Perus käsitreeni aamulla ja illalla pidempiä sarjoja

16.11.2016 - 12:06

Täänä aamuna tuli huomattua kun edellisenä päivänä tein tuplatreenin isommilla painoilla. Tiistaina tein samalla tavalla eli tein päivän molemmat kuntosalitreenit isommilla painoilla mutta erona oli se että keskiviikkona minulla oli välipäivä ja tänään minulla oli taas normaali treenipäivä. Tätä asiaa en miettinyt suuremmin eilen enkä oikeastaan tänäänkään mutta huomasin heti treenin alettua kropassa eilisen treenien vaikutuksia. Tämä ei näkynyt oikeastaan mitenkään aamun aamutreenin tekemisissä sen enempää mutta tulipahan huomattua että pidemmällä aikajaksolla tälläistä ei jaksaisi. Onkin paljon parempi tehdä tuplatreenit erilaisina treeneinä joista toisen kevyempänä jollain tapaa. Kun olen tehnyt toisen treenin isommilla painoilla ja toisen kevyemmillä painoilla pidempiä sarjoja kroppa on tuntunut palautuvan aamutreeniin eri tavalla. Tämän viikon nämä kaksi päivää eli tiistain jalkatreenit sekä torstain selkätreenit olivatkin pienoinen testi tehdä yhden lihasryhmän päivän molemmat treenit isommilla painoilla. Huomasin tämän toimivan kyllä jalkapäivän kanssa mutta selkäpäivänä tästä ei oikein saanut hyötyä ja tämä vaikutti seuraavan päivän treeneihin palautumisen suhteen. Jalkapäivänä tämä toimii hyvin sen takia että päivän treenit voi jakaa helposti kahtia jolloin toisessa treenissä tekee etureisiä ja toisessa takareisiä sekä pohkeet. Tällöin treeni tasapainottuu hyvin toisin kuin selkätreenissä jossa on vaikempi jakaa kohdistuksia.

Käsitreeni aamulla

Tämän päivän aamutreeniin lähdin sillä suunnitelmalla että jätin tekemättä kaikki pidemmät sarjat ja keskityin tekemään ihan perussarjoja. En nyt tehnyt varsinkin hauiksen puolella myöskin pidempiä sarjoja vaikka treeni tyyli on ollut tehdä yleisesti kymmenen toiston sarjoja. Ajattelin pitää aamutreenin kauttaaltaa kymmenen toiston sarjoissa ja ajattelin tehdä iltatreenissä sitten pidemmät erikoissarjat. Ehkä teenkin vain ilalla muutamat pidemmät setit ja jättää liikemäärän pieneen. Aamulla liikemäärät olivat 3 + 3 ja olen hieman ajatellut tekeväni illalla 2 + 2. Hauikseen minulla on jo hyvä suunnitelma jos teen "vain" kaksi liikettä mutta ojentajia en ole vielä ehtinyt miettiä. Jos olen tekemässä vain kaksi liikettä niin tällöin valinnat pitää miettiä tarkemmin. Voi myös olla että teen illalla kolme ojentajaliikettä ja kaksi hauisliikettä.

Tämän aamun aamutreeni meni hyvin ja sain hyvän tuntuman isommillakin painoilla tehdessä. Tähän asiaan auttoi myös sekin etten lähtenyt ottamaan liian isoja painoja jolloin kohdistaminen sekä liikeradat olisavat kärsineet. Silti vaikka aamutreeni meni hyvin isommilla painoilla niin pidän silti enemmän käsitreenin tekemistä pidemmillä sarjoilla jolloin saa paremman poltteen. Eihän pidemmät sarjat ole kivoja poltteen takia mutta sarjan loputtua tunne on mukana kun on saanut suoritettua pidemmän sarjan loppuun. Yksi hyvä tapa on myös tehdä yksi pidempi sarja ja loput normaaleina jolloin treeniin voi aloittaa mukavalla poltteella tai sitten treenin voi lopettaa väsymiseen. Pyramiidisarja tai tiputussarja sopivat tähän tarkoitukseen loistavasti joista tiputussarja toimii paremmin treenin lopussa koska harvoin sitä jaksaa tehdä täyden pyramiidisarjan treenin viimeisenä liikkeenä.

Hauis- & ojentajatreeni

  • Dippi 20kg lisäpaino 3x10
  • Hauiskääntö z-tanko 3x10 47,5kg
  • Ranskalainenpunnerrus 3x10 47,5kg
  • Hauiskääntö käsipainoilla 3x10 22,5kg
  • Supersarja 3x yhden käden ojentapunnerrus risitkkäistalja 30kg x10 + yhden käden hauiskääntö ristikkäistalja 30kg x10

Väsynyt iltatreeni

Jos aamutreeni oli onnistunut eilisestä huolimatta niin illan treeni oli aivan toisin. Väsynyttä tekemistä alusta asti ja samalla mielenkiinto treeniä kohtaan laski. Täytyy suoraan sanoa että välillä oli hetkiä jolloin ei oikein kiinnostanut tekeminen ja homma tuntui lähinnä pakolliselta. Onkos tuo nyt toisaalta ihmekkään kun kyseessä oli kuitenkin viikon kahdeksas kuntosalitreeni ja muutenkin takana on monia aktiivisia viikkoja. illan väsymys johtui varmaankin aamun hyvästä treenistä ja jos olisin hieman säästellyt aamutreenissä niin iltatreeni olisi saattanut mennä erilailla. Sain kuitenkin tehtyä 2 + 2 liikettä ja se oli aivan loistava määrä illan treeniin. Aloitin treenin kovilla painoilla mutta ensimmäisen liikkeen jälkeen laskin painoja yleisesti. Kun treenaaminen oli alusta asti väsynyttä ja raskasta niin ei ollut mitään järkeä yrittää mitään ihmeellistä. Jätin myöskin liikemäärän juuri tuohon 2 + 2 enkä edes miettinyt enempiä liikkeitä. Oikeastaan tuli pieni fiilis vain lopettaa treeni. Siitä huolimatta en alkanut kiirehtimään vaan pidin tahdin ja tauot normaalin pituisina.

Treenin paras anti ja miksi lopulta oli hyvä käydä kuntosalilla oli treenin jälkeinen sauna. Oli mukava päästä saunaan väsyneen treenin jälkeen minkä jälkeen edes väsynyt treeni ei tuntunut niin "huonolle". Muutenkin huomasi tuon minkä olen huomannut jo parin viikon ajan että alkuvuoden season treenajat ovat todellakin lähteneet. Nykyisin kuntosalilla on ollut iltaisin todella rauhallista ja tänäänkin jo 19 aikoihin melkeinpä hiljaista. Tammikuussa jopa perjantaisin kello 19 aikoihin oli paljon enemmän väkeä sekä helmikuun ajan "normaalia" enemmän. On vain hyvä että väkimäärä on rauhoittunut eikä laitteisiin / telineisiin tarvitse odotella.

Illan hauis- & ojentajatreeni

  • Tripla hauis istuen 2x 20kg, 1x15kg normaali vastaote x8, normaalilla tyylillä hitaat alasviennit x4 sekä hammer ylös normaali alas x6 
  • Yhden käden ranskalainenpunnerrus käsipainolla 3x20 10kg
  • Hauiskääntö z-tanko 3-osainen 3x 27,5kg
  • Ojentajapunnerrus tanko 3x20 50kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.