Maastaveto ilman vyötä

22.12.2018 - 20:10

Maanantaina tuli tehtyä maastaveto ilman vyötä ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Aina siitä lähtien kun hommasin ensimmäisen salivyöni niin olen tehnyt maastavedossa jokaisen sarjan vyötä käyttäen toisin kuin penkissä missä otan vyön käyttöön vasta suuremmissa painoissa. Maastavedossa olen aina halunnut saada jokaisen sarjan tuntumaan teknisesti samalle oli kyseessä lämmittely- tai työsarja. Penkissä tilanne on mielestäni eri vaikkakin myös siinä auttaa mitä aikaisemmin ottaa vyön käyttöön. Olen vain huomannut sen että jos ottaa vyön yhtäkkiä käyttöön kun on aloittanut tekemisen ilman vyötä niin tekniikka voi kärsiä enemmän tai vähemmän. Tämän takia onkin hyvä ottaa juuri ne kaikki välineet käyttöön hyvin aikaisessa vaiheessa mitä nyt tuleekaan käyttämään.

Olen aina miettinyt ja tiennyt sen, että maastavedossa vyön käyttö on itselleni enemmän henkinen asia kuin tekninen asia. Tietenkin nykyään kun minulla on järeämpi vyö käytössä ja nostan isompia painoja kuin aiemmin niin asia on hieman toinen. Kun tein pienemmillä painoilla ja käytössäni oli heppoisempi vyö niin tällöin vyö tuntui enemmän henkiseltä asialta kuin oikeasti apuvälineelle.

Juurikin tuon henkisyyden takia olen käyttänyt aina maastavetoa tehdessä vyötä ja minulle on tullut niin sanotusti henkinen tarve käyttää vyötä maastavedossa. Kuitenkin nyt viime maanantaina aloitin tekemään maastavetoa ilman vyötä. Tämä oli hieman suunniteltua ainakin osittain. Minulla oli tällä viikolla suunnitelmissa tehdä kevyempi viikko tai siis sellainen viikko missä en paukuta liikkeitä suurilla painoilla. Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä maastavetoa maksimissaan 180kg painoilla eikä alkuperäiseen suunnitelmaan kuulunut tehdä edes tuota 180kg maastavetoa ilman vyötä.

Taisin aloittaa maastavedon poikkeuksellisesti 60kg painoilla kun juuri kyseisellä hetkellä lähes kaikki painot olivat käytössä sekä kun tarkoitus oli kuitenkin tehdä kevyesti muutoinkin niin katsoin olevan parempi myös aloittaa pienistä painoista. Huomasin kuitenkin hyvin nopeasti että 60kg ja 100kg painoilla maataveto tuli todella hyvin ja kevyesti ilman vyötä. Tämän johdosta tein vielä 140kg ilman vyötä ja jatkoin siitä sitten 170kg painoihin. Kaikilla näillä painoilla tein viiden toiston sarjoja muutaman. 

Kun lopulta tein 170kg painoilla kevyen tuntuisen viiden toiston sarjan niin aloin miettimään miksi en tekisi 200kg:lla? Kun tämäkin tuli kevyesti niin sen jälkeen nostin painot 220kg ja sain silläkin tehtyä kevyen viiden toiston sarjan. Tässä vaiheessa olin hieman hämmästynyt että maastaveto oli mennyt näinkin helposti. Ei se että sain nostettua viiden toiston sarjoja ilman vyötä mutta tekeminen oli niin kevyen oloista koko ajan. Tämän johdosta päädyin lopulta kokeilemaan 250kg painoilla tekemistä joilla tein lopulta kaksi toistoa. En lähtenyt tällä kertaa haukkaamaan liian suurta palaa kokeilemalla viiden toiston sarjaa sillä muutoinkin minun oli tarkoitus tehdä pienillä painoilla koko treeni.

250kg kaksi toistoa maastavedossa ilman vyötä ja tekeminen tuntui yleisellä tasolla helpolle ja kevyelle. Tekeminen tuntui jopa helpommalle kuin vyön kanssa ja huomasin että saan mielestäni paremman tekniikan ilman vyötä kuin vyön kanssa. Vyön kanssa liikkuvuus on heikompaa sillä vatsa ottaa vastaan ja varsinkin tällä hetkellä kun olen ollut massakaudella. Olen huomannut sen, että maataveto ja kyykky tekniikka on kyllä hieman kärsinyt kun vatsa on kasvanut enkä ole siinä samassa kunnossa kuin esimerkiksi kesällä. Näin ollen olen nyt miettinyt sitä, että alkaisin tekemään maastavetoa ilman vyötä ja katson mihin se johtaa. Tietenkään en voi nyt kuvitella että tuo 250kg on jokapäiväistä eli pitää vain tehdä maltilla ja tavoitella ennemmin sitä 180kg - 200kg eikä yhtään yli. En kuitenkaan halua hajottaa selkää sillä että alan nyt hakkaamaan kamalasti kovaa maastavetoa ilman vyötä vaikka se tuntuisikin helpolle. 

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.