Hain vaihtelevaisuutta selkätreeniin

16.11.2016 - 12:06

Aamulla oli vuorossa seitsemän kilometrin aamulenkki mikä oli ihan suunniteltu. EIlen kymmenen kilometriä ja tänään seitsemän kilometriä jolla sain juoksun puollelle vaihtelevaisuutta sekä yritin säästellä voimia kuntosalitreeniä varten. Tämä ei loppujenlopuksi toiminut niin hyvin kuin toivoin ja viime viikkoinen testi jolloin juoksin maanantain sekä tiistain seitsemän kilometriä toimi paremmin. Tietenkään tuota ei voi verrata keskenään ihan niin hyvin sillä kaikki vaikuttavat kuitenkin kaikkeen. Vaikka olisin juossut eilenkin "vain" seitsemän kilometriä niin se ei olisi välttämättä vaikuttanut tämän illan kuntosalitreeniin yhtään sen paremmin. Voima treenin kanssa ei vain sovi juokseminen tai ainakaan noin usein kun olen käynyt. Ehkä nyt olisi hyvä aika miettiä muutaman viikon hieman kevyempää hetkeä kuntosalilla tai ja "paluuta" kahdenkymmenen toiston sarjojen tekemiseen sillä ne nyt menevät yhdessä juoksun kanssa paremmin kuin raskailla painoilla tekeminen.

[[{"fid":"456","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":391,"width":534,"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Hain erilaisuutta selkätreeniin tekemällä "normaalia" erilaisemmin selkätreenin

Viime aikoina tai oikeastaan jo pidempään olen tehnyt aikalailla selkätreenit samalla kaavalla. OIkeastaan siitä lähtien kun aloin tekemään jälleen kymmenen toiston sarjoja kahdenkymmenen toiston sijaan olen tehnyt selkätreeni melko samalla tavalla treenistä toiseen. Ajattelin nyt olevan aika tehdä hieman erilaista selkätreeniä joten päätin erilaistaa treeniä. Viime viikolla ajattelin, että seuraavassa treenissä tekisin t-soudun sekä kulmasoudun käsipainoilla. Viime viikolla huomasin pienoisen tauon jälkeen kuinka hyvän tuntuman sain t-soudulla joten ajattelin kokeilla t-soudua sekä kulmasoutua samaan treeniin. Tämän lisäksi päätin jättää toisen taljan väliin ja tällä kertaa se oli alatalja. Aluksi suunnittelin tekeväni vaakasoudun sen sijaan, mutta päädyinkin tekemään yläselkälaitetta mitä en ole tehnyt sitten ties koska.

Aloitin selkätreenin tänään normaaliin tapaan maastavedolla. Ajattelin tänään hieman jopa aloittaa treenin "selänmurskaajalla" eli maastaveto plus good morning supersarjana. Päädyin lopulta kuitenkin jättämään tämän ajatuksen tekemällä "vain" maastavetoa. Ennen treenin aloittamista minulla oli hyvä fiilis sekä kropassa tuntui hyvälle. Mitä enemmän kuitenkin laitoin tankoon rautaa niin sitä väsyneempää tekeminen oli. Tästä huomasin eilisen kymmenen kilometrin ja tämän aamun seitsemän kilometrin aamulenkkien painavan. Joku viikko jaksan treenata ilman mitään ongelmia aamulenkkien kanssa, mutta välillä ne sitten painavat ja laskevat kuntosalitreenien tuloksia.

[[{"fid":"327","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Tänään otin kahden toiston tyylin lähteä tekemään lämmittelyitä. Olen myös tehnyt viiden toiston lämmittelyitä, mutta tänänä yritin nostaa painot mahdollisimman ylös ja tehdä mahdollisimman monta toistoa. VIelä kun jo alussa tuntui, että tänään on raskaampaa niin päätin tehdä lämmittelyt kahden toiston sarjoilla enkä viiden. Nostin tänään painot 220kg asti joilla yritin tehdä mahdollisimman monta toistoa sekä sarjaa. Ensimmäisellä kerralla sain kaksi toistoa ja tämän jälkeen vielä yhden. Aluksi ajattelin saavani kolme - neljä toistoa, mutta tänään tekeminen oli raskasta eikä nyt yli 200kg maastaveto ole edelleenkään mitä helppoa vaikka ennätyspainot ovat nousseet. 220kg jälkeen yritin tehdä vielä 180kg mahdollisimman paljon toistoja. Jaksoin tehdä vain kaksi toistoa minkä jälkeen jätin maastaveton tekemisen siihen. En edes viitsinyt alkaa yrittämään tehdä enempää toistoja ettei selkä mennyt.

Maastavedon jälkeen vuorossa oli peräkkäin t-soutu ja kulmasoutu käsipainoilla. Melkein sama kun olen tehnyt supersarjana t-soudun normaalina sekä yhden käden t-soutuna. Tietenkin kulmasoudun ja yhden käden t-soudun tyyleissä sekä asennoissa on eroja, mutta liike rata on melko sama ja sinällään eroja ei ole paljoakaan. T-soudussa tuki haetaan seisoen kun kulmasoudussa käsipainoilla tuki otetaan penkistä. Käytännössä tämä tarkoittaa vain suurempia painoja kulmasoutuun kun penkistä saa paremman tuen ja tasapainon liikkeen tekemiseen. T-soudun ja kulmasoudun tekeminen käsipainoilla oli siinä mielessä hyvä yhdistelmä kun treeniin sai samankaltaisen liikkeen normaalina liikkeenä sekä yhden käden liikkeenä. Tangolla tehty kulmasoutu olisi liikaa t-soudun kaltainen liike eikä näin ollen eroja liikkeiden välillä olisi paljoa joten katsoin tämän olevan turhaa.

Näiden välissä tein Lat Rope Yankerssin jonka jälkeen siirryin tekemään ylätaljaa ja päätin jättää alataljan tekemättä. Ylätaljassa en oikeastaan osannut päättää taaskaan millä ja miten tekisin niin päädyin tekemään supersarjan kapealla eli kahvalla sekä normaalilla leveällä otteella. Muutenkin kun tein eilen tiputussarjoja niin ajattelin tänäänkin nyt jonkinlaisen erikoissarjan tehdä joten katsoin tämän olevan hyvä ratkaisu. Tietenkin normaalin setin tehdessäni olisin saanut nostettua painoja hieman ylemmäksi kun supersajalla otin siihen nähdin hieman pienemmät painot.

[[{"fid":"281","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Ylätaljan supersarjojen jälkeen minun oli tarkoitus tehdä selkätreenin viimeisenä liikkeenä vaakasoutu, mutta päädyinkin tekemään yläselkälaitetta. Minun on ollut tarkoitus tehdä yläselkälaitetta jo muutaman viikon ajan, mutta toistaiseksi olen jättänyt tuon tekemättä. Viime kerrasta olikin jo aikaa vuosia joten aloitin tänään kevyesti jotta sain oikean tuntuman eikä tekeminen mennyt pelkille käsille. Helposti uudessa tai pitkästä aikaa tehdyssä selkätreenissä tekeminen voi mennä helposti käsille eikä selälle.

Periaatteessa selkätreeni ei hirveästi eronnut normaalista, mutta selkätreeniin tuli kuitenkin jotain eroavaisuutta kuin esimeriksi viime viikkoiseen. Käytännössä selkätreenini ovat sisältäneet maastavedon, kulmasoudun sekä molemmat taljat sekä näiden lisäksi mahdollisesti jotain muita liikkeitä. Poistamalla jo tuosta listasta esimerikiksi toisen taljan niin treenistä tulee jo erilaisempi. Myöskin tänään liikemäärä nousi normaalista neljästä - viidestä kuuteen tai oikeastaan seitsemään sillä tein yhden supersarjan. Voi olla että mietin jopa maastavedosta pienen tauon pitämistä ja tekemällä tämän sijasta good morningin jolloin saisin selkätreeniin hieman enemmän vaihtelevaisuutta sekä säästäisin hieman voimia treenin alusta.

Selkätreeni

  • Maastaveto 100kg x5, 150kg x2, 180kg x2, 220kg x2 x1, 180kg x2
  • T-soutu 70kg x10, 3x10 80kg
  • Kulmasoutu käsipainoilla 3x10 45kg
  • Lat Rope Yankers 3x10 80kg
  • Supersarja 3x ylätalja kapea 60kg x10 + ylätalja leveä 60kg x10
  • Yläselkälaite 40kg x10, 3x12 50kg

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.