Kyykky 180kg x10 ensimmäistä kertaa

13.07.2023 - 18:53

Yksi välietappi on nyt saavutettu kun sain eilen keskiviikkona kyykyssä 180kg painoilla ensimmäistä kertaa kymmenen toistoa. Edellinen kymmenen toiston ennätys oli 170kg millä tein jo jokin aikaa sitten kymmenen toistoa mutta sen jälkeen se vain jäi. Olen viimeisien vuosien ajan tähdännyt tekemään mahdollisimman isoilla painoilla mahdollisimman monta toistoa jotta tottuisin suurempiin painoihin. Yleisesti kyykky treenissä painot millä treenejä teen niin paino alkaa 1:llä. Kaikissa kyykky treeneissä suurin osa painoista on siis sata jotain eikä kaksi sataa jotain.

Minulle on tullutkin tuosta johtuen joku henkinenkin kantti saada tehtyä 200kg alkavia toistoja tai sarjoja. Kyykky menee aina hyvin siihen 180kg / 190kg saakka ja heti kun tangossa on 200kg niin tekeminen alkaa olemaan vaikeaa. Tämän johdosta olen nyt pidempään yrittänyt tehdä kyykky treenissä mahdollisimman paljon 200kg alkavilla painoilla mahdollisimman monta toistoa. Pahimmillaan kun päivä on ollut huono niin on tullut jäätyä yhteen toistoon 200kg painolla.

Tuosta johtuen en ole nyt vuosiin oikein tehnyt pidempiä sarjoja. Oikeastaan olen tehnyt pidempään vain 1 - 3 toiston sarjoja ja joskus jopa viiden toiston. Yhdessä vaiheessa kauan sitten niin tein kyllä kyykky treenejä niin että otin alkuun isoilla painoilla lyhyitä sarjoja minkä jälkeen treenin loppuun madalsin painoja jopa 140kg asti jotta sain tehtyä 7 - 10 toiston sarjoja. Tuokin tyyli sitten jäi johonkin ja varmaan yksi asia oli se että vedin isoilla painoilla vain niin pitkiä ja raskaita treenejä niin puolentoista tunnin jälkeen ei vain jaksa enää oikein enää kyykätä.

Nyt viimeisen kuukauden parin kuuden aikana olen hieman aktivoitunut tuohon vanhaan tapaan takaisin eli isojen painojen jälkeen vähennän painoja ja yritän tehdä pidempiä sarjoja. Tämä ei ollut mitään joka kertaista eikä edes viikkoista mutta aina silloin tällöin. Se minua kuitenkin yllätti että kun yritin ensimmäistä kertaa tehdä niin monta toistoa kun vain sain 180kg painoilla niin sain kahdeksan toistoa. Tuon jälkeen päätin että nyt on aika saada kymmenen toistoa 180kg painoilla joten sitä pitäisi myös hieman treenata. En nyt ulkoa muista teinkö kaksi vai yhden treenin missä tein normaalia kyykkyä 180kg - 200kg painoilla että yritän tehdä yli viisi toistoa.

Tämä sama on hieman tarttunut sitten viikon toiseen kyykky treeniin PTVGYM:llä mutta hieman eri toistomäärillä. Olen nyt yrittänyt tehdä 180kg plus ketjut tai 200kg painoilla plus ketjut niin monta toistoa kun vain saan mutta toistomäärät eivät kuitenkaan ole olleet mitään ihmeellisiä. Nyt tuli viimeksi tehtyä 180kg painoilla plus ketjut niin 4x4 mutta mitään muuta ihmeellistä ei oikein ole tullut saatua aikaiseksi. Yksittäisiä kolmen ja neljän toiston sarjoja mutta tuo viime kerta oli ensimmäinen laatuaan että saan useamman.

Nyt keskiviikkona minulla oli ennen salille menoa suunnitelma tehdä tuo kyykky 180kg kymmenen toistoa. Olin sen päättänyt tehdä ja siihen myös keskityin alusta saakka. Täytyy kyllä sanoa että kun tein lämmittelyitä niin ei se mitenkään kevyeltä tuntunut. Kun tein 180kg painoilla aluksi kahden toiston sarjan niin usko hävisi viimeistään siinä kohtaan. Jo aikaisemmin olin päättänyt etten nosta painoja 200kg joilla olisin tehnyt kahden toiston sarjan. Aluksi ajattelin tekeväni siis 180kg sekä 200kg painoilla kahden toiston sarjat minkä jälkeen sitten tuo 180kg kymmenen toistoa.

Lopulta taistelin tuon 180kg kymmenen toistoa kyykyssä ja täytyy kyllä sanoa että taistelua se oli. Viiden toiston kohdalla tuntui jo ihan kamalalle ja mitä enemmän toistoja tuli alle niin sitä pahemmalta se vain tuntui. Sen jälkeen kun olin saanut tuon kymmenen toistoa niin olin vain tyytyväinen ja sanoin spotterille että auttaa minua saamaan tangon räkkiin mihin sen oikeastaan vain paiskasin turvallisesti. Oikeastaan tuo tangon vieminen räkkiin tuntui olevan lopulta yksi pahimmista asioista.

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.