston sarjoja, mutta tekiessämme kokoajan rajoillamme niin jouduimme kumpikin laskemaan painoja sarjojen välissä helposti. Tämä kovien ykkösienkin haku lähti omasta ajatuksestani liikkeelle kun tunsin olevan paremmassa kunnossa mitä sitten olin. Tulin nostaneeksi tankoon uudet ennätyspainot, mutta ei ollut niinkuin lähelläkään nousemista. Tämän jälkeen tein kyllä yhden pakotetun ykkösen 185kg painoilla.

Olin epäonnistumisesta todella pettynyt ja aloin vain ihmettelemään miten ihmeessä aikoinaan 180kg tuli niin kevyesti. Vaikuttaako nyt minun tuloksiini vain se, että minulta on lähtenyt painoa pois? En muista tarkalleen paljonko painoin kun tein penkkiennätykseni 180kg, mutta luulisin painoa olleen joku 108kg - 109kg. Viime viikolla iltapäivä painoni oli ainakin muutamana päivänä 105.2kg ja perjantaina aamupaino oli 105kg kun aamupaino oli tuona aikana tuon 108kg - 109kg kun ennätykseni nostin. Tämän epäonnistumisen myötä päätin samalla etten tule nostamaan enään painoja penkissä ainakaan yli 160kg ennenkuin 150kg tulee jälleen itse hyvin joku viiden - seitsemän toiston sarja. Sitten kun 160kg tulee vähintään joku kolmonen niin sitten voin ehkä suunnitella 170kg painoja.

Vaikka penkki meni meni huonosti niin vinopenkkiin olin tämän jälkeen tyytyväinen. Jaksoin tehdä jokaisen työsarjan vähintään 100kg painoilla. Pariin viimeiseen sarjaan nostin painot 105kg joilla jaksoin melkein yksinkin saada kaikki kuusi toistoa per sarja nostettua. Olen kyllä kuullut, että kyseinen smith-laite olisi 25kg mutta itse lasken sen nyt 20kg kun olen aina ennenkin sen laskenut noin. 5kg nyt sinne tänne ei itselleni merkkaa yhtään mitään.

Päivän viimein liike olikin sitten peck-deck. Halusin treeniin yhden hieman supistavamman liikkeen. Yksi vaihtoehto olisi ollut myöskin alavinopenkki, mutta tällä kertaa en halunnut rintatreenin sisältävän pelkkiä tankoliikkeitä vaikka niin olen joskus rintatreenini toteuttanutkin. Peck-deckiin otettiin käyttöön vielä sellainen tyyli, että kun toinen teki niin toinen tuli tekemään toiselle ihan pienet pidot eteen. Tällä tavalla saimme liikkeen sellaiseksi ettei liike palautunut edes takaisin heti. Saimme myös tällä eteen pidolla sen, että kädet myös kävivät reilusti edessä eikä liike jäänyt edes vajaaksi. Ainakin itselläni käy peck-deckissä helposti siten isoilla painoilla, että eteen vienti saattaa jäädä vajaaksi tai en saa tehtyä lopun rutistusta kunnolla jolloin liike jää torsoksi. Mielestäni tämä edessä pito oli avain asemassa ainakin itselleni liikkeen saamiseen rinnalle.

Vaikka tuossa aikaisemmin sanoin, että treenit eivät ole oikein tuntuneet. Niin kyllä treenin aikana olen tuntenut liikkeiden ottavan oikeaan paikkaan. Tuolla tuntumalla olen lähinnä tarkoittanut sitä ettei treeni ole tuntunut seuraavana päivänä kropassa siihen tapaan kuin esimerkiksi supersarjoilla tai muilla erikoissarjoilla tehdyt treenit. En oikeastaan tunnustellut kuin vasta viimeisen liikken aikana rintaan, mutta tällöin huomasin treenin ottaneen rintaan todella hyvin. Tämä raskas viikko on ollut vain hyvä asia ja poikkeus nyt treeneihin kun treenit ovat alkaneet olemaan aika paljon supersarjoilla, korotuksilla, tiputuksilla tai pyramiideillä tekemistä. Raskaita viikkoja ei ole oikein ollut minkä johdosta itsellänikin nämä raskaat painot eri liikkeissä ovat heikentyneet.

Rintatreeni

  • Penkki
  • Vinopenkki smith
  • Peck-deck

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.