Olkapäätreeni- & käsitreeni pitkästä aikaa isommilla painoilla ja enemmän runttaamalla

24.03.2018 - 14:21

Tällä viikolla tuli tehtyä pitkästä aikaa olkapää- & käsitreeni "isoilla" painoilla ja enemmän runttaavalla tyylillä kun normaalisti kyseiset treenit on tullut tehtyä pienemmillä painoilla ja enemmän tekniikalla. Olkapää- & käsitreeni on tullut tehtyä viimeaikoina pienemmillä painoilla ja enemmän tekniikalla ihan vain sen takia, että se säästää käsiä ja kyseisten treenien priorisaatio on tällä hetkellä alhaalla. Enemmän "pummpaavampi" treeni on paremminkin ylläpitävää tietyllä tasolla ja tällä tavalla myöskin paikat pysyy paremmin ehjänä. Itselläni kun nivelet alkavat ottamaan iskuja vastaan todella helposti käsitreenejä tehtäessä isommilla painoilla. Tästä syystä olen tehnyt käsitreenejä tai varsinkin hauistreenejä pienemmillä painoilla kun tällöin rasitus niveliä kohtaan on vähäisempi.

Ojentajien puolella isommat painot sopii treeniin mielestäni paremmin ihan yleisellä tasolla sekä paikat kestävät paremmin kuin hauiksen puolella. Ojentajiin saan myöskin paljon helpommin treenin menemään perille kuin hauiksen puolella kun käytössä on suuremmat painot. Hauis on mielestäni muutoinkin teknisempi lihasryhmä kuin ojentajat vaikka molempia lihasryhmiä näkee hieman liikaa treenattavat väärin. Yleiset ongelmat ovat liikeradat ja se, että liikkeet tehdään enemmän selällä ja olkapäillä kun itse hauiksella tai ojentajalla. 

Vähennä heilunta ja käytä pienempiä painoja niin treenit osuvat paremmin perille. Hieman liikaa egoa näkee käsitreeneissä ja niin myöskin olkapäätreeneissä sillä vipunostot menee suurimmalla osalla ihan väärin. Suurin syy tässäkin asiassa on ego eli painot. Ainakaan lihasta ei kasvateta egolla vaan oikein tehdyillä liikeradoilla ja tekniikoilla. Egoon liittyviä liikkeitä onkin sitten ihan eri liikkeet joissa suuremmat painot tarkoittavat feilaamista kun käsitreeneissä ja olkapäiden puolella vain heiluntaa ja vajaita liikeratoja.

Käytä isoja painoja perusliikkeissä joissa niitä voi käyttää ilman suurempia huijaamisia äläkä ihan jokaisessa liikkeessä. Treenin sisällä pitää säädellä painoja riippuen liikkeistä eikä tehdä treenejä samalla kaavalla eli isot painot liikkeestä riippumatta. Itse käytän käsitreeneissä ja olkapäätreeneissä ihan käsipainoja 2,5kg:sta lähtien. Vipunostojakin tulee tehtyä usein 5kg - 12,5kg välillä usein kun itse tulee nähtyä hieman liikaa 15kg - 20kg vaikka ulkoiset edellytykset tekniikkaa myöden ei näytä tälle. Onkin välillä hauska tehdä itse vipunostoja 10kg käsipainoilla kun vieressä käytetään 20kg käsipainoja todella huonolla tekniikalla.

Itse treenistä sen verran, että ojentajat ottivat hyvin vastaan treeniä ja olkapäät ja hauis ei ihan vastaavaa. Tämä myöskin tukee sitä asiaa, että ojentajiin toimii suuremmat painoja ja hauikseen ei. Se miksi olkapäätreeni ei niinkään "toiminut" tai hermottunut hyvin niin johtui siitä, että olkapäätreeni oli sinällään "lyhyt". Myöskin olkapäiden puolella jos haluan hyvän tuntuman mikä toimii hyvin treenin jälkeen niin tarvii erikoistekniikoita ja pidempiä sarjoja eikä suurien painojen käyttö aina auta. Olen yrittänyt tehdä olkapäätreenissä paljon sarjoja suurilla painoilla pystypunnerruksessa mutta en ole saanut läheskään niin hyvää tuntumaa kuin pidemmät sarjat vipunostoissa.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?