Laskettelua ja kuntosalia

09.12.2023 - 16:20

Vammala reissu on nyt takana ja tällä reisulla tuli käytyä ensimmäistä kertaa Tampereen PTVGYM:llä sekä laskettelukausi tuli avattua. Lauantaina mennessä Vammalaan poikkesin Tampereen PTVGYM:in kautta missä tein jalkatreenin minkä jälkeen Vammalassa kävin treenaamassa maanantaina rinnan, tiistaina maastavedon sekä torstaina jalat. Keskiviikkona ja perjantaina oli vuorossa sitten laskettelut ja mäessä tuli oltua parisen tuntia per päivä.

Mitään ei ollut oikein suunniteltu etukäteen muuta kuin että Tampereen PTVGYM:lle menen samalla matkalla kun menen Vammalaan. Toinen suunnitelma oli käydä Ellivuoressa laskettelemassa muutaman kerran ja kolmas asia oli ottaa Vammalaan salikortti sillä pitihän nyt salilla käydä ja tuolla kortilla pääsen sitten jouluna myöskin treenaamaan. Asioita oli suunniteltu ja sitten niitä ei ollut suunniteltu.

Olin loppuviikon saldovapaalla mutta Ellivuori oli kiinni maanantaina sekä tiistaina niin laskettelu meni sitten loppuviikkoon. Muutenkin Ellivuori aukesi keskiviikkoa lukuunottamatta vasta illalla niin en voinut tehdä onneksi niitä tyhmiä asioita kuten viime talvena että aamupäivästä mäkeen ja illalla salille. Noita on kyllä tullut tehtyä ja täytyy sanoa että ei niissä mitään järkeä ole vaikka olenkin vääntänyt jopa jalkatreeniä samana iltana kun olen käynyt aamupäivällä mäessä.

Se tapahtui taas niin kuin viime talvena. Niinä päivinä kun olin mäessä niin olin paljon väsyneempi kuin niinä päivinä kun menin kuntosalille. Niin no toisaalta kun olen laskettelemassa niin olen lähes kokoajan liikkeessä joko tulen mäkeä alas, olen menossa hissillä ylös tai sitten odottelen hissijonossa. Kuntosalilla ei kuitenkaan tule oltua läheskään niin paljon liikkeessä vaan tekeminen on enemmänkin paikallaan oloa. Kuitenkin salilla ollaan myös huonossa ilmassa sisätiloissa kun taas mäessä saa raitista ilmaa kokoajan minkä johdosta olenkin miettinyt että onko se syy?

Laskettelemassa saa raitista ilmaa niin olen väsyneempi? Tätä asiaa olen naureskellen miettinyt vaikka syy onkin se että laskettelussa on oikeasti liikkeessä lähestulkoon koko ajan. Tietenkin se mitä tekee rinteessä ja laskettelun aikana riippuu siitä mitä tai miten siellä tekee asioita. Itse olen nyt vuosia laskenut vain non-stoppia mäkeä ylös ja alas mikä on ollut mahdollista kun en ole osunut ruuhka-aikoihin enkä ole nyt käynyt muualla laskettelemassa. Huomaan että osa ihmisistä pitää taukoja sillä jotkin ihmiset vain katoavat vähäksi aikaa ja ilmestyvät pian taas.

Se että olin keskiviikkona laskettelemassa pari tuntia, tein torstaina jalkatreenin ja menin perjantaina taas mäkeen niin voi olla toisille liikaa mutta itselleni ei. Keskiviikkona olin aamupäivästä mäessä ja pääsin sitten lepäämään hieman puolen päivän jälkeen. Torstaina menin ihan normaalisti illalla salille tekemään jalkatreeniä ja kun huomasin että voimat eivät ole ihan niin hyvät kuin toivoin niin päätin tehdä viisi kymmenen toiston sarjaa 145kg painoilla. Tuossa torstain jalkatreenissä eniten kovia koki alaselkä mikä sai painetta ja kun perjantaina oli vuorossa taas laskettelu niin en oikein tiennyt mitä oikeasti odottaa?

Perjantaina laskettelu meni ihan hyvin ja paremmin kuin keskiviikon. Keskiviikkona oli talven ensimmäinen kerta mäessä jolloin jaloissa tuntui lähinnä se että monot eivät ole olleet jalassa lähes vuoteen. Perjantaina kaikki tuntui jopa paremmalta jaloissa eikä torstain kyykyssä tullut alaselän paine vaikuttanut mitenkään perjantaina laskemiseen. Ainoa asia minkä siis huomasin oli että torstaina kyykky hieman kärsi keskiviikon laskettelusta sillä viime viikon lauantaina Tampereen PTVGYM:llä kyykky sujui paljon paremmin.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.