Egopenkkausta 200kg painoilla kolme toistoa pakoilla sekä jotain ihmettelyä, että rauta oli kevyttä

03.08.2017 - 09:49

Tulin yllättyneeksi kun sain tällä viikolla nostettua penkistä kevyesti 180kg ja tehtyä 200kg painoilla kolme toistoa pakkoina. Olisi saattanut saada 200kg painoilla kyllä helposti sen viisi toistoakin, mutta minun oli tarkoitus alunperin kokeilla vain sitä yhtä nostoa. Tulin vaihtaneeksi kesken kaiken sen mitä lopulta tein eikä tuo ollut yhtään suunniteltua niin ehkä parempi jättää toistot kolmeen. Kaikki muuttui kesken noston vain sen takia kun varmistaja alkoi toimia siten kun olin neuvonut niin en ainakaan itseäni saanut syyttää ja eikä sillä ollut mitään merkitystä kun olen saanut nostettua 200kg useamman kerran. Jos kyseessä olisi ollut joku ennätysyritys tai jotain niin sitten asia olisi ollut toinen.

Ennen nostamista sanoin varmistajalle miten haluan, että nosto varmistetaan ja katsotaan. Tällöin sanoin, että tulee heti vain mukaan kun näyttää vähänkin sille, että nosto alkaa jäämään paikoilleen. Ehkä varmistus tuli hieman liian aikaisin mutta oikeasti parempi näin, että sain otettua kolme toistoa 200kg painoilla sillä en ole ikinä aikaisemmin saanut nostettua 200kg kolmea kertaa. Joskus olen saanut kaksi toistoa 200kg painoilla mutta yleisesti olen ottanut vain sen yhden toiston kun olen noussut 200kg painoihin tai yli.

En oikeastaan tiedä miksi aloin suunnittelemaan 200kg painoihin nousemista tällä kertaa. Olin jo suunnitellut hieman etten edes tekisi koko penkkiä koko treenissä, mutta siitä huolimatta ajatukset 200kg nostamisesta vain tulivat päähän. Varmaan niin sanottu egopenkkaus mikä sinällään feilas kun kuntosalilla ei oikeastaan ollut ketään. No omaksi iloksi sain nostettua isoja painoja ja varsinkin 180kg nosto tuntui todella kevyelle. Tein 60kg painoilla joku viisi toistoa, 100kg painoilla samoin viisi toistoa, 130kg painoilla muutama, 180kg painoilla yksi nosto ja 200kg painoilla tuon kolme toistoa ja penkkaus oli siinä sitten.

 

#benchpress 200kg one rep test change on the fly x3 #forcereps set #bench #chestworkout #gym #gymlife #chestday

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Olen tässä viime aikoina miettinyt sitä asiaa, että pitäisikö minun alkaa nostamaan penkkiä taas niihin 200kg painoihin? Kuitenkin tämä treeni osoitti sen, että tähän ei ole tarvetta ja en edes tiedä miksi aloin miettimään taas 200kg nostamisia penkistä yleisellä tasolla. Tiedä sitten onko alitajunnassa ajatusta yrittää lähteä metsästämään 215kg ja 220kg penkkitulosta?

Aikoinaan ennen kuin sain penkistä 200kg nostettua niin tuohon jouduin tekemään ihan "tietoista" penkkitreeniä. Keskityin tekemään penkkiä ihan tuloshakuisesti minkä lisäksi keskityin tekemään myöskin yläkroppaa muutoinkin voimahakuisesti. Kun halusin nostaa penkkitulosta niin en vain hakannut penkkiä vaan keskityin koko yläkropan treeneissä voiman tuottamiseen sillä ajattelin sen olevan paras ja nopein keino saada penkistä 200kg.

Olen jo muutamia kertoja kirjoitellut tyylistä jolla treenasin penkkiä niin lyhykäisyydessään tein yhden - kuuden toiston "sarjoja" itselleni suurilla painoilla pakkotoistoja käyttäen. En miettinyt ja katsonut painoja sen mukaan millä tein viimeksi vaan menin ihan päivän kunnon mukaan. Jos viime kerralla kunto oli se, että sain 180kg painoilla viisi toistoa pakkotoistojen kanssa niin seuraavalla kerralla saatoin tehdä 160kg tai 170kg painoilla vastaavasti. Itse en niinkään perusta tekemistä progressiiviseen tekemiseen vaan enemmänkin päivän kunnon mukaan. Feilaus tuntuu tällöin vähemmän pääkopassa kun ei tarvitse tehdä tietyillä painoilla tiettyjä toistomääriä vaan voin tehdä välillä pienemmillä painoilla enemmän tain vähemmän toistoja. Myöskin jos on helppo ja hyvä päivä niin mikä estää tekemästä suuremmilla painoilla kuin "pitäisi" progressiivisellä tyylillä.

Sitä en tiedä tai osaa sanoa miten olen saanut pidettyä penkin tulokset näissä painoissa mitä sain nostettua sillä en ole tehnyt penkkiä isoilla painoilla pitkiin aikoihin. Nykyisin olen enemmänkin keskittynyt tekemään negatiivisiä- tai pysäytyssarjoja 120kg - 140kg painoilla. Vai onko tuo sittenkin se avain pitää voimatasot yllä? Kun tekee negatiivisiä- ja pysäytyssarjoja pakkotoistoja käyttäen niin se auttaa pitämään voimatasot yllä kun kuitenkin tekee raskaampia toistoja oman kapasiteetin yläpuolella juurkin pakkotoistojen avulla? Negatiivisillä- sekä pysäytystoistoilla kun tekeminen on niin paljon raskaampaa kuin normaaleilla toistoilla tekeminen niin tuon luulisi sitten auttavan myöskin isompien painojen liikutteluun normaalilla tyylillä. Kuitenkin tässä on myöskin kyllä se, että kroppa ei ole kuitenkaan tottunut isoihin painoihin jos tekee vain tyyliin 130kg painoilla erikoistekniikoita ja sitten lähtee nostamaan 160kg, 180kg tai 200kg painoja. Kuitenkin itselleni nuo kyseiset painot ovat sillä tavalla tuttuja, että olen niitä nostellut niin ehkä tuo toimii paremmin minulla kuin sellaisella ihmisellä kuka ei ole nostanut noin suuria painoja. Mielestäni kroppa vain tarvitsee tottumusta isompiin rautoihin kun haetaan ennätyksiä niin ei pelkästään negatiiviset ja pysäytykset pienemmillä painoilla auta tässä tapauksessa.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.