Parin tunnin jalkatreeni itselleni normaalia mutta onko siinä niinkään järkeä?

16.09.2018 - 09:00

Kahden tunnin jalkatreenin tekeminen ei ole itselleni mitenkään uusi asia vaan pikemminkin aikalailla normaali. Kahden tunnin jalkatreeni tarkoittaa yleensä sitä, että yksi liike tehdään "kunnolla" minkä lisäksi jalkatreeni sisältää muita liikkeitä. Normaalisti kahden tunnin jalkatreeni olisi aikalailla huono tai jopa turha. Normaalilla jalkatreenillä tarkoitan sitä, että minkään yksittäisen liikkeen tekemiseen ei kulu normaalia enemmän aikaa. Tekemällä ihan normaalilla tyylillä kahden tunnin jalkatreenin ongelmaksi muodostuu vain se, että tekemisen taso laskee merkittävästi. Tekemällä kahden tunnin mittaisen jalkatreenin tämä vaatii hirveästi energiaa tai vastaavasti pitkiä taukoja.

Toisaalta mikään ei estä tekemästä jalkatreenissä yhtä liikettä "kunnolla" minkä jälkeen treeni olisi siinä. Käytännössä tämä tarkoittaisi omalla kohdallani sitä, että tekisin jalkatreenissä vain kyykyn minkä jälkeen lähtisin pois. Näin ollen en alkaisi tekemään kyykyn jälkeen enää apuliikkeitä millä "säästäisin" sen puolet kuluttamastani treeniajasta. Itselläni kun nykyään menee se noin tunti pelkän kyykyn tekemiseen. Tämänkaltaisessa jalkatreenissä missä tekisin pelkän kyykyn ja lähtisin tämän jälkeen pois niin tämä asettaisi hirveästi paineita onnistua kyykyn tekemisessä.

Jos menee tekemään pelkän kyykyn kuntosalille ja lähtee tämän jälkeen pois niin mielestäni tässä asetetaan kyykkyä kohtaan suurempia paineita kun verrattuna nykyiseen jalkatreeniini missä teen vielä muita liikkeitä kyykyn jälkeen. Paineita lähinnä kyykyn onnistumisen suhteen. Huonona päivänä pelkästä kyykky treenistä voi tulla aika mitään sanomaton ja todella lyhyt kun taas hyvänä päivänä kyykyn tekemiseen saattaa mennä hyvinkin reippaasti päälle puolituntia. Tietenkin huonona päivänä voi muuttaa treeni tekemällä myöskin muita liikkeitä jos kyykky ei satu kulkemaan. Kuitenkin tämä asettaa treeniä kohtaan vielä enemmän jossittelua ja miettimistä.

Mielestäni on aika huono idea lähtee treenaamaan sillä ajatuksella, että ellei kyykky onnistukkaan tänään niin sitten teen vielä nämä ja nämä liikkeet. Toisaalta tuollainen tapa ei muuttaisi omaa jalkatreeniä käytännössä yhtään sillä en edes mieti ja tiedä mitä tulen koko treenissä tekemään ennenkuin aloitan koko treenin. Kuitenkin treeniin pitää lähteä aina sillä asenteella, että treeni tulee onnistumaan. Kuitenkin varmaan valtaosa treenaajista päättää tai miettii treeniä etukäteen mitä mahdollisesti tulee tekemään. Tällöin ajatus mitä jos kyykky ei onnistukkaan tänään on todella huono ajatusmaailma ja jos lähdet ajattelemaan asiaa tuolta kannalta niin ei se kyykky tule onnistumaan yhtään sen paremmin.

Itse en katso kelloa tai mieti hirveästi miten tulen kyykyn tekemään. En päätä tekeväni kyykkyä tuntia tai 45 minuuttia treenissä vaan kyykyn tekemiseen mee se aika kuin menee. Katson ihan päivän kunnon ja fiiliksen mukaan miten jaksan tehdä ja rakennan treenin aikana ajatuksen siitä miten teen tai yritän tehdä kyykkyä. Suurin osa ajasta menee tietenkin taukoihin sillä "suuremmat" painot tarvitsevat enemmän lepoaikaa. Kun kyykkää painoilla jotka ovat lähellä ennätyslukemia tai muutoinkin lähellä 200kg luokkaa niin se vain vaatii enemmän taukoa jos siis haluaa tehdä useampia toistoja. Kyllähän kyykkääminen onnistuu myöskin isommilla painoilla lyhyemmillä palautuksilla mutta tällöin yhteistoistomäärät vain pienenevät. Itselläni kun on aina tarkoitus tehdä mahdollisimman monta toistoa "suurilla" painoilla.

Tällä hetkellä kun haluan kehittää kyykkyä niin olen katsonut itse olevan parempi vain yrittää saada mahdollisimman paljon toistoja lähelle 200kg painoilla. Tällä hetkellä kun nykyinen kyykky ennätykseni on 230kg niin lähelle 200kg painoilla kyykätessäni on mielestäni ihan hyvä taso. Tietenkin haluaisin sen olevan enemmän mutta jo hetken aikaa 200kg on sellainen lukema, että en sitä ihan joka päivä saa tai jos saisin niin saisin vain yhden toiston. Tämän johdosta teen usein sarjoja 160kg, 170kg tai 180kg painoilla joilla tiedän saavani vähintään niitä kolmen toiston sarjoja. Välillä tuo 180kg tuottaa itselleni hankaluuksia ja saan sillä hyvä jos kolme toistoa kun taas parempana päivänä saan viiden toiston sarjoja tai kuten viikko takaperin seitsemän toiston sarjoja. Kyykky on vain itselleni niin arvoituksellinen liike siinä mielessä, että en yhtään tiedä millaiset painot minulla tulee olemaan.

Kyykyssä käytettävää aikaa lisää vielä sekin, että kun olen saanut tehtyä "kovilla" painoilla sen yhden, pari tai kolme sarjaa niin tämän jälkeen usein vielä lasken painoja. Esimerkiksi viime treenissä sain tehtyä 200kg painoilla kolmen toiston sarjan niin tämän jälkeen katsoin paremmaksi laskea painoa ja tehdä 160kg painoilla pidempiä sarjoja. Toisinaan taas käy sitten vallan eri tavalla ja jaksankin tehdä suuremmilla painoilla enemmän sarjoja. Näin on käynyt silloin muutamia kertoja jopa 180kg painoilla joilla olen tehnyt kolmen - viiden toiston sarjoja viisi. Kun tekee esimerkiksi tuolla 180kg painoilla viisi kolmen - viiden toiston sarjaa niin vastaavasti palautukset ovat pidempiä ja tämä näkyy heti treeni ajassa. Toisaalta kun itselläni ei ole kiire mihinkään ja viisi sarjaa on paljon parempi kuin kolme niin se on vain positiivinen asia.

Se miksi jalkatreenit nyt ovat kestäneet sen noin parisen tuntia johtuu kylläkin siitä, että haluan tehdä kyykyn lisäksi myös muitakin liikkeitä. Voisin tehdä kyykyn eri tavalla ja "säästää" aikaa sekä varsin voimia myös muihinkin liikkeisiin mutta tällä hetkellä haluan panostaa kyykkyyn. Aivan kun panostan tällä hetkellä kyykkyyn ja siihen käytettävä aika lähentelee sitä tuntia niin tämä näkyy sitten treenin muissa liikkeissä. En pysty tekemään treenin muita liikkeitä hyvä jos "normaaleilla" painoilla siis painoilla joilla tekisin liikkeen ilman tunnin kyykkäämisiä. Teen jalkatreenin muut liikkeet ihan sellaisilla painoilla kun katson olevan sillä hetkellä turvalliset tehdä sekä liikeradat pysyvät oikeina ja tekniikka hyvänä. 

Katson kuitenkin sen olevan hyvä henkisesti että treenin kannalta, että teen kyykyn lisäksi myös muitakin liikkeitä vaikka ne ovatkin välillä aika väsyneitä. Kun oikeasti tekee kahden tunnin jalkatreenin niin kyllä ne voimat menevät ensimmäisen tunnin aikana. Jos jaksat hakata jalkoja täysillä täydet pari tuntia niin silloin olet tehnyt jotain väärin tai et ole tehnyt liikkeitä kunnolla. Parin tunnin jalkatreeni tarkoittaa yleisellä tasolla tätä, että jaksat treenata sen ensimmäisen tunnin ja jälkimmäinen tunti on lähinnä taistelua väsymystä vastaan. Tietenkin treenivuodet ja treenin taso vaikuttaa siihen kuinka hyvin jaksat treenata loppuun saakka ja kuinka hyvin kestät väsymystä sekä jalkoihin tulevia maitohappoja. Itse jaksa ihan hyvin mutta toisille tuo tunnin kyykkääminen voi olla ihan riittävän hyvä treeni.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.