Kenny Loggins - Danger Zone ja treeni luistaa hyvin mutta auttaako oikeasti musiikki treenaamiseen?

10.01.2018 - 23:01

Periaatteessa voisin sanoa, että kun olen kuunnellut Kenny Loggins - Danger Zone biisiä Top Gun elokuvan soundtrackiltä treeniä tehdessä niin sarjat ovat menneet hyvin. Käytännössä asia ei ole ihan näin, että yksi biisi voi tehdä ihmeitä vai voiko oikeasti? Tuossa pari viikkoa sitten sain tehtyä penkkiä 210kg painoilla muutamia toistoja, tällä viikolla sain tehtyä penkissä 200kg painoilla 5, 7 ja 5 toiston sarjat sekä vielä nyt kyykyssä 170kg painoilla viiden toiston setin muutaman kolmen toiston sarjan jälkeen. Näillä tämänlaisilla sarjoilla voisin juurikin puollustaa Kenny Loggins - Danger Zone kappaleen olleen ainakin toimiva. Tietenkin treenit ovat aina yksittäisiä eikä sillä ole niinkään väliä soiko korvissa toistoa tai sarjaa tehdessä musiikki tai ei vai onko tällä oikeasti väliä?

Minulla on tässä muutamia esimerkkejä nyt lähiajalta jolloin voin antaa tukea sille että tietty musiikki olisi auttanut treenissä. Näin on kyllä tuntunut käyvän jo vuosien ajan muutamia kertoja mutta on myös niitäkin kertoja jolloin olen kokeillut kuunnella samaa biisiä kun on kulkenut niin toisella kerralla ei ole välttämättä kulkenut yhtähyvin. Olen kyllä treenannut ilman musiikkia yhtä hyvin kuin musiikin kanssa eikä siinä niin ole eroa. 

Ainut suurempi ero minkä olen huomannut musiikin ja ilman musiikkia treenaamisessa on keskittyminen. Ainakin pidempien sarjojen kohdalla käsitreenissä tai jalkatreenissä. Vastaavasti olen myös huomannut biisin vaikuttavan tekemiseen negatiivisessa mielessä kun biisi on ollut huono tai liian hidastempoinen. Kun kuuntelee musiikkia kuulokkeista treenin aikana niin tällöin on vain helpompi keskittyä tekemiseen kun kaikki ulkopuolinen hälinä ja ääni ei kuulu ja näin ollen olen pystynyt paremmin keskittymään.

Musiikista puolestaan voi olla myöskin haittaa siinä mielessä, että nopeatempoisempi musiikki voi tarttua toistojen nopeuteen negatiivisessa mielessä kuten myöskin hidastempoinen musiikki voi hidastaa tekemistä. Musiikki voi siis tarttua puoleen tai toiseen tekemisen nopeuden kanssa. Mielestäni tämä asia tapahtuu helpommin aerobisen puolella kuten juoksussa tai pyöräilyssä jossa tempoa tarttuu nopeuteen. Itse en ole kuitenkaan niin salilla kuin juoksemisessakaan lähtenyt tekemään treeniä musiikin tahdissa niin tätä ongelmaa ei ole tapahtunut itselleni. Olen kuitenkin kuullut joillekin tätä tapahtuneen ainakin juoksun puolelta jossa nopeatempoinen musiikki on nostanut juoksuvauhtia.

Niin tai näin niin olen jotenkin varma siitä asiasta että musiikilla tai biisillä ei ole niinkään väliä. Ainakin tällä viikolla minulla oli penkissä ihan eri motivaattori kuin Kenny Loggins - Danger Zone biisi. Tämä johdattaa minut juurikin pois siitä, että biisi vaikuttaisi tekemiseen ainakaan suuresti. Olen tehnyt liikkeissä ennätyksiä sekä musiikilla että ilman musiikkia ja pidemmät sarjat on myös tullut tehtyä musiikin kanssa sekä ilman. Olen kuitenkin siitä hieman varma, että musiikki auttaa ainakin henkisellä puolella hieman. Varsinkin kun on latautumassa tekemään jotain "ihmeellistä" sarjaa tai tekemään suurilla painoilla. Juurikin kun on valmistautumassa tekemään jollain suurilla painoilla niin ainakin minulla on helpompi keskittyä kun en kuule mitään ylimääräistä ja saan keskittyä vain olennaiseen eli keskittymiseen. Olen huomannut, että esimerkiksi penkissä, kyykyssä sekä mavessa minun on oikeasti keskityttävä ennen toistoa tai sarjaa tehdessä.

Viime viikonloppuna tuli käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Lyhyesti sanottuna Habitare oli aikalailla samanlainen kuin viime vuonna mutta Hifimessut oli järjestetty mielestäni paljon paremmin. Se että Habitare oli aikalailla samanlainen ei ole paha asia sillä mielestäni ne ovat toimivat. Habitare messut ovat olleet aikalailla samanlaisia ne vuodet joiden aikana siellä olen käynyt sillä erolla että ainakin yhteen aikaan siellä oli myöskin rautakauppoja ja tai lattioihin ja remontteihin liittyviä yrityksiä. Muistan hyvin kun yksi vuosi Habitare messuilla kävin että katselin monesta paikasta lattioita ja niissä oli myöskin messutarjouksia mutta tuon kerran jälkeen mitä muistan niin ei ole vastaavia ollut. Tänä vuonna Habitaressa oli ainakin pari kolme lattia myyjää / valmistajaa joissa tuli poikeuttua kyselemään ja katsomaan mutta ne missä poikkesin niin ei ollut mitään messutarjouksia. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Maanantaina sain viimein uuden sohvan minkä ostin / tilasin extemporeen juhannus reissulla Vammalassa käydessäni Huonekaluliike Pekka Ahosella. Toisaalta olin jo aikaisemminkin aktivoitunut katsomaan uutta sohvaa sillä pari - kolme vuotta sitten Habitare-messuilla katsoin ja kysyin tarjousta yhdestä sohvasta. Tuon jälkeen koko sohva asia jäi kyllä mielestä kunnes viime kesälomana aktivoiduin sohva asian kanssa kun huomasin CINEMA mekanissohva Stemmassa. Kävin lopulta pariin otteeseen katsomassa, kokeilemassa ja kysyin hintaa Cinema mekanissohvaa Huittisten Stemmassa viime kesäloman aikana.

Kirjoittelin juuri miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun ja nyt ajattelin vielä kerrata miten sain paremman äänenlaadun musiikin kuunteluun. Se miksi mainitsin kerrata on että olen maininnut asioista jo aikaisemmissa muutamassa kirjoituksessa. Tämä tietyllä tapaa myöskin liittyy juurikin tuohon aikaisemmin kirjoittamaani "Miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun" mutta tähän liittyy myöskin muita asioita joita en maininnut tuossa kirjoituksessa.