Hieman kevyempi perjantain käsitreeni

16.11.2016 - 12:06

Olen taas viimeaikoina kiinnittänyt huomiota vanhaan asiaan mikä minua on hieman ärsyttänyt aina kuntosalilla. Painojen ollessa sekaisin ja väärillä paikoilla. Tämä asia on häirinnyt minua kauan eikä ole tosiaan mikään uusia asia. Lähinnä tämä koskee painotelineitä vapaille telineille kun melkein aina käsipainotelineet ovat järjestyksessä ja painot telineessä. Vapaapainotelineessä olen aina ihmetellyt sitä asiaa kun siinä on yleensä kolme tasoa joihin oikeaoppisesti laitetaan painot painon mukaan. Yleensä ylimmällä paikalla ovat 1.5kg - 2.5kg painot ehkä jopa 5kg, toisella rivillä on sitten 5kg ja 10kg levyt ja viimeisellä 15kg ylöspäin olevat painot tai muuten 15kg kokoiset painot fyysiseltä kooltaan ei painon. Tarkoitan näillä painoilla joitakin 5kg ja 10kg levyjä jotka ovat kooltaan normaalin 15kg painoiset. Lähinnä tässä on se yleistä, että 15kg ja 20kg painoja laitetaan keskimmäiseen väliin jolloin painoja ei välttämättä saa laitettua alimmaiseen mihin isot painot kuuluisivat. Toinen on että 10kg painoja laitetaan alimmaiseen kohtaan jolloin telineeseen ei mahdu laittaa isoja painoja ollenkaan kun ne pienet 10kg painot vielät sen alakohdan telineestä. Tämä on siinä mielessä ärsyttävää kun tulee painotelineelle kahden 20kg tai 25kg painon kanssa ja huomaa että eihän telineeseen mahdukkaan laittaa painoja suoraan kun siellä on jotain 10kg painoja tiellä. Tällöin painot on vain laitettava johonkin syrjään jotta voi alkaa sitten siirtelemään 10kg painoja oikeaan paikkaan. Lähinnä tämä asia on itselle siinä mielessä ärsyttävä kun itse käyttää yleensä 15kg tai suurempia levyjä jolloin ne pitäisi saada sille alimmalle paikalle.

En ole sitä vielä itse tajunnut miksi ihmiset eivät voi laittaa painoja oikeisiin paikkoihin? Onko niin kiire vai eikö treenaaja vain tällöin välitä mihin sen painon laittaa treenin jälkeen kun hän ei itse sitä tarvitse? Tyhmempi tyylihän on jättää painot ja telineet vain paikoilleen kun lopettaa liikkeen tekemisen, mutta onneksi näitä tapauksia ei tule hirveästi vastaan. Mielestäni jos tekee suurilla painoilla tai millä tahansa painoilla on syytä palauttaa kaikki painot oikeille paikoilleen ellei joku seuraava ole sanonut, että siihen voi jättää x määrän painoja. Onhan se välillä vähän turhauttavaa alkaa viemään painoja takaisin kun on tehnyt isoilla painoilla maastavetoa tai jalkaprässiä, mutta omapahan on valinta tehdä suurilla painoilla. Juuri tämän takiahan jätin aikoinani normaalin jalkaprässin tekemisen väliin kokonaan kun painojen takaisin vienti alkoi tympimään. Varsinkin väsyneenä painojen vienti ei ole mitään mielenkiintoisaa hommaa.

No joo tulipahan taas yksi "avatutuminen" / kritisointi kirjoitettua jonka ei nyt olettaisi suurimpaan osaan treenaajista koskea. En edes tiedä ketkä tälläistä kyseistä asiaa tekevät kuntosalilla, että laittavat painoja vääriin paikkoihin. Eihän tämä sinällään ole mikään vakava asia, mutta sellanen mikä välillä tympii kun pitäisi viedä tai ottaa painoja käyttöön. Ja eihän se ole välillä hienoa ottaa painoja kun pitäisi ottaa kaksi suurempaa painoja ja niiden välissä on muutamia pienempiä painoja. En nyt muista onko tämä asia aina minua häirinnyt, mutta mikään kovin uusi tämä ei ole. Voi olla, että jo silloin heti alkuaikoina tämä oli tälläin tai sitten en vain aluksi kiinnittänyt siihen huomiota. Ehdotan vain kaikkien laittavan painot oikeisiin kohtiin niin tämä nopeuttaa ja helpottaa yleistä treenaamista jokaiselle.

[[{"fid":"346","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Aamutreeni kädet

En tiedä lähdinkö aamutreeniin hieman säästellen vai mitä, mutta tällä kertaa en tehnyt mitään erikoisia hauissettejä ym ym. Taino yhden supersarjan tein hauiksessa jota en ole tainnut tehdä aikoihin, mutta jota olen tehnyt pitkään. Muutenkin aloitin tänään käsitreenin dipillä sekä muutenkin aamutreeni taisi olla hieman ojentajapainotteinen. Käytännössä liikkeitä tuli kolme plus kolme ja hauiksen puolella tuli siis tehtyä yksi supersarja. Yleensä olen aloittanut nyt käsitreenit kovalla hauissetillä, mutta tänään sellainen jäi tekemättä vaikka käsipaino + z-tangolla tehty supersarja olikin normaalia raskaampi, mutta ei pärjää kyllä lähellekkään kolme osaiselle tai pyramiidisarjoille mitä olen tehnyt. En tiedä säästelinkö ilatreeniä varten aamulla vai teinkö nyt vain normaalin käsitreenin aamulla.

Vaihtelu on kuitenkin hyvästä eikä aina tarvitse tehdä täysillä mikä on vain hyvä asia. Näkee liikaa treenaajia jotka tekevät aina täysillä tai ainakin siltä tuntuu. Nyt illalla voi sitten tehdä raskaamman treenin tai sitten vain jatkaa aamun linjalla tekemällä hieman kevyemmän tai siis ei niin raskaan. Tämä tietenkin auttaisi palautumista mikä ei tee ihan niin raskasta treeniä mikä sekin olisi vaihtelua, että viikonloppuun ei tarvitsisi lähteä ihan väsyneenä. Toisaalta ensiviikolla minulle tulee tauko tupla kuntosalitreeneistä, mutta jonkinlaisia tuplapäiviä varmaan tulen tekemään. Tämän puolesta tänä iltana voisikin paukuttaa vielä täysillä, mutta onko siinä nyt järkeä, että kun on tiedossa väliviikko tuplista niin nyt kannattaa sitten paukuttaa niin paljon kun vain lähtee?

Aamun käsitreeni

  • Dippi 20kg lisäpaino 3x10
  • Supersarja 3x hauiskääntö käsipainoilla 20kg x10 + hauiskääntö z-tanko 37,5kg x10
  • Ranskalainenpunnerrus 3x10 37,5kg
  • Hauiskääntö ristikkäistalja 3x10 40kg
  • Ojentajapunnerrus 3x10 60kg

Iltatreeni tai oikeastaan iltapäivä

Menin tänään kuntosalille normaaliaikaisemmin ja samoin siihen nähden mitä aamulal hieman mietin. Tämä johtui siitä, että minun piti käydä tänään Vantaalla 19 - 20 välissä hakemassa UPS:lta paketti. Tämän johdosta menin siten kuntosalille, että pääsin sieltä lähtemään noin 18.30 aikoihin. Vaikka minulla oli jonkinlainen aika tähtäin asetettu 18.30 niin en silti tuijottanut kelloa ja tehnyt treeniä kellon mukaan. Tietenkin välillä tuli katsottua kelloa niinkuin normaalistikkin treenin edetessä, mutta en tehnyt koko treenin aikana treeniä perustuen paljonko kello oli ja paljonko minulla oli niinsanotusti aikaa jäljellä. Pidemminkin pitkitin illan treeniä kuin olisin sitä lyhentänyt.

Suunnittelin aamulla iltatreenin kestävän neljä liikettä eli kaksi plus kaksi. Ajattelin neljän liikkeen riittävän kun aamulla tuli tehtyä yhteensä kuusi liikettä. Illan treenin yhteismäärä liikkeissä mitattuna oli periaatteesa seitsemän vaikka viimeisen liikkeen voi käytännössä laskea myös yhtenä kun vain käsien asento vaihtui. Tämä oli paljon enemmän suunniteltuun neljään minkä huomasin sitten nyt kun olen väsynyt. Käytännössä en huomannut treenien jälkeen sellaista kunnollista pumppia käsissä joten tämänkin perusteella tein tänään hieman kävyemmin tai en ihan niin raskaasti. Mielestäni käsitreenit menivät tänään ihan normaalisti joista vain puuttui se yksi kunnon "runttausliike". Tällä runttausliikkeellä tarkoitan pyramiidisarjalla tehtyä liikettä mikä on ollut yleensä hauiskääntö istuen tai uudempi kolme-osainen hauissetti. Tämän kaltaiset pidemmät puristukset vain tuntuvat käsissä paljon helpommin kuin normaalit kymmenen toiston sarjat. Pidemmillä sarjoilla kun kädet voivat alkaa krampata ja muutenkin liikkeen ollessa pidempi aikainen liike vaikuttaa erilailla lihakseen.

Tein tänään illalla hauiskääntöä z-tangolla kolmiosaisena eli aluksi alhaalta keskelle seitsemän toistoja, tämän  jälkeen keskeltä ylös seitsemän ja lopuksi kokonaisia nostoja alhaalta ylös myöskin seitsemän. Tämä setti on todella hyvä jolla saa hyvän tuntuman hauikseen varsinkin tuolla kohtaa jossa tehdään toistoja keskeltä ylös. Tämä tyyli on siinä mielessä hyvä, että sitä voi käyttää normaaleissa treeneissä joilla tekee kymmenen toiston sarjoja sekä kun tekee pidempiä kahdenkymmenen toiston sarjoja. Tämä oli siis iltatreenin aloitus liike ja myöskin illlan lopetusliike oli erikoisempi jossa tein hauiskäännön käsipainoilla vastaote plus hammer supersarjana ilman taukoja kolme sarjaa putkeen. Tarkoitus oli vain tehdä mahdollisimman paljon supersarjoja putkeen, mutta jaksoin tehdä "vain" kolme sarjaa. Ehkä neljäskin olisi saattanut mennä, mutta katsoin myöskin tuon olevan liikaa. Tein kyseistä settiä 10kg painoilla ja aluksi mietin paljon suuremmillakin tekemistä, mutta onneksi päädyin juuri 10kg painoihin. Paremmat painot olisivat voineet olla joko 5kg tai 7,5kg painot joilla olisin voinut saada viisi sarjaa tehtyä tai enemmän.

Illan käsitreeni

  • Hauiskääntö z-tanko 3-osainen 3x 37,5kg x7
  • Supersarja 3x ojentajapunnerrus päänyli naru 70kg x10+ yhden käden ojentajapunnerrus taljassa vastaotteella 30kg x10
  • Hauiskääntö istuen ilman tukea 3x10 20kg
  • Ojentaja punnerrus käsipainoilla vinopenkissä 3x10 15kg
  • Supersarja 3x10kg ilman taukoja Hauiskääntö vastaote x10 + hauiskääntö hammer x10

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".