Jalkaprässiä minuutin sarjoilla viisi kertaa

16.11.2016 - 12:06

Kolmas tuplatreenipäivä putkeen olisi ollut jo aivain liikaa. Aloin huomaamaan hieman tätä tiistain jälkimmäisessä selkätreenissä ja viimeistään treenin jälkeen kotiin päästyäni huomasin väsymyksen. Tämän johdosta jalkapäivä tuli treenattua yhdellä treenillä mikä oli illalla. Eilistä jalkatreeniä tulin jo suunnitelleeksi tiistain selkätreenin ohessa ja tämä suunnitelma myös pystyi.

Jalkatreeni oli tarkoitus aloittaa jalkaprässissä tekemällä viisi minuutin pituista sarjaa. Jalkaprässi oli kuitenkin käytössä kun treenin piti alkaa joten tästä johtuen jalkatreeni piti aloittaa joillain muulla tavalla. Kun suunnitelmissa oli kuitenkin aloittaa jalkatreeni jalkaprässillä niin tästä johtuen ennen jalkatreeniä oli tarkoitus tehdä lämmittelyä. Lämmittelyksi tällä kertaa valikoitui supersarjana tehty sumokyykky ja kapea kyykky smith-laitteessa. Kymmenen toistoa per liike eikä yhtään lisätä painoja smith-laitteeseen. Siitä huolimatta vaikka en laittanut painoja yhtään lisää niin tekeminen tuntui raskaalle. Varsinkin jälkimmäinen kapea kyykky oli tiukkaa. Kapea kyykky tuli vedettyä ihan alas asti joten tämän johdosta se olikin raskasta. Muutoin tämä kyseinen supersarja oli mielestäni hyvä lämmittelyliike siinä mielessä, että tässä tuli tehtyä niin etureisiä kuin takareisiäkin.

Lämmittelyn jälkeen päästiin sitten aloitusliikkeeseen eli jalkaprässiin. Tarkoitus oli siis tehdä kellotettuja minuutin toistoja eikä toistomäärillä ollut mitään väliä. Minuutti vain sillain kuin jaksoi tehdä. Painot olivat hieman kysymysmerkki, koska en kuitenkaan halunnut laittaa liian vähän painoja. Liian suurilla painoilla tekeminen olisi ollut puolestaan ei tekemistä sillä kokoajan olisi joutunut pitämään vain pausseja.

[[{"fid":"452","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":525,"width":700,"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Pienen mietinnän jälkeen päädyin 100kg painoihin. Aloin miettimään minun 10x10 yhden jalan jalkaprässin tekemisiäni missä olen tehnyt liikettä 50kg - 100kg painoilla. 10x10 yhdellä jalalla tehnynä on kuitenkin eri asia kuin tehdä minuutin normaalilla tyylillä, mutta ajattelin tuon kuitenkin antavan suuntaa. Paino valinto lopulta osuikin hyvin oikeaan ja tein kolme ensimmäistä sarjaa 100gk painoilla joiden jälkeen laskin painot 75kg kahteen viimeiseen sarjaan.

Tein ensimmäisellä sarjalla virheen siinä, että aloin automaattisesti laskemaan toistomääriä. Tämä alkoi vain sekoittamaan minua kun oli päässyt hieman yli kymmenen toiston ja minulle sanottiin 20 sekuntia takana. Tämän jälkeen lopetin laskemisen ja yritin ajatella ihan jotain muuta. Vaikka yritin ajatella ihan jotain muuta niin tästä huolimatta aloin välillä vain automaattisesti laskemaan toistoja, mutta tällöin laskinm vain yksi yksi yksi. Oikeastaan tuo toistojen lasku asia oli ainoa vaikeampi asia koko minuutin sarjan hommassa.

Jaksamisesta mikään ei jäänyt kiinni sillä jaksoin tehdä sarjat alusta asti loppuun mielestäni hyvin samanlaisella temmolla mikä tietenkin loppua kohden hieman hiipui. Vaikka tuntui sille, että pian loppuisi voimat niin tästä huolimatta sain jostain jaksettua tehdä koko ajan täyteen. Tarvitaessa olisin käyttänyt käsiä tukemaan polvia, mutta näin ei kuitenkaan tarvinnut tehdä. Ehkä painoja olisi voinut ollut ensimmäisessä tai ensimmäisissä sarjoissa yksi 25kg kiekko lisää, mutta tarkoitus ei ollutkaan tehdä maksimipainoilla tuota minuuttia vaan pelkästään sitten, että tuntuma oli ihan kauhea.

Jalkaprässi jäi tänään sekuntikellolla ainoaksi liikkeeksi sillä loput liikkeet tuli tehtyä normaalimmin tai korotussarjoilla. Jalkaprässin jälkeen tuli tehtyä takareidet maaten missä tuli käytettyä kymmenen kilon korotussarjaa. Toistomäärä oli kahdeksan toistoa per paino ja sarja määrä oli viisi. Takareidet maaten jälkeen vuorossa oli etureidet missä tuli tehtyä viisi kahdenkymmenen toiston sarjaa siten, että varmistaja auttoi loppuvenytyksen mitä itse ei saanut nostettua. Käytännössä tämä toimi siten, että nostin itse niin ylös kun pystyin minkä jälkeen varmistajan avulla sai nostettua jalkoja vielä hieman. Tämä varmistajan nostoapu ei ollut suuri, mutta sellainen minkä tunsi todella hyvin jaloissa loppuvenytyksenä.

Etureisien jälkeen vuorssa oli vielä takareidet istuen missä tuli tehtyä kolme kahdenkymmenen toiston sarjaa minkä jälkeen oli vuorossa vielä pohkeet. Pohkeet tuli tehtyä seisten koneessa missä käytin hidasta tempoa sekä pieniä pitoja sekä alhaalla, että ylhäällä.

Jalkatreeni

  • Supersarja 3x Sumokyykky + Kapea kyykky
  • Jalkaprässi 1 minuutin sarja 5x
  • Takareidet maaten 5x 10kg korotussarja
  • Etureidet 5x20
  • Takareidet istuen 3x20
  • Pohkeet seisten 5x10

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.