Edullinen päivitys parantamaan äänenlaatua sekä hiljentämään laitteiden ääntä

20.08.2024 - 18:08

Kirjoittelinkin tuossa jo viikko pari sitten kuin kaiutin & subwoofer-tassut vaikuttavat äänenlaatuun positiivisesti. Tuossa kesäloman aikana törmäsin Youtubessa monella videolla äänen signaalin värähtelyyn niin kaiuttimien kuin erilaisten laitteiden kohdella. Lähinnä nyt IsoAcoustics tuotteiden sekä SVS SoundPath Isolation subwoofer-tassujen ansiosta. 

Se mitä nyt ensiksi itse tein oli suunnata lähimpään Puuiloon ja käydä hakemassa jotain "tassuja" muistuttavia paloja. Löysinkin sieltä Pisla ovenpysäytin kumipaloja mitkä sopivat asiaani täydellisesti minkä lisäksi minulta löytyi kotoa leikattavaa huopapalaa joista sitten askartelin itselleni kumitassuja. Subwooferille ostinkin Powerista pesykoneen kumitassuja joista minulla oli jo kokemusta pesukoneen kanssa.

Päädyin nyt laittamaan oma tekemät kumitassut levysoittimen, keskikaiuttimen sekä bluray-soittimen alle ja kahdessa tapauksessa kolmesta minulla on "konkreettista" kokemusta. Ainoa mistä en nyt osaa sanoa kuulemalla enkä tiedä mitään mittaria jolla saisin mitään eroja tulokseksi on vinyylisoitin. Bluray-soittimen kohdalla huomasin eron käytännössä heti omilla korvillani ja keskikaiuttimen kohdalla Audyssey tulokset kertovat erosta.

kumitassu

Jos aloitetaan bluray-soittimesta ja mitä oma tekemät kumitassut toivat muutosta oli se että nyt bluray-soitin ei siirrä levyn lukemisesta johtuvaa tärinää televisiotasolle. Tämä puolestaan johtaa siihen että bluray-soitin pitää paljon vähemmän ääntä eli elokuvien katselu kuullostaa paljon hiljaisemmalta. Itselläni on Panasonic UB420 bluray-soitin ja kun se alkaa kunnolla lukemaan levyjä niin sen hurinan kyllä kuulee. Kun bluray-soitin alkaa lukemaan levyä lujemmin niin sen seurauksena bluray-soitin alkaa hieman tärisemään minkä seurauksena myöskin tärinä jatkuu televisiotasolle. Kumitassujen ansiosta tuo bluray-soittimen tärinä vähenee merkittävästi jolloin soittimesta lähtevä tärinä ei välity enään televisiotasolle minkä johdosta bluray-soitin pitää yleisesti vähemmän ääntä.

Audyssey tulokset kumitassujen jälkeen

Sitten puolestaa oma tekemien kumitassujen ero Q Acoustics Concept Centre etukaiuttimen alla? No kuten Audyssey tuloksien kuvasta näkyy niin selvin ero on noin 80Hz kohdalla. Ennen kumitassuja tulokset tippuivat yli -10 desibelin kun taas kumitassujen jälkeen tulos pysyy alle -5 desibelin. Toisaalta sitten pienemmissä Hz tuo lähes +10 desibelin käyrä käy hieman yli +10 desibelin puolella niin alemmilla taajuuksilla plussa desibeliä tulee hieman lisää. Kuitenkin juuri tuo käyrä on nyt paljon pienempi kumitassujen kanssa kuin ilman mikä on merkki siitä että kumitassut tekevät Audyssey tuloksien mukaan eron.

Sitä kuuleeko tuon eron niin se onkin sitten vaikeampi tapaus mutta nyt ainakin Audysseyn tuloksissa näkyy ihan merkittävä ero. Audysseyssä siisä mitä tasaisempi ja lähempänä 0 tulokset ovat niin sitä parempi tulos on kyseessä ja mitä enemmän tuloksen viivassa on plussaa tai miinusta niin se on aina sellainen kohta pitä pitäisi pystyä parantamaan akustiikalla ja muilla tavoilla.

Maanantaina sain viimein uuden sohvan minkä ostin / tilasin extemporeen juhannus reissulla Vammalassa käydessäni Huonekaluliike Pekka Ahosella. Toisaalta olin jo aikaisemminkin aktivoitunut katsomaan uutta sohvaa sillä pari - kolme vuotta sitten Habitare-messuilla katsoin ja kysyin tarjousta yhdestä sohvasta. Tuon jälkeen koko sohva asia jäi kyllä mielestä kunnes viime kesälomana aktivoiduin sohva asian kanssa kun huomasin CINEMA mekanissohva Stemmassa. Kävin lopulta pariin otteeseen katsomassa, kokeilemassa ja kysyin hintaa Cinema mekanissohvaa Huittisten Stemmassa viime kesäloman aikana.

Kirjoittelin juuri miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun ja nyt ajattelin vielä kerrata miten sain paremman äänenlaadun musiikin kuunteluun. Se miksi mainitsin kerrata on että olen maininnut asioista jo aikaisemmissa muutamassa kirjoituksessa. Tämä tietyllä tapaa myöskin liittyy juurikin tuohon aikaisemmin kirjoittamaani "Miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun" mutta tähän liittyy myöskin muita asioita joita en maininnut tuossa kirjoituksessa.

Tuli äsken mieleen aihe ihan sattumalta: miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun aihe? Olen ostanut nykyiset pääkaiuttimet Q Acoustics Concept 40 Hifihuoneen hifi-messujen tarjouksesta vuonna 2016 ja aina tähän kesään saakka olen tehnyt pieniä tai isompia muutoksia joko hifi järjestelmään tai itse kaiuttimiin. Samalla olen huomannut kuinka pienillä ja suurilla muutoksilla ja päivityksillä olen saanut enemmän irti Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista.

Hifiharrastus on yleisesti kallista mutta alkuun pääsee myöskin suhteellisen edullisesti ja varsinkin jos löytää laitteet tai kaiuttimet käytettyinä. Hifiharrastuksesta kalliin tekee se että yleisesti pelkät kaiuttimet eivät riitä vaan sen lisäksi on oltava erilaisia laitteita, tarvikkeita ja johtoja. Kaikki tuo maksaa vaikka hankkisi edullisia tarvikkeita ja laitteita kaiuttimien lisäksi. Itse tämä on tullut huomattua monesti kun pitänyt päivittää hifi järjestelmää jollain tavalla kun välillä itse päivitettävä tai uusi laite ei riitä vaan siihen on lisäksi hankittava jotain muuta.

Tein nyt tosiaan kesäloman aikana pieniä "päivityksiä" eli muutoksia olohuoneeseen liittyen kotiteatteriin eli hifiin. Ensinnäkin ostin viimein takakaiuttimille kaiutinjalat ostamalla Tampereen Hifihuoneelta Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustat ja toisekseen hankin kumitassut subwooferille sekä Atacama Gel Pads Q Acoustics Concept 40 kaiuttimille. Näiden päivityksien lisäksi vaihdoin alkuperäiset Q Acoustics Concept 40 jumpperit (metalliputket) Kimber Kable 8PR kaiutinkaapeleista askartelemiin siltainkaapeleihin.

Kirjoittelin tuossa jo että tein kaiutin jumpperit / siltainkaapelit Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin saamastani Kimber Kable 8PR johdosta. Kirjoitus löytyy täältä kaiuttimien siltainkaapelit / siltaimet / jumpperit. Tuo kaiutin jumpperikaapelin vaihtaminen kaiuttimien mukana tulleisiin metalliputkiin paransi äänenlaatua niin että muutoksen kuuli musiikkia kuunneltaessa. Toinen pienempi asia mitä tein kesäloman aikana oli hommata kaiutin & subwoofer-tassut kaiuttimien alle. Tätä muutosta onkin sitten vaikeampi kuulla korvilla mutta ajaessani Audyssey kalibroinnin uudestaan tuloksissa on eroja.