Dieettiä takana yli kuusi viikkoa ja kaksi tankkauspäivää

29.11.2017 - 12:26

Dieetti jatkaa kulkuaan vaikka mitään ei oikeastaan tunnu tapahtuvan, ainakin jos vaa'alla käy mitä en ole kyllä tehnyt. Dieettiä on nyt yli kuusi viikkoa takana päin mihin on kuulunut kaksi tankkauspäivää kolme viikkoa plus kolme viikkoa. Ajattelin alunperin pitää neljä viikkoa plus neljä viikkoa, mutta kaikenmaailman pikkujoulut "pakottivat" minun muokkaamaan suunnitelmia. Muutoin tankkauspäivien väliin olisi jäänyt pari viikkoa jos olisin aloittanut neljännellä viikolla tankkaus. Yleisellä tasolla tässä ei kuitenkaan olla millään niin tarkoilla dieeteillä kun mihinkään kisakuntoon ei kuitenkaan ole tarkoitus päästä. Kuitenkin haluan ottaa dieetin sillä tavalla tosissaan, että yritän pidättäytyä dieetissä ihan kunnolla tekemällä pieniä muutoksia.

Kolme viikkoa dieettiä takana minkä jälkeen tuli ensimmäinen tankkauspäivä. Tämä tankkauspäivä meni kaikelta osin yli ja ostin aivan liikaa karkkia mikä sattui olemaan tarjouksessa. Ensimmäisestä tankkauspäivästä jäi käteen vain huono olo ja tajuaminen ettei makeeta tarvitse syödä noin paljoa mitä sitä ostin. Toinen tankkauspäivä oli ensimmäisestä tankauspäivästä kolme viikkoa minkä myöskin suoritin ensimmäistä tankkauspäivää maltillisemmin. Tähän oli kaksikin erilaista syystä. Ensimmäinen vaikuttava tekijä oli pikkujoulut minkä johdosta en voinut vain syödä syödä syödä mitä olisin jaksanut sillä päivässä oli muutakin ohjelmaa. Tästä päästäänkin toiseen syyhyn mikä oli ensimmäisen tankkauspäivästä tullut huono olo. Yhdessä ensimmäisen tankkauspäivän huonon olon sekä pikkujoulujen takia tästä jälkimmäisestä tankkauspäivästä tuli erilainen, mutta vain hyvässä mielessä.

#breakfast #espresso #greentea #oatmeal #coffeeplustea #coffee #wakeupcall

A post shared by Tuomas Välimaa (@tvalimaa) on

Tästä nyt sitten tarkistamalla kalenterista niin joulu on neljän viikon päästä toisesta tankkauspäivästä jolloin ajattelin pitää tankkauksen. Se millainen tankkaus jouluna tulee olemaan niin on vielä auki ja tulenko pitämään uudenvuoden myöskin vapaa syönti päivänä on vielä auki. Se millainen joulusta ja tämän jälkeen uudestavuodesta tulee syönnin osalta edes tulee niin mielestäni olen saanut hyvin ei niin tietoisesti tankkauspäivät osumaan kohdilleen. Kolme viikkoa tankkaus, kolme viikkoa tankkaus minkä jälkeen neljä viikkoa tankkaus. En yhtään siis suunnitellut tuota vaan olen edennyt ihan sen mukaan mitä nyt on tullut vastaan ja hyvin se on mielestäni mennyt.

Olisin kyllä voinut tehdä myöskin niin, että olisin pitänyt ensimmäisen tankkauspäivän vasta kuuden viikon jälkeen minkä jälkeen olisi tullut tuo joulu eli neljä viikkoa ja tämän jälkeen jatkanut neljällä viikolla. Kuitenkin on välillä hyvä syödä hieman vapaammin kun on dieetillä kunhan sitä ei vain tee liian usein ja oikeasti on dieetillä. Sitä miten tulen jatkamaan tankkauspäivien välejä on vielä auki. Tulenko pitämään ne kolmessa viikossa vai käytänkö neljää viikkoa niin sen aika vain näyttää ja päätöksiä teen sen suhteen vuoden vaihtuessa.

Dieetin aikana en ole hirveästi vaa'alla käynyt ja nekin harvat kerrat kun olen niin olen ollut pettynyt. Paino ei ole hirveästi lähtenyt laskemaan vaa'an mukaan mikä tuo sinällään epätoivoa dieettiä kohtaan kun ei ole ihan varma toimiiko dieetti? Tietenkin jos kiinnostaisi niin voisi alkaa käyttämään mittanauhaa ja mittailla vyötäröä, käsiä, jalkoja ym ym. En vain ole ihan niin kiinnostunut kuitenkaan asioista, että dieetin kulusta tarvitsisi jotain dataa kerätä. Itsestäni kuitenkin tuntuu ollessani dieetillä kevyemmältä sekä energisemmältä niin se saa riittää tässä vaiheessa.

En ole vielä näiden kuuden dieettiviikon aikana tehnyt aerobista / cardio touhuja vielä yhtään niin uskoisin näiden tulevan auttamaan kun aerobista alan tekemään. Tällä hetkellä dieetti on siis rullannut vain ruokailun osalta ja aerobiset treenit on tarkoitus ottaa käyttöön piakkoin. Aerobista harjoittelua en ole ottanut vielä käyttöön kahdesta syystä. Tällä hetkellä saan tehtyä hyvillä painoilla maastavetoa, penkkiä sekä kyykkyä minkä johdosta en ole halunnut riskeerata tuloksien tippumista aerobisella treenillä. Tällä hetkellä kun kyseisissä liikkeissä sujuu ihan hyvin ja uusia ennätyksiäkin on tullut niin treenin vaihtaminen "voimailusta" pois on aivan oma lukunsa sillä aerobinen treeni heikentää maksimituloksia. Toinen asia on dieetin aikana oleva aerobisen treenin progressio. Dieetillä pitäisi pystyä tekemään aerobista treeniä progressiivisesti dieetin edetessä minkä johdosta olen ajatellut että "nollista" on helpompi lähteä nostamaan aerobista treeniä kuin sitä jo tekemällä. Käytännössä siis jos ennen dieettiä juoksee kolmen kilometrin lenkkejä niin progression mukaan tuo luku pitäisi nousta tyyliin 5km, 7,5km ja 10km dieetin edistyessä. Kun paino ja rasvat tippuvat niin kroppa tarvitsee kokoajan enemmän aerobista jotta se poltettua paremmin ja paremmin rasvaa.

Tein tuossa viime viikolla Vammalassa ollessani lihapullia airfyerilla ja nyt kun palasin kotiin niin ajattelin tehdä niistä samantien videon. Lihapullien tekeminen airfryerissä on todella nopeaa ja helppoa. Aikaa menee yhteensä 15 - 20 minuuttia kun välineet on otettu esille ja siihen kun lihapullat on valmiina sekä välineet on laitettu takaisin paikoilleen. Käytännössä lihapullat tehdään ihan normaalisti minkä jälkeen ne laitetaan airfryeriin. Airfyeristä laitetaan vain 200 astetta ja viisi minuuttia minkä jälkeen lihapullia hieman käännellään ja sitten sama 200 astetta ja 4 - 5 minuuttia uudestaan. Aika riippuu ihan siitä millaisia lihapullia haluaa sekä minkälainen airfryer on käytössä.

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kirjoittelin tuossa pari päivää sitten kanafile airfryerillä kun kuvasin siitä myöskin videon. Tämä antoi minulle sitten motivaation ja idean kuvata myöskin kuorrutettu kanafile airfryerillä videon. Yleisesti teen kanafileen paistinpannulla mutta välillä laitan kanafileen ihan vain airfryeriin jos en jaksa tehdä sitä paistinpannulla. Kuitenkin olen tehnyt aika paljon kanafilettä airfryerillä mutta silloin olen sitä kuorruttanut ja nyt oli aika myöskin kuvata kuorrutettu kanafile airfryerillä video.

Olin tänään laiskemmalla päällä kun tein ruokaa niimpä lämmitin kanafileen airfryerillä ja kuvasin myös siitä lyhyen videon. Olen jo pidempään lämmittänyt kanaa airfryerillä mutta tuolloin olen lähinnä tehnyt kuorrutettua kanafilettä. Pitäisi varmaan tehdä myös erillinen video kuorrutetusta kanafileestä? No joka tapauksessa aloin olemaan laiskempi kanafileen paistamisen kanssa joululomilla Vammalassa ollessani ja tuo tapa on sitten välillä jäänyt päälle myöskin kotona.

Tänään tuli Instagramista jonkun mielenkiintoinen ja oikeaa asiaa sisältävä story minulle vastaan. Tuo kyseinen story kyllä sopii sopivasti siihen mitä taas kuulee kuntosalin pukuhuoneessa kun kuulee ihmisten puhuvan keskenään. Yleisesti varsinkin teinien suusta kuulee sitä että he eivät syö yleisesti ja vanhemmilta ihmisiltä kuulee yleisesti vain sitä että lounasbuffetissa vedetään ruokaa koko rahan edestä liikaa. Mistä siis tuo Instagram story kertoi mihin tässä viittaan? 

Tein eilen illalla kuntosalin jälkeen yhden normaaleista perjantai-illan aterioista minkä suunnittelin jo ennen kuntosalille menoa kuvaavani. En tiedä mistä nyt sain idean että kuvaan tuon mutta ajattelin nyt tehdä niin. Minulle on muodostunut perjantai-iltaisin syödä kuntosali treenin jälkeen pizzan minkä paistan uunissa pizzakivellä, wingsejä tai boneless wingsejä airfyerillä tai paistaa pihvin minkä lisäksi tehdä jotain perunoita airfyerillä. Nämä ovat sellaisia special aterioita joita tykkään tehdä suhteellisen useasti perjantai ja tai lauantai-iltana kuntosali treenin jälkeen.