Pieni flunssan tynkä iskenyt ja miten se on vaikuttanut treeneihin

25.01.2018 - 11:15

Pieni flunssan tynkä ollut päällä viime viikonlopusta asti. Lähinnä nenä on vuotanut mutta viikonlopun jälkeen paljon vähemmän. Tämän lisäksi päässä on alkanut tuntumaan jonkinlaista väsymystä tai jotain oloa heikentävää mitä pidemmälle päivä on mennyt. Aamulla on siis ollut yleisesti parempi olotila kuin puolen päivän jälkeen. Tästä huolimatta en ole jättänyt treenejä väliin kun olotila ei ole ollut ihan niin huono ja mikä tärkeämpi asia niin minulla ei ole ollut kuumetta. Pieni tämänkaltainen flunssan tynkä ei haittaa enimmäkseen rään muodossa mutta kuume tai enemmänkin lämpö on kriittisempi asia. Jos minulla olisi ollut edes hiemankin lämpöä niin olisin jättänyt treenit väliin.

Mielestäni on hyvä tietää oma ruumiinlämpö ainakin suurinpiirtein, että tietää koska on kuumetta tai edes lämpöä. Kun ruumiin lämpö on hieman normaalia korkeampi niin tällöin on ainakin lämpöä mikä viittaa kuumeeseen tai kuume on joko alkamassa tai loppumassa. Tämä puolestaan on asia mistä voi koitua suurempia ongelmia kuten lihastulehduksia joista voi koitua pahempiakin tapauksia. Oikeastaan jo pienemmänkin flunssan aikana olisi parempi jättää treenit väliin vaikka flunssa oliskin vain räkätautia sillä flunssa voi pahentua kun kroppa menee fyysisestä rasituksesta väsyneempään tilaan ottaen helpommin kaikkea vastaan kun vastustuskyky heikentyy.

Flunssan vuoksi olen hieman katsonut mitä olen tehnyt salilla. Olen käytännössä jättänyt kaikki pidemmät sarjat väliin eli jättänyt väliin enemmänkin volyymitreenin ja keskittynyt lyhyempiin sarjoihin. Se mistä olen kyllä yllättänyt on ollut että painot eivät ole tippuneet flunssan vuoksi. Olen jaksanut tehdä "suurilla" ihan normaalisti muutamia päiviä putkeen kuten maanantain maastavedon, tiistaina penkin ja keskiviikkona kyykyn. Tietenkin ihan maksimista on pitänyt hieman karsia ja kyseisistä liikkeistä kyykky oli pahin ja liike missä hieman katsoin tarkemmin painot ja toistot. Ei niinkään toistoja tehdessä huomannut ihmeellistä mutta sarjan jälkeen sarjat ottivat normaalia enemmän koko kroppaan ja päähän.

Tämä flunssa ei siis hirveästi ole vaikuttanut mihinkään mutta olen treenin aikana hieman tarkemmin tunnustellut kuntoa ja jättänyt tiettyjä asioita joko väliin tai tehnyt niitä kevyemmin. Se on ollut enemmänkin "kokemuksen" tuomaa vakautta ja tietoa siitä mitä on tekemässä kun olotila ei välttämättä ole ihan se 100%. Tietenkin voisi sanoa, että "kokemuksen" perusteella olisi voinut jättää treenit tekemättä tai ainakin osan treeneistä tekemättä. Toisaalta sanoisin "kokemuksen" auttavan myöskin tässä asiassa, että olen katsonut olevani kuitenkin treenikunnossa.

Minulle siis pieni flunssan tynkä ei vaikuta treeneihin niinkään. Ei ainakaan kuntosalin puolella mutta enemmänkin sitten aerobisen treenin puolelle missä keho joutuu kovemmalle ja vastustuskyky heikkenee enemmän. Tämä on omasta mielestäni juurikin se ero miksi pienessä flunssassa voi käydä paremmin kuntosalilla kuin tekemässä jotain aerobiseen liittyvää. Se on sitten eri asia heti kun on lämpöä kehossa tai muuten olotila on heikko jolloin tuntee voimatasojen olevan normaalia heikommat. Asioita joita itse pitää osata tietää tai päätellä mutta ei arvata. Jos pitää lähteä arvaileen niin tällöin jättäisin kyllä treenit tekemättä.

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.