Paranna äänenlaatua musiikissa

01.09.2024 - 13:41

Kirjoittelin juuri miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun ja nyt ajattelin vielä kerrata miten sain paremman äänenlaadun musiikin kuunteluun. Se miksi mainitsin kerrata on että olen maininnut asioista jo aikaisemmissa muutamassa kirjoituksessa. Tämä tietyllä tapaa myöskin liittyy juurikin tuohon aikaisemmin kirjoittamaani "Miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun" mutta tähän liittyy myöskin muita asioita joita en maininnut tuossa kirjoituksessa.

Musiikissa äänenlaatua voi parantaa monella tapaa sillä musiikkia voi kuunnella monella eri tavalla. Itse kuuntelen musiikkia kahdella eri tavalla eli striimaamalla sekä vinyylisoittimella mutta cd:tä en ole enää omistanut. Näin ollen cd:llä soitettavasta musiikista minulla ei ole tietoa eli kuinka paljon parempi cd-soitin parantaa äänenlaatua. 

Itse tehty laiteteline vinyylisoittimen alla

Bluesound Node 2i striimauslaite

Kuuntelin ennen varsinaista striimauslaitetta Tidalia Airplayn kautta suoraan Denon x3600h vahvistimella tai käyttäen Apple TV:n Tidal appiä. Tässä oli yksi ongelma sekä yksi rajoittava tekijä minkä takia aloin miettimään striimauslaitteen hankintaa. Ensinnäkin musiikkia piti ohjata yhdellä laitteella kerralla minkä lisäksi laite piti aina erikseen yhdistää Airplayn kautta vahvistimeen tai Apple tv:seen kun halusin kuunnella musiikkia. Toisekseen Airplay:n rajoitukset kaistan käytössä rajoittivat äänenlaatua sillä Airplay:ssä on omat rajoituksensa minkä johdosta Tidalista ei saanut kaikkea hyötyä irti.

Päädyin hankkimaan Bluesound Node 2i pienoisesta alennuksesta alekoodilla Hifistudiolta. Bluesound Node 2i käyttöönotto paransi musiikissa äänenlaatua kahdesta syystä. Ensinnäkin Node 2i:ssä on parempi dac kuin Apple TV:ssä tai Denon x3600h:ssa ja toisekseen Node 2i:ssä ei ole Airplayn tavoin rajoitteita kaistassa. Näin ollen nämä kaksi asiaa mahdollistavat paremman äänenlaadun kun striimaan musiikkia Tidalin kautta jolloin saan kuuntelua musiikkia parhaimmalla mahdollisella äänenlaadulla mitä Tidal kyseisestä kappaleesta tarjoaa.

Kannattaa myöskin huomioida se että musiikin striiimaus palvelulla on väliä laadun suhteen. Kuulen heti eron Spotifyn ja Tidalin välillä jopa lenkillä sekä autossa. Lenkillä ja autossa tämän eron huomaa siinä ettei musiikkia tarvitse kuunnella läheskään niin suurella vaan pienempikin äänenvoimakkuus riittää. Kotona kuunnellessa ero onkin sitten aivan toista luokkaa ja ero vain suurenaa mitä paremmalla laitteistolla musiikkia kuuntelee.

Kimber Kable Timbre RCA

Alunperin käytin Denon x3600h vahvistimen ja Bluesound Node 2i välissä mukana tulleita rca-johtoja mutta päädyin päivittämään ne kun Tampereen Hifihuoneella oli Kimber Kable Timbre RCA tarjouksessa. Minulla oli jo kokemusta Kimber Kable johdoista Kimber Kable 8PR kaiutinkaapeleista mitkä ostin Q Acousctics Concept 40 kaiuttimiin ja jotka paransivat äänenlaatua merkittävästi. Kuitenkin kaiutinkaapleita ja rca-välikaapeleita ei nyt voi verrata keskenään ihan yksiyhteen mutta ainakin Kimber Kable merkkiin minulla oli jo kokemusta.

Kimber Kable Timbre RCA välikaapeli paransi äänenlaatua mutta oliko kyseessä taas ihan rahan arvoinen päivitys niin sitä on vaikea sanoa. Kuitenkin Kimber Kable Timbre RCA kaapeli oli tarjouksessa joten en siitä normaalia hintaa kuitenkaan maksanut enkä varmaan oliskaan maksanut. Kuitenkin rca-välikaapeleilla voi saada eroja äänenlaatuun sillä välikaapeleissa on eroja miten ne bitit siellä laitteden välillä liikkuvat.

Vinyylisoitin sekä äänirasia Rega Planar 3 & Rega Exact

Kun aikoinaan päivitin ensimmäisen vinyylisoittimeni Pro-ject Eessential II Digital ostamalla Hifistudiolta tarjouksesta Rega Planar 3 vinyylisoittimen plus Rega Exact äänirasian niin ero oli helposti kuunneltavissa. Pro-ject Eessential II Digital vinyylisoittimessa oli sisään rakennettu riaa-korjain / phono esivahvistin jolloin minun ei tarvinnut ostaa erillistä riaa-korjainta / phono esivahvistinta. Silloin kun ostin Rega Planar 3 vinyylisoittimen niin päädyin vielä tuolloin olemaan ostamatta erillistä riaa-korjainta / phono esivahvistinta kun päädyin käyttämään Denon x3600h vahvistimessa ollutta phono tukea.

Kuitenkin jo päivittämällä vinyylisoittimen Rega Planar 3:seen Rega Exact äänirasialla toi merkittävän eron vinyylin kuunteluun. Luultavasti suurin ero oli juurikin Rega Exact äänirasia sillä en edes muista mikä äänirasia vanhassa Pro-ject Eessential II Digital vinyylisoittimessa oli. Tuskin itse vinyylisoittimet itsessään ihan niin suurta eroa tuovat? Toisaalta Rega Planar 3 rakenne on paljon jämäkämpi yleisesti eli siinä on käytetty kalliimpia osia jolloin vinyylisoitin on tukevampi minkä pitäisi tarjota parempaa ja tasaisempaa ääntä eteenpäin.

Kuitenkin vinyylisoittimen juttu on kuitenkin äänirasia joka lukee vinyyliä ja tarjoaa ääntä eteenpäin. Näin ollen parempi äänirasia tarkoittaa parempaa äänenlaatua sillä parempi äänirasia lukee vinyyliä paremmin sekä lähettää myöskin ääntä eteenpäin paremmin. No joka tapauksessa kun päivitin Rega Planar 3 vinyylisoittimeen ja Rega Exact äänirasiaan niin kuulin vinyyliä kuunneltaessa selvän eron.

Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjain

Mietin että pitäiskö Musical Fidelity LX2-LPS riia-korjain laittaa omaksi otsikoksi vai alaotsikoksi? Toisaalta Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjain kuuluu vinyylisoittimeen ja Rega Planar 3:seen mutta toisaalta ostin ne eri aikaan ja äänenlaadullinen ero Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjaimen kanssa ja ilman on merkittävä. Itse asiassa ostin Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjaimen samalla kerralla kun ostin NAD C298 päätevahvistimen. Menin Tampereen Hifihuoneelle lähinnä ostamaan juurikin Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjainta mutta siinä samalla sitten minulle tarttui käteeni myöskin NAD C298 päätevahvistin.

Laitoin Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjaimen ensiksi kiinni Denon x3600h vahvistimeen ilman uutta NAD C298 päätevahvistinta sillä halusin kuunnella eroja. Halusin kuulla ensinnäkin eron Denon x3600h Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjainta. Tämän jälkeen laitoin NAD C298 päätevahvistimen kiinni Denon x3600h vahvistimeen kuullakseni miltä Rega Planar 3:nen kuullostaa NAD C298 päätevahvistin kanssa.

Jo ensimmäinen vertailu kuullosti selvältä eli lisäämällä Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjaimen Rega Planar 3:sen ja Denon x3600h väliin paransi äänenlaatua merkittävästi. Jo pelkkä Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjaimen hankinta olisi riittänyt vallan mainiosti parantamaan äänenlaatua ainakin vinyylisoittimella kuunneltaesa. Jos oikein muistan niin tuolloin kokeilu kerralla en oikein kuullut ihan niin valtavaa eroa NAD C298 päätevahvistimella mitä kuulin Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjaimella.

Täytyy kyllä sanoa että olin tuolloin kesälomalla ja käymässä kotona päivän parin ajan ihan vain tuodakseni NAD C928 päätevahvistimen sekä Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjaimen kotiin. Tämän lisäksi minulla oli siinä sitten vielä ongelmia NAD C298 päätevahvistimen kanssa ja olin epätietoinen mistä tämä johtui. Kuitenkin sitten kun sain ongelmat ratkottua ja tajusin laittaa asetuksia oikein niin aloin huomaamaan enemmän äänenlaadullisia eroja NAD C298 päätevahvistimen hyväksi. 

Maanantaina sain viimein uuden sohvan minkä ostin / tilasin extemporeen juhannus reissulla Vammalassa käydessäni Huonekaluliike Pekka Ahosella. Toisaalta olin jo aikaisemminkin aktivoitunut katsomaan uutta sohvaa sillä pari - kolme vuotta sitten Habitare-messuilla katsoin ja kysyin tarjousta yhdestä sohvasta. Tuon jälkeen koko sohva asia jäi kyllä mielestä kunnes viime kesälomana aktivoiduin sohva asian kanssa kun huomasin CINEMA mekanissohva Stemmassa. Kävin lopulta pariin otteeseen katsomassa, kokeilemassa ja kysyin hintaa Cinema mekanissohvaa Huittisten Stemmassa viime kesäloman aikana.

Tuli äsken mieleen aihe ihan sattumalta: miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun aihe? Olen ostanut nykyiset pääkaiuttimet Q Acoustics Concept 40 Hifihuoneen hifi-messujen tarjouksesta vuonna 2016 ja aina tähän kesään saakka olen tehnyt pieniä tai isompia muutoksia joko hifi järjestelmään tai itse kaiuttimiin. Samalla olen huomannut kuinka pienillä ja suurilla muutoksilla ja päivityksillä olen saanut enemmän irti Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista.

Hifiharrastus on yleisesti kallista mutta alkuun pääsee myöskin suhteellisen edullisesti ja varsinkin jos löytää laitteet tai kaiuttimet käytettyinä. Hifiharrastuksesta kalliin tekee se että yleisesti pelkät kaiuttimet eivät riitä vaan sen lisäksi on oltava erilaisia laitteita, tarvikkeita ja johtoja. Kaikki tuo maksaa vaikka hankkisi edullisia tarvikkeita ja laitteita kaiuttimien lisäksi. Itse tämä on tullut huomattua monesti kun pitänyt päivittää hifi järjestelmää jollain tavalla kun välillä itse päivitettävä tai uusi laite ei riitä vaan siihen on lisäksi hankittava jotain muuta.

Kirjoittelinkin tuossa jo viikko pari sitten kuin kaiutin & subwoofer-tassut vaikuttavat äänenlaatuun positiivisesti. Tuossa kesäloman aikana törmäsin Youtubessa monella videolla äänen signaalin värähtelyyn niin kaiuttimien kuin erilaisten laitteiden kohdella. Lähinnä nyt IsoAcoustics tuotteiden sekä SVS SoundPath Isolation subwoofer-tassujen ansiosta. 

Tein nyt tosiaan kesäloman aikana pieniä "päivityksiä" eli muutoksia olohuoneeseen liittyen kotiteatteriin eli hifiin. Ensinnäkin ostin viimein takakaiuttimille kaiutinjalat ostamalla Tampereen Hifihuoneelta Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustat ja toisekseen hankin kumitassut subwooferille sekä Atacama Gel Pads Q Acoustics Concept 40 kaiuttimille. Näiden päivityksien lisäksi vaihdoin alkuperäiset Q Acoustics Concept 40 jumpperit (metalliputket) Kimber Kable 8PR kaiutinkaapeleista askartelemiin siltainkaapeleihin.

Kirjoittelin tuossa jo että tein kaiutin jumpperit / siltainkaapelit Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin saamastani Kimber Kable 8PR johdosta. Kirjoitus löytyy täältä kaiuttimien siltainkaapelit / siltaimet / jumpperit. Tuo kaiutin jumpperikaapelin vaihtaminen kaiuttimien mukana tulleisiin metalliputkiin paransi äänenlaatua niin että muutoksen kuuli musiikkia kuunneltaessa. Toinen pienempi asia mitä tein kesäloman aikana oli hommata kaiutin & subwoofer-tassut kaiuttimien alle. Tätä muutosta onkin sitten vaikeampi kuulla korvilla mutta ajaessani Audyssey kalibroinnin uudestaan tuloksissa on eroja.