Olen itsekkin vain pikkupoika PTVGYM:llä kun PTVGYM:llä käy paljon "voimakkaita" treenaajia

12.07.2024 - 10:11

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, maastavetäjiä sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Myöskin kun käytän itse aikaa todella paljon penkkissä, maastavedossa ja kyykyssä niin en näe näitä kyseisiä treenaajia eli kuinka isoja he ovat. Tämän saman asian olen kyllä huomannut myöskin lähisaleilta missä käyn normaalisti treenaamassa että kun menen johonkin laitteeseen niin siitä saa ottaa paljon painoja pois. Itse tuntuu aina sille että olen vain pikkupoika kuntosalilla vaikka omat tulokseni penkissä, maastavedossa sekä kyykyssä ovat ihan ok ja mielestäni parempia kuin valtaosalla treenaajista?

Vai johtuuko se siitä että teen kovan penkin, maastavedon sekä kyykykyn aina treenistä riippumatta treenin alkuun minkä jälkeen siirryn tekemään laitteilla jolloin en jaksa enää tehdä yhtä suurilla painoilla? Onko siis niin että treenaajat jotka eivät tee penkkiä, maastavetoa tai kyykkyä niin jaksavat laittaa sen takia laitteen täyteen tai lähes täyteen painoja kun itse hyvä kun jaksan tehdä puolet pinkasta?

Kuitenkin kun näen isokokoisen treenaajan niin yleisesti hän treenaa suhteellisen pienillä painoilla varsinkin jos vertaa treenaajan kokoa. Kyllä se on tiedossa että mitä isompi treenaaja on kyseessä niin sitä "maltillisemmat" painot ovat käytössä. Liikkeiden tekeminen näyttää tuolloin kontrolloidulta minkä lisäksi loukkaantumisriski pienenee kun liikettä ei tehdä rykimällä. Sitä aina ihmettelee kun kuntosalilla kuulee pukuhuoneessa tai salin puolella kun se ja se paikka vähän kipeä. Ikinä siinä vaiheessa ei muista tuota että treenaajat rykivät suurilla painoilla. Oliko se viime vuonna vai jo sitä edellisenä kun joku teini valitti alaselkäänsä pukuhuoneessa treenin jälkeen mikä ei yllättänyt kun näin hänen tekevän maastavetoa liian isoilla painoilla selkä ihan mutkalla.

Viikolla näin hyvin jonkun alle 18-vuotiaan teinin tekemässä maaten soutua / hyljesoutua kun itse tein penkkiä tekemässä suuremmilla painoilla liikettä millä itse teen kyseistä liikettä. Siinä oli tangossa lähemmäs 100kg painoja minkä lisäksi penkki oli niin matalalla että tanko osui eli pamahti voimakkaasti maahan kun painoja oli liikaa siihen nähden miten liikettä tehtiin. Tekeminen oli oikeasti hyljesoutua tai oikeasti kituvaa hyljesoutua sillä teinin koko kroppa liikkui ylös kun tanko liikkui ylös. Kun tanko oli yläasennossa niin teinin takareidet olivat jännittyneet niin ylös vain kuin jalkoja sai ylös minkä lisäksi hänen yläkroppansa ja päästä nousi samaa tahtia ylös. Siinä koko jamppa meni sellaiseen asentoon kuin jotain jousipyssyä virittäisi. Hyvä kun hän edes pysyi siinä koko penkissä sillä jamppa sätki siihen malliin että kokoajan toinen puoli oli yli penkin.

Tätä samaa en ole kuitenkaan näe Tampereen Loaded:lla tai Tampereen PTVGYM:llä mitä näen Pitäjänmäen PTVGYM:llä tai lähiketjusalilla että liikkeitä tehdään maksimeilla ja runttaamalla. Tampereella tehdään laitteet ja vapaapaino liikkeet kuten penkki yleisesti paremmalla tekniikalla ja enemmän kontrollilla. Esimerkiksi lähisalilla sekä Pitäjänmäen PTVGYM:llä penkissä näkee päivittäin perse pumppausta mitä en niinkään ole nähnyt Tampereen Loaded:lla tai Tampereen PTVGYM:llä. Laitteiden tekemisestä ei edes voi puhua samassa lausesssa sillä tamperelaisten ja pääkaupunkiseutulaisten ero on kuin yöllä ja päivällä mikä johtuu vain siitä että pääkaupunkiseutulaiset tykkäävät ryskätä painoilla.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?