Itse tehty hifi laiteteline alle 20 eurolla

27.08.2024 - 10:22

Hifiharrastus on yleisesti kallista mutta alkuun pääsee myöskin suhteellisen edullisesti ja varsinkin jos löytää laitteet tai kaiuttimet käytettyinä. Hifiharrastuksesta kalliin tekee se että yleisesti pelkät kaiuttimet eivät riitä vaan sen lisäksi on oltava erilaisia laitteita, tarvikkeita ja johtoja. Kaikki tuo maksaa vaikka hankkisi edullisia tarvikkeita ja laitteita kaiuttimien lisäksi. Itse tämä on tullut huomattua monesti kun pitänyt päivittää hifi järjestelmää jollain tavalla kun välillä itse päivitettävä tai uusi laite ei riitä vaan siihen on lisäksi hankittava jotain muuta.

Olen ollut tietoinen jo alkuvuosista kun kauan sitten 2006 ostin ensimmäisen oikean vahvistimen ja siihen 5.1 kaiutin järjestelmän. Se kuitenkin mikä enemmän voi tulla yllätyksenä on että miten paljon kaiutin telineet ja laitetelineet maksavat. No toisaalta tämän ei pitäisi olla yllätys sillä myöskin normaalit huonekalut maksavat ja mitä parempia ne ovat niin sitä enemmän ne maksavat. Kuitenkin huonekalut on tehty vuosien ja vuosien päivittäiseen käyttöön kuten on myös kaiutin telineet sekä laitetelineet.

Itselläni kesti aina tämän vuoden kesään saakka ostaa oikeat kaiutintelineet kun hain Hifihuoneelta Wharfedale WH-ST3 kaiutin telineet. Olin kyseisiä kaiutin telineitä katsonut jo vuosi tolkulla mutta aina käytin sitten jotain jakkaroita tai hyllyjä takakaiuttimien alla kun en raskinut ostaa Wharfedale WH-ST3 kaiutintelineitä. Jotenkin ajattelin että jos takakaiuttimet maksoivat ~300€ niin niihin lähes ~200€ telineet olisivat liikaa. Näin se kuitenkin menee hifiharrastuksessa että telineet ja johdot maksavat vaikka kyseessä olikin vain hdmi-johto.

Itse tehty laiteteline

Itse sain viimein itseäni niskasta kiinni ja hankin Wharfedale WH-ST3 kaiutintelineet Hifihuoneelta ihan vain sen takia että hankin uuden sohvan kesällä mitä en ole vielä saanut. Hankkiessani uuden sohvan niin tein samalla olohuoneeseen muita muutoksia huonekalujen osalta. Tämän lisäksi toukokuussa hankin television seinä- / lattiajalustan minkä ansiosta sain television "seinälle". Tämä auttoi siinä että sain vahvistimet ja laitteet televisiotasolle ja muutenkin siistimmän näköiseksi koko aluetta.

Tämän muutoksen osalta päätevahvistin NAD C298 sekä normaali vahvistin Denon X3600H menivät toistensa päälle ensimmäistä kertaa. Tämä muutos kyllä alkoi mietityttämään jo heti alussa että onko laitteiden välissä tarpeeksi ilmaa? Saako NAD C298 päätevahvistin tarpeeksi ilmaa eli ylikuumeneeko päätevahvistin? Tuolloin annoin olla vahvistinten päällekäin aina tähän päivään saakka tai oikeastaan viime viikkoon kun innostuin katsomaan hifi laitetelineitä. Huomasin ja löysin modulaarisen Norstone Spider laitetelineen minkä hinta oli siinä luokassa minkä olisin voinut hankkia. Modulaarinen laiteteline tarkoittaa siis sitä että voit ostaa erilaisia osia aina pohjasta kolmeen eri kokoiseen "välikköön". Voit siis rakentaa juuri sen kokoisen laitetelineen kun tarvitset.

Olikohan se nyt sitten samana iltana vai seuraavana kun olin katsonut laitetelineitä ja melkein päättänyt että voisin hankkia Norstone Spider laitetelineen tässä jossain kohtaan niin sain toisenlaisen idean. Olin jo kesälomalla saanut idean hankkia pyykinpesukoneen kumitassuja subwooferin alle sekä muutenkin kumitassuja laitteiden ja kaiuttimien alle. Tuon idean johdosta päädyin sitten hakemaan lähi Prismasta pari pakettia Nedis iskunvaimennin kumit pyykkikoneelle. Katsoin että kyseiset kumitassut näyttivät olevan hieman korkeampia kuin mitä ostin Powerista subwooferin alle niin ajattelin niiden avan hyvin asiansa.

Itse tehty laiteteline vinyylisoittimen alla

Kaksi paria Nedis iskunvaimennin kumit pyykkikoneelle maksoi yhteensä 12€ eli ei paljon mitään. Sain kyseisillä kumitassuilla hoidettua kaksi asiaa kerralla kun laitoin kumitassut niin NAD C298 kuin Denon X3600H vahvistimien alle. Ensinnäkin sain vahvistimien väliin enemmän rakoa jolloin alempi NAD C298 vahvistin saa enemmän ilmaa. Toisekseen sain molemmat vahvistimet pois televisiotason päältä minkä johdosta pölyjen pyyhkiminen laitteen alta on mahdollista ja mahdolliset laitteiden värinöinti pienenee. Laitteen värinä ilmeisesti heikentää äänenlaatua jos Youtube videoita on uskominen mutta mistä noista tietää? En ainakaan sitä nyt huomaa mitään eroa korvalla enkä myöskään saanut mitään eroja Audyssey ajolla.

Tämä prosessi jatkuikin muutaman päivän kuluttua kun kävin extemporeen lauantaina Bauhaussissa. Olin jo aikaisemminkin nähnyt Youtubessa kuinka Ikean bambusta tehtyä APTITLIG leikkuulautaa on käytetty laitetelineenä esimerkiksi vinyylisoittimen alla. Itse mietin myöskin tuon ostamista mutta huomasin saatavuuden olevan hieman huono ja vain lähes verkkokaupasta tilattavissa. Tämän johdosta aloin hieman googlettamaan ja löysin aluksi Bauhausista yhden tuotteen mutta tämän jälkeen hausta löysin 6,7€ maksavan Kansi SmartStore Compact Bambu L.

Huomasin että tuon SmartStore Compact Bambu L olevan juuri ja juuri oikean kokoinen minkä lisäksi sitä oli saatavilla lähi Bauhaussista. Niimpä lähdin sitten lähes samantien hakemaan neljä kappaletta kyseistä SmartStore Compact Bambu L kantta. Se miksi juuri tämä SmartStore Compact Bambu L ja tuo APTITLIG leikkuulauta olivat vaihtoehtoina? Vastaus on bambu mikä ilmeisesti on paras materiaali ehkäisemään laitteiden värinää sekä äänen värinää.

Ostin siis 4 kappaletta SmartStore Compact Bambu L kantta mitkä laitoin vinyylisoittimen, keskikaiuttimen, NAD C298 päätevahvistimen sekä subwooferin alle. SmartStore Compact Bambu L kansi on suoraan kyseisen laitteen alla ehkäisemässä laitteesta tulevaa värinää ja tuon kannen alla on sitten joko pyykinkoneen kumitassut tai sitten vain kumitassut. Käytännössä siis SmartStore Compact Bambu kansi plus pyykinkoneen kumitassut muodostavat laitetelineen ja yhdelle telineelle tuli näin hintaa alle 20€.

Maanantaina sain viimein uuden sohvan minkä ostin / tilasin extemporeen juhannus reissulla Vammalassa käydessäni Huonekaluliike Pekka Ahosella. Toisaalta olin jo aikaisemminkin aktivoitunut katsomaan uutta sohvaa sillä pari - kolme vuotta sitten Habitare-messuilla katsoin ja kysyin tarjousta yhdestä sohvasta. Tuon jälkeen koko sohva asia jäi kyllä mielestä kunnes viime kesälomana aktivoiduin sohva asian kanssa kun huomasin CINEMA mekanissohva Stemmassa. Kävin lopulta pariin otteeseen katsomassa, kokeilemassa ja kysyin hintaa Cinema mekanissohvaa Huittisten Stemmassa viime kesäloman aikana.

Kirjoittelin juuri miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun ja nyt ajattelin vielä kerrata miten sain paremman äänenlaadun musiikin kuunteluun. Se miksi mainitsin kerrata on että olen maininnut asioista jo aikaisemmissa muutamassa kirjoituksessa. Tämä tietyllä tapaa myöskin liittyy juurikin tuohon aikaisemmin kirjoittamaani "Miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun" mutta tähän liittyy myöskin muita asioita joita en maininnut tuossa kirjoituksessa.

Tuli äsken mieleen aihe ihan sattumalta: miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun aihe? Olen ostanut nykyiset pääkaiuttimet Q Acoustics Concept 40 Hifihuoneen hifi-messujen tarjouksesta vuonna 2016 ja aina tähän kesään saakka olen tehnyt pieniä tai isompia muutoksia joko hifi järjestelmään tai itse kaiuttimiin. Samalla olen huomannut kuinka pienillä ja suurilla muutoksilla ja päivityksillä olen saanut enemmän irti Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista.

Kirjoittelinkin tuossa jo viikko pari sitten kuin kaiutin & subwoofer-tassut vaikuttavat äänenlaatuun positiivisesti. Tuossa kesäloman aikana törmäsin Youtubessa monella videolla äänen signaalin värähtelyyn niin kaiuttimien kuin erilaisten laitteiden kohdella. Lähinnä nyt IsoAcoustics tuotteiden sekä SVS SoundPath Isolation subwoofer-tassujen ansiosta. 

Tein nyt tosiaan kesäloman aikana pieniä "päivityksiä" eli muutoksia olohuoneeseen liittyen kotiteatteriin eli hifiin. Ensinnäkin ostin viimein takakaiuttimille kaiutinjalat ostamalla Tampereen Hifihuoneelta Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustat ja toisekseen hankin kumitassut subwooferille sekä Atacama Gel Pads Q Acoustics Concept 40 kaiuttimille. Näiden päivityksien lisäksi vaihdoin alkuperäiset Q Acoustics Concept 40 jumpperit (metalliputket) Kimber Kable 8PR kaiutinkaapeleista askartelemiin siltainkaapeleihin.

Kirjoittelin tuossa jo että tein kaiutin jumpperit / siltainkaapelit Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin saamastani Kimber Kable 8PR johdosta. Kirjoitus löytyy täältä kaiuttimien siltainkaapelit / siltaimet / jumpperit. Tuo kaiutin jumpperikaapelin vaihtaminen kaiuttimien mukana tulleisiin metalliputkiin paransi äänenlaatua niin että muutoksen kuuli musiikkia kuunneltaessa. Toinen pienempi asia mitä tein kesäloman aikana oli hommata kaiutin & subwoofer-tassut kaiuttimien alle. Tätä muutosta onkin sitten vaikeampi kuulla korvilla mutta ajaessani Audyssey kalibroinnin uudestaan tuloksissa on eroja.