Jalkatreenin jälkeen jälleen elokuviin ja ojentajatreenin rakentamiseen vinkkejä

30.04.2017 - 09:49

Viime viikon lauantaina jalkatreeni minkä jälkeen kävin katsomassa The Fate of the Furious-elokuvan. Eilen sama juttu eli ensiksi jalkatreeni minkä jälkeen kävin katsomassa Guardians of the Galaxy Vol. 2. Nyt siis pari lauantaita putkeen kun olen mennyt katsomaan elokuvan melkein heti jalkatreenin jälkeen. Tällä kertaa asiat ovat olleet paremmin kuin pari vuotta sitten jolloin kävin katsomassa esimerkiksi Terminator Genisys-elokuvan salitreenin jälkeen. En muista oliko tuolloinkin kyseessä jalkatreeni vai mikä treeni, mutta tuolloin kuin muutamilla muillakin kerroilla polviini sattui. Oikeastaan tuolloinkin taisi olla jalkatreeni ja pahinta oli se ettei jalkoja saanut suoraksi ja muutoinkin elokuvateatterin paikat olivat yleisesti pienet. Nykyään Ison Omenan uusilla Finnkinon saleilla kun on paljon enemmän jalkatilaa verrattuna vanhoihin saleihin.

Eilen kuten viikko sitten minulla ei ollut mitään ongelmia polvien kanssa eikä muutoinkaan jalkojen kanssa. Kaiken lisäksi olin katsomassa molemmat elokuvat The Fate of the Furious sekä Guardians of the Galaxy Vol. 2 Scape-salissa missä on vielä enemmän jalkatilaa ja tilaa kuin muissa saleissa. Onneksi myös Ison Omenan pienemmissäkin saleissa on enemmän tilaa kuin esimerkiksi Tennispalatsin tai Kinopalatsin saleissa ja varsinkin pienemmissä. Näin ollen voin mennä elokuviin ihan hyvin vaikka jalkatreenin jälkeen eikä se tuota mitään ongelmia.

Helppo yksinkertainen ja tehokas ojentajatreeni jota voi muokata helposti

Olen tehnyt nyt käsitreenit siten, että ojentajat olen treenannut suhteessa kovemmilla painoilla kuin hauiksen. Tämä ihan sen takia, että saan ojentajilla myös suuremmat painot osumaan oikeaan paikkaan tietyissä liikkeissä kun taas hauiksen puolella minulla toimii pienemmät painot vain paremmin. Näin ollen olen ottanut käsitreenin alkuun isoja ojentajaliikkeitä hieman suuremmilla painoilla minkä jälkeen on tullut tehtyä treeni loppuun pienemmillä painoila.

Ojentajatreeni on helppo ja yksinkertainen aloittaa dipillä. Riippuen tarkoituksesta ja miten ojentajat kestävät niin tuon perusteella ottavan lisäpainoja. Jos haluaa tehdä pidempiä sarjoja niin tällöin käyttää vai omaa painoa ilman lisäpainoja tai sitten ottaa hieman lisäpainoja mutta ei liikaa. Kuitenkin tekniikan pitää olla kohdillaan myöskin suuremmilla painoilla tehdyillä jotta liike ottaa oikeisiin paikkoihin. Ei vain riitä, että ottaa suuret painot mutta ei laske liikettä tarpeeksi alas. Dippi ottaa hyvin vain jos laskee liikeradan siihen 90-asteen kulmaan mutta turhan usein näen dipissä kuinka liike jätetään pahasti vajaaksi ja tehdään vain nytkytyksiä. Näihin olen itse myöskin aikoinaan sortunut mutta ne ovat johtuneet liian suurista lisäpainoista mutta tuohon auttaa vain se, että ottaa vähemmän lisäpainoa tai ei ollenkaan.

Olen vain huomannut dipissä sen, että parempi tekniikka tekee paljon parempaa jälkeä kuin suuremmat lisäpainot. Ennemmin sitten tekee omalla painolla teknisesti hyviä toistoja paljon kuin ottaa lisäpainoja jolloin tekniikka kärsii. Dipin jälkeen onkin hyvä tehdä sitten ranskalaista punnerrusta tai aloittaa tällä ellei tee dippiä. Tietenkin dipin jälkeen ranskalainen punnerrus kärsii normaaliin "tuloksiin" verrattuna mutta näin saa otettua hyvin voimat pois ojentajista. Kannattaa myös varoa liikkeen tekemistä ja aloittaa lämmittely ja tekeminen muutoinkin kevyemmistä painoista ihan nähdäkseen kuinka kädet kestävät. Näiden liikkeiden tekeminen toisinpäin on hieman hankalampi tapaus ja dipin tekemisessä kannattaa varoa paljon. Tein tällä kertaa ranskalaisen punnerruksen ennen dippiä ja täytyy kyllä sanoa, että dipin tekeminen alkoi todella varovasti ainakin lisäpainojen osalta. Tuntui sille, että kädet eivät pitäisi ollenkaan painoja ja ettei ojentajissa olisi ollenkaan voimia. Muutaman lämmittelyn jälkeen kaikki alkoi lopulta mennä ihan hyvin vaikka alkuun kaikki tuntuikin vaikeammalta.

Dipin ja ranskalaisen punnerruksen jälkeen voikin sitten pumppailla eri välineillä ojentajapunnerrusta taljassa. Narulla ja tai tangolla myötäotteella ja vastaotteella tehtynä sitten pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja. Tämä toimii mielestäni parhaiten juuri näin. Dipissä ja tai ranskalaisessa punnerruksessa suurempia painoja minkä jälkeen taljassa pidempiä sarjoja ja vaikka supersarjoja narulla ja tangolla. Isommilla painoilla treenin alkuun tuntumaa suuremmilla painoilla minkä jälkeen pumppausta ja tuntumaa pienemmillä painoilla ja pidemmillä sarjoilla.

Ojentajatreenin alkuun voi ottaa myöskin kapean penkin joko ihan normaalissa penkissä tai smith-laitteessa missä saa mielestäni paremman tuntuman. Ainakin siis itse saan kapean penkin osumaan paremmin smith-laitteessa kuin vapaalla tangolla. Kapean penkin voi ottaa mukaan dipin ja ranskalaisen punnerruksen kanssa mutta tuolloin tämä kannattaa tehdä dipin jälkeen ja ennen ranskalaista punnerrusta. Kuitenkin ottaisin ojentajatreeniin joko dipin tai kapean penkin mutta en kumpaakin sillä kapea penkki on kuitenkin parempi ottaa suuremmilla painoilla kuin pienemmillä painoilla. Ihan vain sen takia, että pienemmillä painoilla tuntuman saanti voi olla haastavaa.

Kuitenkin jos tekee kapeaa penkkiä ojentajatreenissä muina kuin ensimmäisenä liikkeenä niin tällöin se kannattaa tehdä smith-laitteessa. Vapaalla tangolla tehtynä kapea penkki voi olla haastavaa siinä mielessä, että saa pidettyä tekniikan kasassa. Tämän johdosta kapean penkin tekeminen smith-laitteessa on helpompaa kun takana on jo tehtyä ojentajia.

Ojentajatreenin rakenne

Alkuun

  • Dippi
  • Kapea penkki
  • Ranskalainen punnerrus

Loppuun

  • Ojentajapunnerrus naru 
  • Ojentajapunnerrus v-tanko 
  • Ojentajapunnerrus suoratanko myötäote / vastaote

 

 

Lauantaina 1.2. tein sen mitä minun pitänyt vuosia tehdä mutta mitä en ole vain tehnyt eli irtisanoin Elixian jäsenyyden. Jo vuosien ajan eli siitä lähtien kun kolmetoista vuotta sitten Elixian jäsenyyden hankin niin heti siitä lähtien olen enemmän tai vähemmän tuskaillut sen kanssa. Elixian jäsenyys on ollut minulla aina siitä asti kun alunperin Vammalasta Espooseen muutin niin se tämä on siinä mielessä aika "iso" asia ja pisin yhtäaikainen kuntosalin jäsenyys mikä minulla on ollut. 

Olen taas käymässä Vammalassa mikä oli suunniteltua mutta tuleminen aikaistui parilla viikolla siitä mitä alunperin suunnittelin. Tulin Vammalassa käymään ihan sen takia että pääsin taas käyttämään Ellivuoren kausiakorttia ja pääsin laskettelemaan missä nyt kävinkin kolme kertaa viikon reissulla joista pari päivää meni matkustukseen. Muutoin olen taas käynyt Vammalan uudella Kerhis Gym Sastamala kuntosalilla mikä aukeasi heti joulun jälkeen ja missä tuli käytyä noin viikko vuoden vaihteessa.

Edellisen viikon lauantaina tuli tehtyä uusi boxi kyykky ennätys sekä samalla ketju boxi kyykky ennätys. Tämä tuli eräällä tapaa hieman yllättäen kun en ollut tehnyt boxi kyykkyä muutamaan viikkoon mutta toisaalta ei sillä kyykky muuten oli sujunut hyvin ennen ja jälkeen tuon treenin. Tuon boxi kyykky ennätyksen välissä tuli tehtyä hyvä normaali kyykky treeni viikolla minkä jälkeen nyt viime viikon lauantaina tuli sitten tehtyä pysäytys kyykyssä 180kg painoilla sarjaennätys. Näin ollen sain viikon sisään tehtyä uuden ykkös ennätyksen sekä sarjaennätyksen.

Olen tätä asiaa jo maininnut täälläkin vuosia ja oli ihan kiva lukea siitä myös IS:stä. Puhun nimittäin siitä kuinka pk-seudulla varsinkin Helsingissä ja Espoossa kuntosaleilla ei voi käydä wc:ssä kuin ihan pakolla. Lopetin Helsingissä ja Espoossa kuntosaleilla wc:ssä käynnin vuosia sitten ja mielummin pidättelen siihen asti kunnes pääsin kotiin kuin menen kuntosalin wc:hen. Se on ollut ihmeellistä minulle kuinka Vantaalla Vantaan Loaded:lla ja PTVGYM Tiksissä ei ole mitään ongelmia ja noilla kuntosaleilla voi käydä wc:ssä ihan normaalisti. 

Taas on se aika mistä normaalisti kuntosalilla kävijät eivät pidä eli uuden vuoden lupaajat. Loppiaisen jälkeinen pari - kolme viikkoa on se aika kun kuntosalit ovat täynnä ja syy on juurikin uuden vuoden lupaajat. Toisaalta kuntosaleille tammikuun alku on vuoden parasta aikaa kun monet kuntosalit tekevät tilipäivän juurikin tammikuussa. Toisaalta se on normaaleilta kuntosalilla kävijöiltä pois juurikin siitä syystä että kuntosalit ovat paria viikkoa tupaten täynnä. Onneksi nykyään joko kuntosaleja on enemmän tai uuden elämän aloittaminen kuntosalilta ei ole enää suosikki lupaukseksi.