Kaiutin & subwoofer-tassut vaikuttavat äänenlaatuun

10.08.2024 - 09:59

Kirjoittelin tuossa jo että tein kaiutin jumpperit / siltainkaapelit Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin saamastani Kimber Kable 8PR johdosta. Kirjoitus löytyy täältä kaiuttimien siltainkaapelit / siltaimet / jumpperit. Tuo kaiutin jumpperikaapelin vaihtaminen kaiuttimien mukana tulleisiin metalliputkiin paransi äänenlaatua niin että muutoksen kuuli musiikkia kuunneltaessa. Toinen pienempi asia mitä tein kesäloman aikana oli hommata kaiutin & subwoofer-tassut kaiuttimien alle. Tätä muutosta onkin sitten vaikeampi kuulla korvilla mutta ajaessani Audyssey kalibroinnin uudestaan tuloksissa on eroja.

Innostuin ja kiinnostuin hieman subwooferin vaihdosta tuossa kesällä varsinkin sen jälkeen kun ostin uuden sohvan ja hankkiuduin vanhasta sohvasta eroon. Näin ollen sain subwooferin parempaan paikkaan ja pääsin siihen kunnolla käsiksi. Samalla sitten innoistuin säätämään subwooferia pitkästä aikaa ja kokeilemaan sitä musiikkia kuunneltaessa. Siinä sitten samalla innostuin hieman katselemaan millaisia subwoofereita on nykyään tarjolla ja millaisia ne ovat.

Itselläni on vielä käytössä alkuperäinen vuonna -06 ostettu Audio Pro Sub Focus B7 400W subwoofer. En ole oikein vuosiin enää käyttänyt subwooferia kunnolla sillä kerrostaloasunnossa kun sitä ei sillain ihan voi luukuttaa. Olenkin suurimmaksi osaksi ollut käyttämättä subwooferia ja yrittänyt pärjätä sillä mitä Q Acoustics Concept 40 tarjoaa. Nyt taas kun innostuin säätämään subwooferia hieman enemmän niin huomasin selvän eron kun subwoofer oli käytössä siihen kun se oli pois päältä. En kuitenkaan ole ihan kunnolla subwooferia miettinyt sillä priorisointi olisi silti ostaa enemmin uudet kunnon kaiuttimet jotka eivät vältämättä tarvisi subwooferia.

Kumitassut subwooferin alla

SVS SoundPath Isolation System tassut & IsoAcoustics Aperta Sub

No sitten päästääkin siihen mistä kaikki tämä kaiutin & subwoofer-tassut tulevat mukaan asiaan. Minulle meinaan tuli SVS:n subwoofereita katsellessa vastaan SVS SoundPath Isolation System -subwoofer-tassut. Olin vielä tuolloin Vammalassa enkä muistanut oliko minun Audio Pro Sub Focus B7 subwooferissa irroitettavat piikit vai ei? Yritin etsiä kuvia ja ohjekirjoja netistä mutta en löytänyt kunnollisia kuvia mutta sain niistä kyllä sen mielipiteen että piikit eivät olisi irroitettavissa. Kun tuli käymään loman aikana kotona käymään niin varmistin asian joten SVS SoundPath Isolation System tassut eivät sopineet omaan subwooferiin.

Seuraavaksi vastaan tuli sitten itselleni tutut IsoAcoustics tuotteet Hifimessuilta joita meinasin jo silloin ostaa. Minulle tuli vastaan Youtubessa IsoAcoustics Aperta Sub jonka saa subwooferin pohjaan ja toimii samalla tavalla kuin SVS SoundPath Isolation System tassut. Lopulta kuitenkin tulin siihen tulokseen että en viitsi maksaa noin 200€ IsoAcoustics Aperta Sub alustasta kun subwooferinikin on jo niin vanha.

Mitä nämä SVS SoundPath ja IsoAcoustics Aperta Sub ovat ja miksi niitä mietin niiden ostamista?

SVS SoundPath ja IsoAcoustics Aperta Sub poistavat yksinkertaisesti värähtelyä mitä subwoofer tuottaa. Tämä värähtely menee lattian kautta seinille ja nämä SVS SoundPath ja IsoAcoustics Aperta Sub poistavat sitä. Näin ollen subwooferin äänenlaatu parantuu ja naapureilla on mukavampaa kun subwoofer ei värisytä seiniä. Näin siis lyhykäisyydessään ja Youtubesta löydät monia hyviä videoita joissa kehutaan näitä tuotteita ja selitetään miksi nämä tuotteet toimivat.

Itse päädyin lopulta halpaan ratkaisuun ja en yhtään tiedä miten se vaikuttaa omaan Audio Pro Sub Focus B7 subwooferiin. Ostin nimittäin Powerista itselleni jo tutut kumijalkasarja pyykinpesukoneille. Itselläni on ainakin kokemusta niistä pesukone käytössä ja pesukoneen kanssa ne toimivan niin kuin niiden tarkoitus on toimia. Pesukone ei liiku kun kone tekee loppulinkousta sekä jo hiljainen pesukoneen ääni ja vieläkin hiljaisempi. Se mitä nuo tassut tekee subwooferille niin minulla ei ole yhtään tietoa eli olen nyt siinä mielessä epätietoisuuden varassa tekevätkö ne yhtään mitään vai eivät? No toisaalta 10€ satsaus kumitassuihin oli todella pieni investointi niin eipä sillä nyt niinkään väliä ole toimivatko ne vai eivät.

Q Acoustics Concept 40 & Atacama Gel Pads

Kaiutin tassut Atacama Gel Pads

Sitten vuorossa kaiutin tassut kun ostin Tampereen Hifihuoneelta paketin Atacama Gel Pads jotka laitoin Q Acoustics Concept 40 kaiuttimien alle. Olin tosiaan jo tutustunut IsoAcoustics tuotteisiin muutamia vuosia sitten Hifimessuilla ja olin ne jo ostamassa kunnes muistin että en saisi niitä kiinni Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin. Ongelma oli kaiuttimen lasinen takajalka johon ei ollut mahdollista saada IsoAcoustics tuotteita kiinni.

Vastaavasti kävin sitten myöskin Puuilosta hakemassa jotain oven pysäytin / pehmusteita. En nyt ole varma niiden oikeasta termistä mutta paketissa oli kaksi sellaista pientä pyöreää pehmustetta minkä saa esimerkiksi oven ja seinän väliin että ovi ei osu seinään. Näitä ostin pienen kasan ja tarkoitus oli laittaa näitä ihan keskikaiuttimen Q Acoustics Concept Cente alle sekä myöskin bluray-soittimen ja vinyysoittimen. 

Sain tämän idean ihan noista IsoAcoustics videoista mieleeni missä puhuttiin tosiaan värähtelystä ja siitä aiheutuvasta "haitasta". En nyt tiedä miten paljon tuollaiset Puuilosta ostetut muutaman euron oven pehmustimet auttavat asiaan kun eivät ole mitään kalliita IsoAcoustics tuotteita mutta kuitenkin jo kuten tuossa jossain kohtaan kirjoitin niin ainakin Audyssey antaa kalibroinnin jälkeen eri tulokset.

Kaiutin tassut antavat eri Audyssey tulokset 

Olen nyt tässä jo tehnyt Audyssey kalibrointeja moneen kertaan kun hankkuiduin eroon vanhasta sohvasta kun ostin uuden mitä en ole vielä saanut. Tämän lisäksi laitoin tosiaan kaiutin jumpperikaapelit Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin minkä johdosta tein Audyssey kalibroinnin ja sen jälkeen vielä nuo Atacama Gel Pads kaiutin tassut sekä oven pehmusteet keskikaiuttimen alle. 

Oli sitten kyseessä Atacama Gel Pads tai oven pehmusteet keskikaiuttimen alla niin kalibrointi tuloksissa on eroja kun vertaan nykyisiä tuloksia ennen pehmusteita otettuihin tuloksiin. En osaa oikein kunnolla tulkita Audyssey tuloksia että mikä on oikeasti hyvä ja mikä huono mutta kun vertaan diagrammeja keskenään niin niissä on selviä eroja joita huomaa kun tuloksia vertaa keskenään. Tämän johdosta minulla on nyt ainakin Audyssey antamassa tuloksia että Atacama Gel Pads tekevät eroja kaiuttimien tuloksiin.

https://www.hifihuone.fi/tuotteet/laitetelineet-ja-tarvikkeet/muut-tarvikkeet/atacama-gel-pads/

https://www.hifihuone.fi/tuotteet/laitetelineet-ja-tarvikkeet/tassut-piikit-piikkialustat-ym/isoacoustics-aperta-sub/

https://audiokauppa.fi/products/svs-soundpath-isolation-system-4

Maanantaina sain viimein uuden sohvan minkä ostin / tilasin extemporeen juhannus reissulla Vammalassa käydessäni Huonekaluliike Pekka Ahosella. Toisaalta olin jo aikaisemminkin aktivoitunut katsomaan uutta sohvaa sillä pari - kolme vuotta sitten Habitare-messuilla katsoin ja kysyin tarjousta yhdestä sohvasta. Tuon jälkeen koko sohva asia jäi kyllä mielestä kunnes viime kesälomana aktivoiduin sohva asian kanssa kun huomasin CINEMA mekanissohva Stemmassa. Kävin lopulta pariin otteeseen katsomassa, kokeilemassa ja kysyin hintaa Cinema mekanissohvaa Huittisten Stemmassa viime kesäloman aikana.

Kirjoittelin juuri miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun ja nyt ajattelin vielä kerrata miten sain paremman äänenlaadun musiikin kuunteluun. Se miksi mainitsin kerrata on että olen maininnut asioista jo aikaisemmissa muutamassa kirjoituksessa. Tämä tietyllä tapaa myöskin liittyy juurikin tuohon aikaisemmin kirjoittamaani "Miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun" mutta tähän liittyy myöskin muita asioita joita en maininnut tuossa kirjoituksessa.

Tuli äsken mieleen aihe ihan sattumalta: miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun aihe? Olen ostanut nykyiset pääkaiuttimet Q Acoustics Concept 40 Hifihuoneen hifi-messujen tarjouksesta vuonna 2016 ja aina tähän kesään saakka olen tehnyt pieniä tai isompia muutoksia joko hifi järjestelmään tai itse kaiuttimiin. Samalla olen huomannut kuinka pienillä ja suurilla muutoksilla ja päivityksillä olen saanut enemmän irti Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista.

Hifiharrastus on yleisesti kallista mutta alkuun pääsee myöskin suhteellisen edullisesti ja varsinkin jos löytää laitteet tai kaiuttimet käytettyinä. Hifiharrastuksesta kalliin tekee se että yleisesti pelkät kaiuttimet eivät riitä vaan sen lisäksi on oltava erilaisia laitteita, tarvikkeita ja johtoja. Kaikki tuo maksaa vaikka hankkisi edullisia tarvikkeita ja laitteita kaiuttimien lisäksi. Itse tämä on tullut huomattua monesti kun pitänyt päivittää hifi järjestelmää jollain tavalla kun välillä itse päivitettävä tai uusi laite ei riitä vaan siihen on lisäksi hankittava jotain muuta.

Kirjoittelinkin tuossa jo viikko pari sitten kuin kaiutin & subwoofer-tassut vaikuttavat äänenlaatuun positiivisesti. Tuossa kesäloman aikana törmäsin Youtubessa monella videolla äänen signaalin värähtelyyn niin kaiuttimien kuin erilaisten laitteiden kohdella. Lähinnä nyt IsoAcoustics tuotteiden sekä SVS SoundPath Isolation subwoofer-tassujen ansiosta. 

Tein nyt tosiaan kesäloman aikana pieniä "päivityksiä" eli muutoksia olohuoneeseen liittyen kotiteatteriin eli hifiin. Ensinnäkin ostin viimein takakaiuttimille kaiutinjalat ostamalla Tampereen Hifihuoneelta Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustat ja toisekseen hankin kumitassut subwooferille sekä Atacama Gel Pads Q Acoustics Concept 40 kaiuttimille. Näiden päivityksien lisäksi vaihdoin alkuperäiset Q Acoustics Concept 40 jumpperit (metalliputket) Kimber Kable 8PR kaiutinkaapeleista askartelemiin siltainkaapeleihin.