Miksi kevyeltä tuntuva treeni painaa treenin jälkeen enemmän kuin raskaampi treeni?

29.08.2024 - 09:18

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Tässä kun tarkoitan "höpö höpö" treeniä niin sillä tarkoitan lähinnä pienemmillä painoilla ja mielestäni ei niin kovalla treenillä asenteella treenaamiseen. Kuitenkin näissä "höpö höpö" treeneissä on kuitenkin käynyt niin että ne ovat tuntuneet treenin jälkeen joka kovemmilta treeneiltä kuin "kovan" treenin jälkeen. Tietenkin kun teen ihan oikeasti kovan treenin niin tämän kyllä huomaan jo treenin aikana kun teen kuolemaa mutta treenin jälkeen en ole kuitenkaan aina ihan noin väsynyt mitä esimerkiksi kesän "höpö höpö" treenien jälkeen.

Kun en käy aktiivisesti treenamassa kenenkään kanssa niin en saa tehtyä sellaisia kovia bodaus treenejä joissa tehdään joko pakkotoistoja ja tiputussarjoja ihan viimeiseen saakka kun kukaan ei ole auttamassa niitä viimeisiä toistoja tai antamassa pakkotoistoja. Se on oikeasti ihan eri tehdä tiputussarja jonkun kanssa kun siinä sitten uskaltaa tai saa tehtyä vielä lisää verrattuna siihen että sen tekisi yksin. Tietenkin tämäkin riippuu mitä on tekemässä mutta esimerkiksi jo reisikoukistus laitteessa niin jonkun avustuksella saa muutaman toiston enemmän pakotettuina kuin mitä yksin saisi. 

Tuollaiset kunnon bodaus treenit oikeasti tarvitsevat jonkun auttamaan jotta itsestään saa hieman enemmän irti. Yksin tehtynä kaikkia liikkeitä ei voi edes tehdä noin ilman turvallisuus riskiä. Myöskin olen nyt keskittynyt vuosia enemmän voimaharjoitteluun eräällä tapaa vaikka treenin pääliikkeen penkin, maven tai kyykyn jälkeen olen tehnyt ja keskittynyt enemmän bodaus harjoitteluun mutta kuitenkin jollain tapaa voimailu edellä. Siihen sitten vielä kun lisätään se että en käy aktiivisesti kenenkään kanssa treenaamassa vaan turvaudun tarvittaessa kanssa treenaajiin niin minulla ei ole vakituista auttajaa jokaiseen tekemääni sarjaan.

Ehkä itselleni sitten nämä kovat pakkotoistot ja tiputussarjat ovatkin näitä "höpö höpö" treeneiltä vaikuttavia treenejä sillä olen niiden jälkeen todella puhki. Otetaan esimerkiksi yläpuolen Tampereen PTVGYM:llä tehty jalkatreeni mikä ei nyt näytä mitenkään ihmeelliselle ja raskaalle mutta mikä todellisuudessa oli todella raskas. Se että tekisin pakkotoistoja tai tiputussarjoja niin "höpö höpö" treeneissä otan käyttööni pienemmät painot ja keskityn paremmin siihen mitä teen. Käytän myöskin liikkeissä pysäytyksiä mitä käytän yleisesti nykyään muutenkin mutta "höpö höpö" treeneissä painojen ollessa "normaalia" pienemmät niin keskityn enemmänkin siihen mitä olen tekemässä.

Muistan sen vielä hyvin kun tein aktiivisesti käsipainoilla pystypunnerrusta ja yhdessä treenissä tein 50kg käsipainoilla viisi kertaa kaksikymmentä toistoa. Tuon kuullostaisi olevan raskas treeni mitä se kyllä oli ja minulla oli siihen spotteri milloin taidettiin myöskin tehdä avustettuina toistoja jos oikein muistan. Tuo kyisenen treeni 50kg käsipainoilla viisi kahdenkymmenen toiston sarjaa ei loppujenlopuksi tuntunut raskaalle kropassa vaan seuraavalla viikolla tai parin viikon päästä kun tein vähän vastaavan treenin pienemmillä käsipainoilla niin se tuntui jälkeenpäin raskaammalle.

Kun luulen tekeväni "höpö höpö" treeniä pienemmillä painoilla niin silloin taidan keskittyä tekemään liikettä rauhallisesti ja hyvillä pysäytyksillä jolloin treenistä tulee tehokkaampaa kuin suuremmilla painoilla luultu raskaampi treeni? Olen kyllä jo jonkin aikaa vuoden tai vajaa pari vuotta niin keskittynyt tekemään pääliikkeen penkin, maven tai kyykyn jälkeen tekemään hieman piemillä painoilla ja pysäytyksien kanssa. Juurikin pysäytyksien kanssa on pitänyt käyttää pienemmiä painoja jotta pysätyksiä jaksaa tehdä ja jotta pidempiä sarjoja kahdeksasta toistosta eteenpäin jaksaa tehdä. Haluan sentään tehdä vähintään kahdeksan toistoa mutta tietyissä tapauksissa teen hieman suuremmilla painoilla pysäytyksiä niin toistomäärät jäävät siihen neljään - kuuteen. Näitä neljän - kuuden toiston sarjoja tulee käytännössä tehtyä vyökyykyssä sekä hack-kyykyssä.

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".