Puolentoista viikon tauon jälkeen ensimmäinen kuntosalitreeni ja tietenkin jalkatreeni

23.11.2023 - 09:20

Eilen keskiviikkona kävin ensimmäistä kertaa kuntosalilla puoleen toista viikkoon ja tietenkin jalkatreenillä kun oli keskiviikko. Keskiviikkoisin olen tehnyt viikon ensimmäisen jalkatreenin ja nytkin päätin etten lähde muuttamaan ainakaan toistaiseksi treenien päiviä keskenään vaikka sitäkin hieman pitäisi optimoida. Meillä oli töistä viime viikolla vuosittainen etäviikko ja olimme nyt neljättä vuotta peräkkäin Pyhtäällä mökillä. Kyseinen viikko on ollut minulle jo vuosia vuoden lähes ainoita tietoisia treenitaukoja ja tehnyt vain oikeasti hyvää niin henkisesti kuin fyysisesti.

Viime vuonna etäviikko oli myöhäisempään kuin mitä se oli mennyt pari edellistä vuotta ja tällä kertaa etäviikko meni vieläkin myöhemmäksi. Tämän kyllä huomasi kun maassa oli lunta ja iltaisin oli todella kylmä mennä mökistä pihalla olevaan saunaan ja sieltä paljuun. Tämän johdosta minulle tuli pieni kröhä minkä lisäksi minulle tuli univelkaa niin tällä viikolla kun piti palata rutiineihin niin päätin mennä päivä kerrallaan ja jättää ainakin maanantain ja tiistain treenit väliin. 

Tiistaina tunsin olevani jo paremmassa kunnossa ja mietinkin jo salille lähtemistä illalla mutta päätin pysyttäytyä keskiviikossa minkä olin asettanut alkuperäiseksi suunnitelmaksi palata kuntosalille. Keskiviikkona kävin myös toimistolla ensimmäistä kertaa etäviikon jälkeen ja samalla kävin sitten uimassa. Ihmettelin kuinka hyvin uiminen sujui eikä se tuntunut raskaalle kun minulla oli parin viikon tauko uimisesta. Kuitenkin uinnin puolella olenkin huomannut että tauon jälkeen uintini ovat kulkeneet paremmin ja helpommin kuin silloin kun käyn aktiivisesti lähes päivittäin.

Uinnin kulkiessa päivällä niin se lupasi sinällään hyvää illan kuntosali treeniin lähinnä sen takia että huomasin että kroppa on ainakin sellaisessa kunnossa että se jaksaa treenaamista. Kuitenkin salille mentäessä olin suunnitellut että en tee mitää hirveän raskasta treeniä tai en mene suuriin painoihin. Ajattelin ottaa koko tämän viikon kevyemmin ja sitten ensi viikolla taas lähteä kunnolla vetämään. Kuitenkin epäonnistuin tässä ja eilisestä jalkatreenistä tulikin vain pelkkä kyykky treeni kun alkoi tekemään hieman pahaa.

Kyykky tuntui menevän hyvin niin henkisesti ja fyysisesti ja tällä kertaa tein maksimissaan lopulta 180kg painoilla vaikka ei ihan niinkään suuriin painoihin pitänyt nousta. Tällä kertaa ainakin yritin tehdä kontrolloituja kyykky toistoja mikä tarkoittaa pysäytystä alhaalla tai edes pysäytyksen yrittämistä. Tämä myös teki kyykyn tekemisestä raskaampaa mikä saattoi edes auttaa treenin raskauteen. Ensiksi tein 160kg painoilla seitsemän toistoa minkä jälkeen ajattelin että teen kolme seitsemän toiston sarjaa. 

Näin ei kuitenkaan käynyt vaan päädyin tekemään viiden toiston sarjan 180kg painoilla minkä jälkeen minun piti palata tekemään toinen seitsemän toiston sarja 160kg painoilla. Kuitenkin päädyin sitten lopulta tekemään kymmenen toiston sarjan 160kg painoilla. Tämän jälkeen huomasin että olin unohtanut nauhoittamaan kyseisen sarjan GoPro:lla niimpä aloin sitten miettimään pitäisikö tehdä toinen kymmenen toiston sarja 160kg painoilla kun kerran ensimmäistä en saanut nauhalle? Näin päädyin tekemään ja myöskin saamaan sillä oma asenteeni on tehdä eikä vain kokeilla. Kuitenkin tämä oli sitten itselleni hieman liikaa sillä olin todella kuollut toisen kymmenen toiston sarjan jälkeen.

Aloin huomaamaan heti jälkimmäisen kymmenen toiston sarjan jälkeen että nyt on hieman heikko olo niimpä menin boxeille hieman makaamaan. Tämän jälkeen ajattelin että olen paremmassa kunnossa ja menen ottamaan painot pois tangosta. Olinkin väärässä ja nyt tuntui olotilan vain heikkeneen sillä nyt teki jo hieman enemmän pahaa. Niimpä menin toisen kierroksen makaamaan boxien päälle ja yritin juoda siiinä samalla. Kun olin hetken verran taas siinä makoillut niin tunsin hieman olo tilan paremmaksi niimpä menin tyhjentämään painot tangosta sekä muutenkin siivoamaan jälkeni.

Kyykyn jälkeen päätin että tämä on tässä. Ei ole mitään järkeä mennä tekemään enään yhtään mitään sillä siinä ei ole mitään järkeä ja hyötyä. Olin niin poikki kyykyn jälkeen että tiesin kesän treenien pohjalta kun tein kovia kymmenen toiston sarjaennätyksiä että sen jälkeen treenistä ei oikein tule mitään niin lähdin hyvissä mielen vaan pois kuntosalilta.

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.