EpocCam kokemuksia kolmen viikon käytön jälkeen
Joululomalla tuli Youtubessa vastaan video kuinka EpocCam äppsillä Iphonesta saa tehtyä webbikameran. Hankin EpocCam äppsistä heti maksullisen Pro version sillä hintaa äppsillä on vain 9€. Pro versiolla saa ensinnäkin EpocCam vesileiman pois näkyvistä, paremman resoluution sekä kaikki muut täydet ominaisuudet käyttöön. Joululoman aikana asensin vain MacBook Pro:hon ajurit ja latasin äppsin Iphoneen sekä kokeilin miten yhdistäminen tapahtuu. Varsinainen käyttö alkoikin sitten heti ensimmäisenä työpäivänä joululoman jälkeen.
EpocCam käyttökokemuksia
Heti ensimmäisenä asiana kannattaa huomata, että puhelin pitää olla jossain "kiinni" tai nojalla. Tätä varten hain verkkokauppa.comista Tripod telineen mikä oli puhelimelle yhteensopiva. Mahdollinen tripod jalustan hankkiminen tuo siis lisäkustannuksia mutta mitä parempi jalusta ja monipuolisempi jalusta on käytössä niin sitä parempi käyttökokemus on. Olen välillä pitänyt IPhonea MacBook Pro:n näytön nojalla mutta jalusta kuten tripod on mielestäni pakollinen.
Olen nyt käyttänyt myös vanhoja Iphoneja testi mielessä EpocCam käytössä. Näihin kuuluu Iphone 5c, Iphone 6, Iphone 6s sekä Iphone 7. Varsinkin vanhemmille Iphoneille ei ole saataville uusinta versiota EpocCam äppsistä niin ihan kaikki ominaisuudet eivät ole käytössä kuten zoom-toiminto. Tämän takia ellei halua olla ihan lähikuvassa niin Iphone jalustoineen pitää olla suhteellisen kaukana. Tämän johdosta EpocCam ei sovellu webbikamera käyttöön jos tilaa on vähän käytettävissä.
EpocCam toimii langattomasti wlanin avulla tai usb-johdon kanssa ja ainakin Pro versio osaa tunnistaa automaattisesti yhdistämisen wlanin ja usb-johdon välillä. Oen käyttänyt EpocCam äppsiä wlanin avulla normaalissa käytössä yhtä johdollista testaamista lukuunottamatta eikä minulla ole ollut yhdistämisen kanssa ongelmia kuin kerran. Tämäkin johtui varmaan siitä, että olen käyttänyt Iphone 6:sta webbikamerana ja otin käyttööni vanhemman Iphone 5c:n testi vuoroon.
Tästä pääsenkin huonoihin asioisin langattomassa yhdistäytymisessä sillä missään ei voi määrittää mihin on yhdistämässä tai mistä on yhdistämässä. EpocCam toimiikin vain siis yksi laite yhdistettynä yhteen laitteeseen webbikamerana yhdessä langattomassa verkossa. Jos siis käytät kotona yhdessä verkossa EpocCam äppsiä kahdella eri laitteella kuten itse yritin MacBook Pro:n ja PC:n kanssa niin en tiedä mihin EpocCam on yhdistämässä. Esimerkiksi omassa testissäni asensin EpocCam ajurit PC:lle mutta langaton wlan yhdistäytyminen yhdistä Iphonen EpocCamin koko ajan Macbook Pro:hon. Useamman laitteen kanssa pitäisikin käyttää siis usb-johtoa.
EpocCam käyttö ja käyttökokemuksia yhteenveto
EpocCamin käyttäminen tapahtuu käytettävän sovelluksen kautta eikä Macbook Pro tunnista EpocCam äppsiä normaaliksi webbikameraksi OSX:n asetuksista. EpocCam näkyy valittavana videolähteenä kuten Skypessä, Zoomissa, Google meetings tai Microsoft Teams sovelluksessa. Tosin nyt Skypessä on jotain ongelmia ettei sovellus tunnista EpocCam webbikamerana. Tämän jälkeen kaikki videoon liittyvät asetukset tehdään EpocCam äppsin kautta sillä MacBook Prohon asennettu ajuri toimii vain Iphonen äppsin yhdistämiseen.
EpocCam äppsissä on omat ongelmansa mutta yleisesti EpocCam on parannusta MacBook Pro:n omaan webbikameraan. Olen käyttänyt EpocCamia nyt kaikissa palavereissa kolmen viikon aikana eikä minulle ole tullut ongelmia vastaan. Wlanin ansiosta minun ei tarvitse käyttää yhtään johtoa mutta välillä pitää vain tarkistaa käytettävän Iphonen akun tilanne ja ladata Iphone tarvittaessa. Positiivisena asiana on tietenkin se, että EpocCam toimii myös vanhemmilla Iphoneilla vaikkakin vanhemmalla EpocCam äppsin versiolla.
https://www.elgato.com/en/epoccam
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/19320/mnkdh/Joby-Griptight-One-Gorillapod-jalusta