Kunnon hauispumppi ja olkapää särkyjä tuloksena kuntosalitreenistä

16.11.2016 - 12:06

Heilureita, kesävaatteita, olkapää kipua sekä kunnon pumppi. Siinä on muutamia asioita mihin kiinnitin tänään huomion kuntosalilla. Aamullahan en mennyt lenkille jonka suunnittelin illalla jättäväni väliin. Tästä syystä sain myös nukkua pidempään. Kuntosalilla on nyt huomannut ilmojen viilentyessä ulkona kuntosalilla olevan vähemmän treenaajia. En nyt sitä sano, että ulkoilmalla on sinälläänkään vaikutusta asiaan tai jos on niin ei hellurei. Kesän loppumisestahan on jo tovi ja talvikin on pian tuloillaan niin kyllähän siinä ajassa ihmiset ovat kyllästyneet treenaamaan. Käyvätkö ihmiset vain vähemmän treenaamassa vai ovatko he lopettaneet kokonaan? Treenaako suurin osa ihmisistä vain osissa? Kesäkuntoon, loman jälkeen loma kilot pois sekä joulun jälkeen joulukilot pois? Tälläiselle aktiivitreenaajalle tuo vain tuottaa välillä ihmetystä.

Tänään tuntui olevan kuntosalilla hieman sellaisia ihmisiä treenaamassa mitä ei ole nähnyt. Mielestäni niin sanottu "normaalia" väkeä oli vähemmän. Tästä sitten huomasi asiota kun katseli ympärilleen sarjojen välissä. Sitä en ole vielä ikinä tajunnut miksi jotkut treenaavat ylisuurilla painoilla ja / tai väärin? Onko kaikilla treenaajilla oikeasti oikea määrä tietoa tehdä erilaisia liikkeitä? Ainakin itse olin pihalla kun aloitin kuntosalilla käymisen, mutta olin tietoinen perusasioista ja jos en ollut niin otin asiasta selvää. Eihän se minulle kuulu yhtään miten kukakin treenaa, mutta kyllä se välillä ottaa hieman päähän kun joku tulee viereen treenaamaan väärin. Itse kun treenaa "pääpunaisena" ja tekee siinä kaikkensa niin sitten joku tulee vieraan "leikkimään" niin se voi välillä laskea motivaatiota. Ajan myötä olen tähän asiaan kyllä tottunut ja toisille tuo ei merkkaa mitään. Tänäänkin oli vain huvittavan näköistä vilaista kun joku teki hauiskääntöä käsipainoilla siten, että aloitus asento oli jo etukenossa mistä hän otti vauhtia heilurilla loppuasennon ollessa takakenoon. Kroppa meni käsipainon mukaan heilureilla edes takaisin. Tämäkin asia olisi ollut niin helposti korjattavissa paljon pienemmillä painoilla, mutta ei kun ei.

Olen nähnyt vuosien saatossa erilaisia vaatteita kuntosalilla ja tänään sieltä paistoi esille ihan normaali pikeepaita ja shortsit. Siis ihan normaalit kesävaatteet mitä on hyvä pitää kesällä ja lämpimällä, mutta tälläiset vaatteet kuntosalilla? Eikö niissä ole epämukava treenata kun nuo vaatteet ei hengitä yhtään ja eivät sovellut mitenkään urheiluun. Itse haluan kuntosalille väljät, rennot ja hengittävät vaatteet. Nykyään vältän normaalin t-paidankin käyttöä kuntosalilla sekä pitkiä housuja.

[[{"fid":"292","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"375","width":"500","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Itse tämän päivän treeniin hain taas hieman erilaisuutta viime viikosta. Ensimmäisenä tein pystypunnerruksen käsipainoilla johon otin hieman isommat painot ja vähensin heti kun tuntui siltä ettei mene täysi sarja. Jaksoin tehdä kaksi ensimmäistä sarjaa 35kg käsipainoilla vaikka sarjojen viimeiset toistot olivat vaikeita. Kahden sarjan jälkeen otin 30kg käsipainot joilla tein vielä yhden sarjan, mutta olisi pitänyt ottaa vieläkin pienemmät. 27.5 tai 25kg käsipainot olisivat olleet sopivammat. 35kg käsipainot olivat kylläkin hieman liian suuret kahdenkymmenen toiston sarjoihin ja huomasin tämän myös lopuissa olkapääliikkeissä. Pystypunnerruksen jälkeen tein ensimmäisen hauisliikkeen hauiskääntö käsipainoilla istuen mikä on mielestäni tehokkain hauisliike tai ainakin saa parhaimman pumpin käsiin. Ensimmäinen sarja meni vielä ihan hyvin alusta loppuun, mutta seuraavissa sarjoissa teki tiukkaa saada toistot.

Kaksi liikettä oli tämän jälkeen takana ja olkapäät tuntuivat väsyneeltä sekä hauiksessa tuntui hyvä pumppi ja kädet melkein myös kramppasivat. Voisikin sanoa, että treenin alkuun oli panostettu ja ehkä hieman liikaa ainakin olkapäiden osalta. PIdemmillä sarjoilla huomaa paremmin ensimmäisien liikkeiden vaikutuksen seuraaviin liikkeisiin ja myöskin tänään loput liikkeet olivat hieman väsyneitä. Maltillisemmalla olkapäiden aloittamisella olisin saanut paremmat tehot loppuihin liikkeisiin. Siksi ensimmäinen / ensimmäiset liikkeet ovat tärkeässä asemassa kun katsoo kokonaiskuvaa. Treenin voi siis jo pilata tekemällä ensimmäisen liikkeen liian suurilla painoilla, joilloin lopputreeniin ei jää tarpeeksi voimia. Siksi mielestäni kannattaa miettiä mahdollisia painojen nostoja tarkkaan ensimmäisiin liikkeisiin, koska ne tulevat sitten vaikuttamaan muihin liikkeisiin. Voisikin sanoa kahden ensimmäisen liikkeen jälkeisien liikkeiden olleen vain puristusta mitä kropasta irtosi.

Olkapää- & hauistreeni

  • Pystypunnerrus käsipainoilla 2x30 35kg, 1x30 30kg
  • Hauiskääntö käsipainoilla istuen 3x20 15k
  • Yhden käden vipunosto ristikkäistalja 3x20 10kg,
  • Hauiskääntö z-tanko 3-osainen 17,5kg x3
  • Pystypunnerrus eteen käsipainoilla 3x20 10kg
  • Takaolkapääsoutu köydellä taljassa 3x20 40kg
  • Tuettu hauiskääntö ristikkäistalja naru 3x20 30kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.