Nykyinen treenaamiseni on powerliftingin ja bobauksen yhdistelmä

24.04.2018 - 13:33

Nykyistä kuntosaliharjoitteluani viime syksystä lähtien voisi kuvailla helpoiten powerlifting ja bodybuildauksen yhdistelmäksi. Kolmessa perusliikeessä penkissä, maastavedossa sekä kyykyssä tulee välillä haettua ennätyksiä ja muutenkin liikkeissä tulee käytettyä lyhyempiä 2 - 5 toiston sarjoja kun taas treenien muut liikkeet tulee tehtyä vähintään kymmenen toiston sarjoilla sekä erikoistekniikoita käyttäen. Vaikka treenit sisältävät powerliftiin liittyviä kovia nostoja niin siitä huolimatta treenin muut liikkeet eivät suoraan ole apuliikkeitä "pääliikkeeseen" vaan ovat enemmänkin bodaukseen suunnattuja liikkeitä. Näin ollen treenin pääliikkeen kehitys tapahtuu vain itse liikkeessä.

Olen tällä kyseisellä tyylillä treenannut oikeastaan jo pidempään mutta en tällä nykyisellä tasolla enkä samalla "intensiivisyydellä" mistä johtuen tämä on sinällään "uusi tyyli". Olen myöskin treenannut lähes vastaavalla tavalla tehden useampia liikkeitä lyhyemmillä sarjoilla treenin läpi. Käytännössä tämä tarkoittaa tyyliin 6x6 tai 4x4 tapaisia ohjelmia missä tehdään useampia liikkeitä lyhyemmillä sarjoilla ja isommilla painoilla. Itse en kuitenkaan hirveästi tykkää kyseisestä tavasta sillä ensinnäkin kaikki liikkeet eivät sovellu isoihin painoihin ja lyhyempiin sarjoihin sekä kroppa on todella kovalla rasituksella tämänkaltaisessa treenissä. 

Kun keskittyy tekemään vain treenin ensimmäisen liikkeen suurilla painoilla ja lyhyemmillä sarjoilla minkä jälkeen treenin muut liikkeet enemmän fiiliksen mukaan niin tämä säästää kroppaa sekä mieltä sillä treeniä voi tällöin muokata ihan miten haluaa. Tällä hetkellä voin siis katsoa rauhassa mikä on fiilis ja jaksaminen ensimmäisen liikkeen jälkeen jolloin voin tehdä fiiliksen mukaan loppu treenin. Näin voin tehdä eri liikkeitä kuin viimeksi ja käyttää juuri sellaisia painoja ja toistomääriä kun haluaa tai jaksaa.

Mikään ei siis estä jatkamasta suurilla painoilla ja lyhyemmillä sarjoilla jatkamista. Esimerkiksi rintatreenissä penkin jälkeen treeniä voi hyvinkin jatkaa toisella punnerrusliikkeellä esimerkiksi vinopenkillä missä käyttää lyhyempiä sarjoja ja suurempia painoja. Näin olen itse monta kertaa tehnyt. Tässä vain kannattaa ottaa huomioon se asia, että olet jo saattanut tehdä todella suurilla painoilla monta sarjaa tai yleisesti monta sarjaa niin saatat olla jo todella väsynyt ja painot voivat olla normaalia alhaisemmat. Toisaalta raskaan vinopenkin tekeminen normaalin penkin jälkeen on sinällään helpompaa kun kroppaa ja paikkoja ei tarvitse ihan niin paljon lämmitellä vaan voi alkaa tekemään lähes suoraan.

Loppujenlopuksi kannattaa vain muistaa se asia jos treenaa "hybridisti", että pääliikkeet kannattaa ottaa päivän kunnon mukaan eikä sen mukaan mitä on tehnyt viimeksi. Vaikka treenaankin treenien muut liikkeet suhteessa pienemmillä painoilla niin se ei tarkoita sitä ettenkö tekisi treeniä kunnolla loppuun. Vaikka tunnun eräällä tapaa keskittyvän näihin kolmeen liikkeeseen niin se ei tarkoita sitä ettenkö keskittyisi muihin liikkeisiin kunnolla. Muut liikkeet tehdään vain kunnolla eri tavalla kuin maksimipainoja käyttäen. Esimerkiksi rintatreenissä treenin päätteeksi haluan saada rintaan pumpin eikä maksimi penkkaamiset ole avainasia tähän vaan rinnan pumppi haetaan rintatreenin muista liikkeistä käyttäen joko suurempia painoja tai toistomäärä volyymia.

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.