Ketjukyykyssä sarjaennätys 180kg plus ketjut maastaveto ketju sarjaennätyksen perään

09.07.2023 - 13:00

Torstaina penkkiä ketjuilla, perjantaina maastavetoa ketjuilla ja lauantaina kyykkyä ketjuilla PTVGYM:llä. Penkki ketjuilla meni hieman heikommin kuin ajattelin mutta tälläkin kertaa halusin tehdä sarjat ilman spotteria mikä söi niin painoija kuin varsinkin toistomääriä. Perjantaina maastavedossa teinkin sitten sarjaennätyksen 240kg painoilla plus ketjut. Tein kaksi viiden toiston sarjaa joista jo ensimmäinen taisi olla ennätykseni sillä se mielestäni oli ensimmäinen kerta kun tein viisi toistoa 240kg painoilla plus ketjut. Tuo jälkimmäinen sarja sitten nyt ainakin viimeisteli sarjaennätykseni ja muutenkin se tuntui tulevan helpommin kuin ensimmäinen sarja.

Lauantaina oli vuorossa jalkatreeni ja tarkoitus oli tehdä normaaliin tapaan kyykkyä ketjuilla. Ennen treeniä en oikein tiennyt mitä odottaa sillä en ollut varma missä kunnossa alaselkä oli edellisen päivän maastavedoista. Perjantaina salilla en tuntenut mitään ihmeellisyyksiä alaselässä mutta siitä huolimatta riipuin leuanveto tangossa sarjojen välissä sekä treenin lopussa. Tein myöskin normaalia enemmän venyttäviä liikkeitä selälle sarjojen välissä sekä maastavedon jälkeen. Kuitenkin kun lähdin salilta pois ja nousin parkkihallissa autosta niin alaselässä tuntui hieman jumia.

Illan aikana en kuitenkaan huomannut mitään ihmeellisyyksiä enkä myöskään jatkanut tai tehnyt extra venyttelyä. Lauantaina kun heräsin niin en silloinkaan tuntenut mitään erikoisuutta selässä kuten en koko päivänä. Kaikki sujuikin hyvin aina siihen asti kunnes tein ensimmäisen kyykky toiston.

Minulla oli jotain ajatuksia kyykky treenin suhteen mutta en ollut löynyt mitään suunnitelmia lukkoon. Ajattelin katsoa rauhassa mikä voisi olla päivän kunto ja miten muutenkin kyykky sujuu. Kuitenkin siis jo ensimmäisessä kyykky toistossa huomasin alaselän olevan jumissa tai muuten tuntuneen jotain. Vasta nyt sunnuntaina kun ammustelin hieronta pyssyllä niin huomasin ja tajusin että oikeasti minulla oli oikean puolen yläpuolen pakara jumissa. Tätä kyllä hieman ounastelinkin että ennemmin se on pakara jumissa kuin oikeasti selkä mutta jumi vain tuntui kohdistuneen oikean puolen alaselkään.

No ei siinä sitten mitään muuta kuin että olin extra varovainen tuon jumin suhteen ja tiesin kyllä mitä tehdä. Ei ole meinaan ensimmäinen kerta kun pakara / selkä on tuollain jumissa. Samalla päätin sitten jättää pidemmät sarjat väliin ja keskittyä tekemään lyhyitä sarjoja. Tämä nyt ei kuitenkaan lopulta päätynyt näin sillä lyhyillä sarjoilla tarkoitan ykkösiä tai kakkosia ja päädyin tekemään neljää toistoa.

Lähdin oikeasti hakemaan viittä toistoa ensimmäisellä 180kg plus ketjut. Kuitenkin huomasin ja tajusin että parempi jättää neljään toistoon sillä kroppa ei ole ihan kunnossa. Muutenkin olisi pitänyt tehdä hieman eri lähistymistapa kuin suoraan 180kg plus ketjut niin neljä toistoa. Tuo ensimmäinen sarja oli ainakin henkisesti raskain ja jälkimmäisissä sarjoissa olisin voinut tehdä viisikin toistoa.

Minun olisi pitänyt tehdä joko yksi tai kaksi toistoa alkuun "tutustumis" sarjana 180kg plus painot minkä jälkeen hakata nuo pidemmät sarjat. Ainakin itse olen paljon valmiimpi pidempiiin sarjoihin kun olen tehnyt kyseisellä painolla ensiksi yhden toiston tai sarjan pohjalle minkä jälkeen alan tekemään oikeita sarjoja. Toinen tapa on mennä vielä hieman isompiin painoihin joilla tehdä toisto tai pari ja laskea painot tämän jälkeen sarjapainoihin ja tehdä halutut sarjat.

Nyt jotenkin halusin säästellä selkää vaikka 180kg plus ketjut neljä kertaa neloinen ei sitä oikeasit ole. Kuitenkin pidin jokaisen sarjan välissä kymmen minuutin palautuksen minkä aikana hieman venyttelin ja ravistelin jalkoja sekä selkää. Myöskin jokaisen sarjan ja toiston jälkeen kyllä tunnustelin selän kuntoa enkä lähtenyt tekemään yhtään toistoa saati sarjaa jos kroppa olisi sanonut jotain muuta. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.