Hyvin jaksettu sunnuntain treeni

16.11.2016 - 12:06

Sunnuntain treeni "normi" aikaan ja ruokailut alla takasivat hyvän treenin. Ei ollut mitään väsymystä näkyvissä ja muutenkin tuntui, että nyt ei ollut mitään ihmeellistä. Tästä oli todella hyvä lähteä rakentamaan päivän treeniä. Yleensä sunnuntain treenit ovat olleet väsyneitä tai ainakin silloin kun olen mennyt kuntosalille ennen kello 13:sta ja huonosti syöneenä. Heti penkin alkulämmittelyssä huomasi tänään voivan treenta hyvin tuloksin. En kuitenkaan lähtenyt tekemään mitään maksimi treenejä enkä myöskään 4x10 sarjoja vaan vähän vaihdellen tänään. Mietin hetken tekeväni tänään suurimman osan treenistä 4x10 sarjoina, mutta treenien aloittaessa vaihdoin suunnitelmia.

Aloitin treenin penkillä pienellä tiputussarjalla viisi toisto 120kg ja sen jälkeen kymmenen toistoa 90kg:lla. Viimeisessä sarjassa yritin tehdä 90kg:lla niin paljon kuin jaksoin ja tuloksena syntyi kolmetoista toistoa. Tällä viimeisen sarjan niin paljon kuin menee oli tietenkin vaikutusta seuraavan liikkeen tekemiseen, mutta tämä oli tiedostettu asia. Kun tekee sarjoja niin paljon kuin menee tyyliin niin se aina vaikuttaa enemmän tai vähemmän tulevaan treeniin. Tällöin laitetaan kroppaa limiitille kun tehdään niin paljon toistoja kun kroppa antaa tehdä. Huomasin tämän tehdessäni toista liikettä kun vinopenkissä ei mennyt 90kg:lla 3x10 vaan toisen 90kg:n sarjan jälkeen tiputin painoja 10kg:lla joilla kymmenen toiston sarjakin teki tiukkaa. Mutta kuten jo kirjoitin niin tiesin ylipitkän sarjan vaikuttavan. Ylipitkän sarjan jälkeen olisi varmaankin ollut järkevämpi tehdä vinopenkkiä pienemmillä painoilla 4x10 setteinä.

[[{"fid":"223","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"375","width":"500","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Parin rintaliikkeen jälkeen tein kaikki ojentajaliikkeet välissä joiden jälkeen tein vielä viimeiseksi yhden rintaliikkeen. Ojentajat aloitin dipillä missä jatkoin tiputussarjojen tekemistä 5kg tiputuksena. Aloitin 20kg lisäpainoilla jonka jälkeen tein vielä 15kg ja 10kg lisäpainoilla, mutta tällä kertaa jätin 5kg teon väliin. Dipin jälkeen tein ranskalaisenpunnerruksen istuen 4x10 setteinä kuten myös yhden käden ojentajapunnerruksen vastaotteella sekä viimeisen rintaliikkeen beck-deckin. Tänään tuli siis tehtyä vähän sekalaisia sarjoja vaihteeksi vaikka aluksi oli pieni suunnitelma tehdä valtaosa liikkeistä 4x10. Ojentajapunnerrus taljassa meni korotussarjana eli yksi korotussarjakin mahtui tämän päivän treeniin. 

Rinta & ojentajatreeni

  • Penkki tiputussarja 2x 120kg  x5 + 90kg x10, 120kg x5 + 90kg x13
  • Vinopenkki 2x10 90kg, 1x10 80kg
  • Dippi tiputussarja 20kg x10, 15kg x6, 10kg x5
  • Ranskalainenpunnerrus istuen 4x10 37,5kg
  • Ojentajapunnerrus taljassa naru 2x 5kg korotussarja 8 toistoa 20kg -> 50kg
  • Yhden käden ojentajapunnerrus taljassa vastaotteella 4x10 25kg
  • Beck-deck 4x10 60kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.