Miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun?

01.09.2024 - 13:42

Tuli äsken mieleen aihe ihan sattumalta: miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun aihe? Olen ostanut nykyiset pääkaiuttimet Q Acoustics Concept 40 Hifihuoneen hifi-messujen tarjouksesta vuonna 2016 ja aina tähän kesään saakka olen tehnyt pieniä tai isompia muutoksia joko hifi järjestelmään tai itse kaiuttimiin. Samalla olen huomannut kuinka pienillä ja suurilla muutoksilla ja päivityksillä olen saanut enemmän irti Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista.

Kaiuttimien päivittäminen kalliimpiin kaiuttimiin on yleisesti suurin ja "helpoin" päivitys minkä voi tehdä halutessaan parempaa äänenlaatua. Kuitenkin nykyisistä kaiuttimista saa paljon enemmän irti erilaisilla pienemmillä tai suuremmilla päivityksiltä joista ajattelin kertoa mitä kaikkea olen päivittänyt ja onko sen muutoksen kuullut nykyisillä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimilla. Yritän tässä nyt muistella siinä järjestyksessä kuin mitä olen tehnyt päivityksiä järjestelmääni.

Q acoustics concept 40 kimber kable jumpperit

Kaiutinjohdot: Kimber Kable 8PR kaiutinjohto

Pitkään siinä meni että hankin kaiuttimiin "oikeat" kaiutinjohdot kun 2020 vuoden kesälomalla tulin hankkineeksi Kimber Kable 8PR kaiutinjohdot. Olin mennyt aina vuodesta 2006 saakka ihan perus kaiutinjohdoilla jotka sain Tampereen HifiHuoneelta ostaessani Wharfedale Diamond 9.1 kaiuttimet. Vuosien saatossa kyllä mietin kaiutinjohtojen päivittämistä mutta olin siinä uskossa että ei ne kaiutinjohdot tee ihmeitä. Kuinka olinkaan väärässä kun pääsin kokeilemaan Kimber Kable 8PR kaiutinjohtoja Q Acoustics Concept 40 kaiuttimilla ja kuulin selvän eron heti.

Musiikkiin tuli enemmän syvyyttä ja varsinkin matalat äänet eli basso alkoi korostumaan paremmin. Yleisesti ääni oli myöskin kovempaa samalla äänenvoimakkuulla verrattuna normaaliin kaiutinjohtoon.

Akustiikkalevyt: Konto

Mennään pari vuotta eteenpäin vuoteen 2022 jolloin hankin Verkkokauppa.comista Konto 10 kpl 2cm akustiikkalevyjä. Käytännössä äänenlaadussa tapahtui samoja asioita kuin Kimber Kable 8PR kaiutinjohtojen kanssa sillä erotuksella että ääni tuntui pysyvän huoneessa eikä se niin sanotusti karannut. Tällä tarkoitan sitä että musiikissa vokaalit erottuvat paremmin sekä jälleen basso voimistui kun ääni ei lähtenyt "karkuun" sileillä pinnoilla.

Yleisesti olohuoneesta pieneni kaiku kun lisäsin akustiikkalevyjä olohuoneen seinille. Olohuoneeni  seinät ja katto on jotain kiveä jolloin äänet kaikuvat helposti jos huone on tyhjä huonekaluista tai matoista. Tämä on nyt tullut huomattua kun olohuone oli tilapäisesti tyhjä. Kuitenkin alataajuuksien kanssa tuntuu olevan vielä ongelmia varsinkin jos tulkitsen Audyssey tuloksia. Ongelma kohta on vielä tällä hetkellä olohuoneen kulmat niin edessä kuin takana eli siihen asiaan auttaisi bassoansat. 

Stereo vahvistin: NAD C298 päätevahvistin

Olen tässä välissä myös päivittänyt Onkyo NR609 vahvistimen Denon X3600H kotiteatteri vahvistimeen mutta tästä vaihdosta en osaa sanoa sen enempää enkä tehnyt mitään vertailuja. Päivitin kotiteatteri vahvistimen Denon X3600H sen takia että sain Dolby Atmos tuen sekä sain vahvistimen todella edullisesti. Kuitenkin viime vuonna taas jälleen kesälomalla tein päivityksiä hifi järjestelmään hankkiessani NAD C298 päätevahvistimen käytettynä Tampereen Hifihuoneelta.

Olin jo jonkin aikaa miettinyt stereo vahvistimen / päätevahvistimen hankintaa musiikin kuuntelua varten ja kun sattumusten kautta minulle sattui eteeni tarjous käytetystä NAD C298 päätevahvistimesta niin päätin tarttua tarjoukseen. Täytyy sanoa että stereo vahvistimen ja kotiteatteri vahvistimen eron huomaa musiikin kuuntelussa selvästi. Täytyy myöskin huomioida se että Denon x3600h normaali hinta oli puolet NAD C298 päätevahvistimen hinnasta eli siinäkin mielessä vahvistimissa pitäisi olla kuultava ero.

NAD C298 päätevahvistin toi musiikkiin niitä samoja parannuksia kuin Kimber Kable 8PR kaiutinjohdot sekä Konto akustiikkalevyt. Musiikista kuulee paremmin vokaalit sekä pienempiä yksityiskohtia minkä lisäksi basso voimistui entisestään. Hommasin NAD C298 päätevahvistin myös sen takia että sain Q Acoustics Concept 40 kaiuttimet pois Denon x3600h vahvistimelta jolloin elokuva käytössä sain enemmän virtaa muille kaiuttimille. Ajoin ennen NAD C298 päätevahvistinta Denon x3600h kotiteatteri vahvistimella kaikkia yhdeksää kaiutinta eli 5.1.4 Dolby Atmos järjestelmää. Nyt Denon x3600h ajaa seitsemää kaiutinta eli kaikkia muita paitsi pääkaiuttimia. Näin ollen elokuva käytössä Denon x3600h vahvistimella on suhteessa enemmän virtaa keskikaiuttimella, takakaiuttimille sekä neljälle Dolby Atmos kaiuttimelle.

Kaiuttimien siltainkaapelit / siltaimet / jumpperit

Tänä kesänä aktivoiduin päivittämään Q Acoustics Concept 40 alkuperäiset metalli putket jotka tulivat kaiuttimien mukana siltaiminina / jumppereina. En aikoinaan raskinut ostaa kalliimpia Kimber Kable 8PR kaiutinjohtoja bi-wire versinoina ja muutenkin normaali Kimber Kable 8PR kaiutinjohdosta paransi äänen laatua merkittävästi niin en ajatellut siltaimia aikoinaan. Kuitenkin nyt kesällä syystä tai toisesta aloin miettimään jumppereita / siltainkaapeleita ja hakiessani Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustat niin otin asian esille Tampereen Hifihuoneella.

Satuin saamaan Hifihuoneelta lyhyen pätkän Kimber Kable 8PR kaiutinkaapelia josta sitten askertelin itselleni siltainkaapelit Q Acoustics Concept 40 kaiuttimille. Kuinka olla vaihtamalla alkuperäiset metalliset jumpperit Kimber Kable 8PR kaapelilla tehtyihin jumpperijohtoihin niin äänenlaatu parani jälleen. Ensimmäinen reaktio oli jälleen kerran basso mikä oli voimakkaampi ja toisekseen musiikkiin tuli enemmän syvyyttä. Tämän saman muutoksen kuuli myöskin kaverini joka sattui olemaan kyseisellä kerralla käymässä kun tein tämän kyseisen siltainkaapeli vaihdon.

Kaiutin & subwoofer-tassut

Siltainkaapelin lisäksi hommasin vielä kumitassut Q Acoustics Concept 40 kaiuttimien sekä Audiopro Subfocus subwooferin alle. Näiden varsinaista eroa ennen ja jälkeen äänenlaadussa en osaa sanoa että onko sellaista vai ei mutta ajamalla Audyssey asetukset niin kaiuttimien tulokset kertovat asian olevan näin. Audysseyn mukaan tulokset ovat tasaisempia eli äänisignaali on tasaisempi eikä signaali hypi niin paljoa kuin ennen kumitassuja. 

Audyssey tulokset ovatkin ainoa merkittävä tulos siitä että kumitassut ovat parantaneet äänenlaatua sillä itse en nyt osaa sanoa onko eroa vai ei. Kumitassut eivät kuitenkaan ihan vastaa IsoAcoustics tuotteita jotka oikeasti voivat parantaa kaiuttimien äänenlaatua aika merkittävästi. Kuitenkin kumitassut ovat olleet halvin ostamani päivitys hifi järjestelmään niin se että parantavatko kumitassut äänenlaatua vai eivät niin ei ole ollut suuri satsaus muihin päivityksiin verrattuna.

Yhteenveto

Kaikkia ylläolevia päivityksiä yhdistää se että kaikki päivitykset ovat parantaneet samoja asioita. Ensimmäisenä kaikista päivityksistä on kuullut basson ja matalien äänien parannuksen helpoiten. Toisekseen kaikki päivitykset ovat tuoneet musiikkiin syvyyttä minkä lisäksi musiikin vokaalit ovat parantuneet. Helpoin päivitys minkä kuulin omilla korvilla oli ensimmäinen eli Kimber Kable 8PR kaiutinjohto ja toinen merkittävä päivitys minkä on kuullut helposti on ollut NAD C298 päätevahvistin. Varmaan kolmas on ollut akustiikkalevyt minkä jälkeen neljäntenä on jumpperien vaihtaminen Q Acoustics Concept 40 kaiuttimissa.

Se on kyllä tullut minulle yllätyksenä että jokainen muutos minkä olen tehnyt hifi järjestelmässä niin on oikeasti kuullostanut korvaan päivitykseltä. Se taas sitten jos päivityksiä mitataan rahassa niin onkin vaikeampi kysymys monestakin eri syystä. Kuinka verrata äänenlaadullisia parannuksia rahassa ja olisiko jollain halvemmalla ratkaisulla pärjännyt? 

Jos aloitetaan ensimmäisestä päivityksestä eli Kimber Kable 8PR kaiutinjohdosta niin minulla oli tuolloin testissä myös toinen hieman kalliimpi kaiutinjohto mutta ei edullisempaa Kimber Kable 4PR johtoa. Se onkin nyt jäänyt ikuiseksi arvoitukseksi olisiko minulle riittänyt edullisempi Kimber Kable 4PR kaiutinjohto? Kuitenkin omissa vertailuissa huomasin että en kuullut kalliimmalla johdossa niin paljon eroa että se olisi ollut järkevä ostaa. Olisinko siis huomannut eron Kimber Kable 4PR ja Kimber Kable 8PR:n väliltä? 

NAD C298 päätevahvistin on saanut yleisesti kehuja ja on hieman yli 2000€ vahvistin normaalilla hinnalla. Sain kuitenkin ostettua NAD C298 päätevahvistimen käytettynä mitä en kyllä olisi lähtenyt ostamaan uutena. Kuitenkin aina miettii että onko noin 1000€ päätevahvistin arvoisensa? Toisaalta nyt minulla on päätevahvistin mitä voi käyttää vaikka Denon x3600h menisikin vaihtoon.

Konto akustiikkalevyjen kanssa mietin aina vain sitä että olisiko sittenkin pitänyt ostaa paksumpia akustiikkalevyjä ja kuinka paljon ne olisivat vaikuttaneet huoneen akustiikkaan? Kuitenkin nykyisillä 2cm akustiikkalevyillä eron kuulee ennen ja jälkeen. Kuitenkin paksummat akustiikkalevyt maksavat enemmän.

Siltainkaapeli oli minulle ilmainen päivitys mikä paransi äänenlaatua että eron kuuli heti. Kuitenkin jos olisin joutunut ostamaan siltainkaapelit niin olisiko se ollut rahan arvoinen sijoitus ja kuinka paljon? Suomesta on hyvin vaikea löytää edullisia siltainkaapeleita ja mitä sitten esim Saksan Amazoonissa 30€ maksavat johdot tarjoavat? Nyt minulla on kuitenkin Kimber Kable 8PR kaiutinjohdot sekä siltainjohdot eli signaali kulkee samalla tavalla kaiuttimiin ja "kaiuttimissa". Kuitenkin jos tälle pitäisi laittaa hintalappu niin en tiedä mikä se olisi ja olisiko se sen arvoinen? Ero oli tosiaan kyllä kuultavissa.

Kuitenkin olen huomannut sen että nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista on saanut päivitys päivitykseltä enemmän irti ja ihan merkittävästi sillä muutokset on kuullut omilla korvilla. Siksi suosittelen miettimään voisiko nykyisiin hifi järjestelmiin tai kaiuttimiin tehdä jotain muutoksia joilla saa äänenlaatua parannettua ennen kuin marssii suoraan ostamaan uudet kaiuttimiet. Kuitenkin uudet kaiuttimet ovat uudet kaiuttimet varsinkin silloin jos hintaluokassa päästään ylöspäin mutta jos kaiuttimien päivittäminen tulee liian kalliiksi niin pienemmillä muutoksilla saa äänenlaatua parannettua. 

Maanantaina sain viimein uuden sohvan minkä ostin / tilasin extemporeen juhannus reissulla Vammalassa käydessäni Huonekaluliike Pekka Ahosella. Toisaalta olin jo aikaisemminkin aktivoitunut katsomaan uutta sohvaa sillä pari - kolme vuotta sitten Habitare-messuilla katsoin ja kysyin tarjousta yhdestä sohvasta. Tuon jälkeen koko sohva asia jäi kyllä mielestä kunnes viime kesälomana aktivoiduin sohva asian kanssa kun huomasin CINEMA mekanissohva Stemmassa. Kävin lopulta pariin otteeseen katsomassa, kokeilemassa ja kysyin hintaa Cinema mekanissohvaa Huittisten Stemmassa viime kesäloman aikana.

Kirjoittelin juuri miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun ja nyt ajattelin vielä kerrata miten sain paremman äänenlaadun musiikin kuunteluun. Se miksi mainitsin kerrata on että olen maininnut asioista jo aikaisemmissa muutamassa kirjoituksessa. Tämä tietyllä tapaa myöskin liittyy juurikin tuohon aikaisemmin kirjoittamaani "Miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun" mutta tähän liittyy myöskin muita asioita joita en maininnut tuossa kirjoituksessa.

Hifiharrastus on yleisesti kallista mutta alkuun pääsee myöskin suhteellisen edullisesti ja varsinkin jos löytää laitteet tai kaiuttimet käytettyinä. Hifiharrastuksesta kalliin tekee se että yleisesti pelkät kaiuttimet eivät riitä vaan sen lisäksi on oltava erilaisia laitteita, tarvikkeita ja johtoja. Kaikki tuo maksaa vaikka hankkisi edullisia tarvikkeita ja laitteita kaiuttimien lisäksi. Itse tämä on tullut huomattua monesti kun pitänyt päivittää hifi järjestelmää jollain tavalla kun välillä itse päivitettävä tai uusi laite ei riitä vaan siihen on lisäksi hankittava jotain muuta.

Kirjoittelinkin tuossa jo viikko pari sitten kuin kaiutin & subwoofer-tassut vaikuttavat äänenlaatuun positiivisesti. Tuossa kesäloman aikana törmäsin Youtubessa monella videolla äänen signaalin värähtelyyn niin kaiuttimien kuin erilaisten laitteiden kohdella. Lähinnä nyt IsoAcoustics tuotteiden sekä SVS SoundPath Isolation subwoofer-tassujen ansiosta. 

Tein nyt tosiaan kesäloman aikana pieniä "päivityksiä" eli muutoksia olohuoneeseen liittyen kotiteatteriin eli hifiin. Ensinnäkin ostin viimein takakaiuttimille kaiutinjalat ostamalla Tampereen Hifihuoneelta Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustat ja toisekseen hankin kumitassut subwooferille sekä Atacama Gel Pads Q Acoustics Concept 40 kaiuttimille. Näiden päivityksien lisäksi vaihdoin alkuperäiset Q Acoustics Concept 40 jumpperit (metalliputket) Kimber Kable 8PR kaiutinkaapeleista askartelemiin siltainkaapeleihin.

Kirjoittelin tuossa jo että tein kaiutin jumpperit / siltainkaapelit Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin saamastani Kimber Kable 8PR johdosta. Kirjoitus löytyy täältä kaiuttimien siltainkaapelit / siltaimet / jumpperit. Tuo kaiutin jumpperikaapelin vaihtaminen kaiuttimien mukana tulleisiin metalliputkiin paransi äänenlaatua niin että muutoksen kuuli musiikkia kuunneltaessa. Toinen pienempi asia mitä tein kesäloman aikana oli hommata kaiutin & subwoofer-tassut kaiuttimien alle. Tätä muutosta onkin sitten vaikeampi kuulla korvilla mutta ajaessani Audyssey kalibroinnin uudestaan tuloksissa on eroja.