Miksi kevyeltä tuntuva treeni painaa treenin jälkeen enemmän kuin raskaampi treeni?

29.08.2024 - 09:18

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Tässä kun tarkoitan "höpö höpö" treeniä niin sillä tarkoitan lähinnä pienemmillä painoilla ja mielestäni ei niin kovalla treenillä asenteella treenaamiseen. Kuitenkin näissä "höpö höpö" treeneissä on kuitenkin käynyt niin että ne ovat tuntuneet treenin jälkeen joka kovemmilta treeneiltä kuin "kovan" treenin jälkeen. Tietenkin kun teen ihan oikeasti kovan treenin niin tämän kyllä huomaan jo treenin aikana kun teen kuolemaa mutta treenin jälkeen en ole kuitenkaan aina ihan noin väsynyt mitä esimerkiksi kesän "höpö höpö" treenien jälkeen.

Kun en käy aktiivisesti treenamassa kenenkään kanssa niin en saa tehtyä sellaisia kovia bodaus treenejä joissa tehdään joko pakkotoistoja ja tiputussarjoja ihan viimeiseen saakka kun kukaan ei ole auttamassa niitä viimeisiä toistoja tai antamassa pakkotoistoja. Se on oikeasti ihan eri tehdä tiputussarja jonkun kanssa kun siinä sitten uskaltaa tai saa tehtyä vielä lisää verrattuna siihen että sen tekisi yksin. Tietenkin tämäkin riippuu mitä on tekemässä mutta esimerkiksi jo reisikoukistus laitteessa niin jonkun avustuksella saa muutaman toiston enemmän pakotettuina kuin mitä yksin saisi. 

Tuollaiset kunnon bodaus treenit oikeasti tarvitsevat jonkun auttamaan jotta itsestään saa hieman enemmän irti. Yksin tehtynä kaikkia liikkeitä ei voi edes tehdä noin ilman turvallisuus riskiä. Myöskin olen nyt keskittynyt vuosia enemmän voimaharjoitteluun eräällä tapaa vaikka treenin pääliikkeen penkin, maven tai kyykyn jälkeen olen tehnyt ja keskittynyt enemmän bodaus harjoitteluun mutta kuitenkin jollain tapaa voimailu edellä. Siihen sitten vielä kun lisätään se että en käy aktiivisesti kenenkään kanssa treenaamassa vaan turvaudun tarvittaessa kanssa treenaajiin niin minulla ei ole vakituista auttajaa jokaiseen tekemääni sarjaan.

Ehkä itselleni sitten nämä kovat pakkotoistot ja tiputussarjat ovatkin näitä "höpö höpö" treeneiltä vaikuttavia treenejä sillä olen niiden jälkeen todella puhki. Otetaan esimerkiksi yläpuolen Tampereen PTVGYM:llä tehty jalkatreeni mikä ei nyt näytä mitenkään ihmeelliselle ja raskaalle mutta mikä todellisuudessa oli todella raskas. Se että tekisin pakkotoistoja tai tiputussarjoja niin "höpö höpö" treeneissä otan käyttööni pienemmät painot ja keskityn paremmin siihen mitä teen. Käytän myöskin liikkeissä pysäytyksiä mitä käytän yleisesti nykyään muutenkin mutta "höpö höpö" treeneissä painojen ollessa "normaalia" pienemmät niin keskityn enemmänkin siihen mitä olen tekemässä.

Muistan sen vielä hyvin kun tein aktiivisesti käsipainoilla pystypunnerrusta ja yhdessä treenissä tein 50kg käsipainoilla viisi kertaa kaksikymmentä toistoa. Tuon kuullostaisi olevan raskas treeni mitä se kyllä oli ja minulla oli siihen spotteri milloin taidettiin myöskin tehdä avustettuina toistoja jos oikein muistan. Tuo kyisenen treeni 50kg käsipainoilla viisi kahdenkymmenen toiston sarjaa ei loppujenlopuksi tuntunut raskaalle kropassa vaan seuraavalla viikolla tai parin viikon päästä kun tein vähän vastaavan treenin pienemmillä käsipainoilla niin se tuntui jälkeenpäin raskaammalle.

Kun luulen tekeväni "höpö höpö" treeniä pienemmillä painoilla niin silloin taidan keskittyä tekemään liikettä rauhallisesti ja hyvillä pysäytyksillä jolloin treenistä tulee tehokkaampaa kuin suuremmilla painoilla luultu raskaampi treeni? Olen kyllä jo jonkin aikaa vuoden tai vajaa pari vuotta niin keskittynyt tekemään pääliikkeen penkin, maven tai kyykyn jälkeen tekemään hieman piemillä painoilla ja pysäytyksien kanssa. Juurikin pysäytyksien kanssa on pitänyt käyttää pienemmiä painoja jotta pysätyksiä jaksaa tehdä ja jotta pidempiä sarjoja kahdeksasta toistosta eteenpäin jaksaa tehdä. Haluan sentään tehdä vähintään kahdeksan toistoa mutta tietyissä tapauksissa teen hieman suuremmilla painoilla pysäytyksiä niin toistomäärät jäävät siihen neljään - kuuteen. Näitä neljän - kuuden toiston sarjoja tulee käytännössä tehtyä vyökyykyssä sekä hack-kyykyssä.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.