Maastavetoa ja selkätreeniä PTVGYM:llä

02.12.2023 - 10:31

Eilen perjantaina tuli käytyä tekemässä maastaveto & selkätreeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Tämä oli nyt poikkeuksellisesti tämän viikon ensimmäinen ja viimeinen treeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Laitoin lähi ketjusalin jäädytykseen nyt joulukuuksi niin kävin siellä sitten treenaamassa torstaihin saakka ja nyt tänään lauantaina no se jää nyt yllätykseksi. Tämän kuun aikana olen kuitenkin niin paljon pois kotoa että katsoin että minun ei ole järkevä maksaa lähiketjusalin jäsenyyttä ja voin yhtä hyvin käydä tekemässä kaikki treenit sitten PTVGYM:llä.

Perjantaina pääasia oli maastaveto ja en oikein tiennyt mitä oikein odottaa. Viime viikolla sain tehtyä parin viikon maastaveto tauon jälkeen 260kg painoilla kaksi toistoa. Tuo 260kg ei nyt niin kevyelle tuntunut mutta se tuli kuitenkin ihan hyvin vailla sen suurempia ongelmia. Tämän viikon maanantaina tein räkkivedossa 270kg painoilla kolme kahden toiston sarjaa. Nuo tulivat ihan hyvin ja jätin hieman peli varaa niin painoissa kuin toistomäärissä eli maanantaina olisin kyllä saanut lisättyä hieman painoja tai toistomääriä.

Lähdin kuitenkin rakentamaan maastaveto treeniä ihan tyhjästä enkä niinkään miettinyt viime viikon 260kg paria toistoa enkä myöskään maanantain räkkivetoja. Yhdessä vaiheessa treenin alussa mietin aluksi samankaltaista treenin rakennetta kuin edellisellä kerralla eli 180kg, 220kg, 240kg sekä 260kg. Päädyin kuitenkin hyvissä ajoin tekemään hieman erilaisesti sillä ajattelin että mitä sitä taas lähteä tekemään samankaltaista treeniä ja tuskin nyt kuitenkaan ole 280kg kunnossa?

Jos olisin tehnyt samankaltaisesti kuin viikko sitten niin olisin luultavasti lähtenyt hakemaan 280kg painoja 260kg jälkeen jo ennen kuin olisin edes saanut nostettua 260kg. Tämän johdosta sitten päätin että nostankin painot 220kg jälkeen 250kg ja siitä sitten 270kg. Huomasin ja tunsin kyllä että ei tuo 250kg mitenkään ihan niin kevyesti tullut kuin olisin halunnut mutta videolla kaikki näytti hyvälle ja nopealle. Tämä antoi minulle henkistä voimaa lähteä tekemään 270kg painoilla paremmin kuin että en olisi katsonut 250kg nostoja videolta.

270kg kahden toiston jälkeen halusin vielä tehdä enemmän mutta tiesin että 270kg painoilla ei edes kannata tehdä enempää. Tämän jälkeen mietin hetken ja päädyin hakemaan 240kg painoilla viittä toistoa. Tämä oli hieman samankaltaista mitä tällä viikolla muissakin treeneissä tehnyt eli ensiksi isompiin painoihin minkä jälkeen sitten pienemmillä painoilla pidempää sarjaa. Päädyin siis tekemään muutoin samankaltaisen treenin kuin viikko sitten paitsi tuo viimeinen sarja eli jokaisella painoilla kaksi toistoa. Viime viikolla sain siis 260kg kaksi toistoa ja nyt sain tehtyä 270kg kaksi toistoa eli kymmenen kiloa enemmän niin kai se sitten on positiivista?

Tämän jälkeen teinkin sitten loput selkätreenistä ja rakenteeltaan selkätreeni oli aikalailla sellainen mitä Pitäjänmäen PTVGYM:llä olen tehnyt. Ainoa poikkeus oli viime viikkoiseen tapaan se että tuettua t-suotua en voinut tehdä kun jalkalevyn säädin oli vieläkin rikki ja laite on jäänyt itselleni liian ala-asentoon. Ihmettelen vain että kuka ihme pystyy tekemään niin ala-asennosta tuettua t-soutua eli onko todella niin pitkä jätkä ollut siinä vai tekeekö ihmiset niin kuin aina eli ei oikein tiedä oikeaa asentoa? Ja miten oikeasti sen tapin saa poikki? Myöskin olisi kiva jos laitteet PTVGYM:llä korjattaisiin hieman nopeammin että ihmiset pääsisivät treenaamaan kunnolla sillä varsinkin Pitäjänmäen tapauksessa selkälaitteita ei yleisesti salille hirveästi ole. Nyt kun tuettu t-soutu on poissa käytöstä niin selkäliikkeiden variaatio on vieläkin suppeampi.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.