Audyssey kalibrointi erot kaiutin tassuilla sekä Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustoilla

10.08.2024 - 11:52

Tein nyt tosiaan kesäloman aikana pieniä "päivityksiä" eli muutoksia olohuoneeseen liittyen kotiteatteriin eli hifiin. Ensinnäkin ostin viimein takakaiuttimille kaiutinjalat ostamalla Tampereen Hifihuoneelta Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustat ja toisekseen hankin kumitassut subwooferille sekä Atacama Gel Pads Q Acoustics Concept 40 kaiuttimille. Näiden päivityksien lisäksi vaihdoin alkuperäiset Q Acoustics Concept 40 jumpperit (metalliputket) Kimber Kable 8PR kaiutinkaapeleista askartelemiin siltainkaapeleihin.

Varsinkin nuo Kimber Kable 8PR kaiutinkaapeleista tehdyt jumpperikaapelit paransivat äänenlaatua selvästi sillä kuulin heti eron kun kuuntelin musiikkia. Basso oli selvästi voimakkaampi minkä lisäksi musiikkiin tuli yleisesti enemmän syvyyttä sekä vokaalit olivat selvemmät. Noista toisista muutoksista onkin sitten vaikeampi sanoa sen enempää musiikkia kuunneltaessa mutta tehdessäni Audyssey kalibrointia niin tuloksissa on eroja ennen ja jälkeen. Atacama Gel Pads tassut olivat ihan tietoinen hankinta millä yritin parantaa äänenlaatua mutta Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustat olivat vain tarve hankkia uudet kaiutinjalustat takakaiuttimille.

Atacama Gel Pads Audyssey kalibrointi erot

Kuvissa etukaiuttimet ennen ja jälkeen Atacama Gel Pads tassujen sekä keskikaiuttimen alla "ovenpehmuste" / kumipalat. Kuvien yläpuolen Audyssey kalibrointi ennen ja kuvan alapuolella Audyssey kalibrointi jälkeen. Audyssey tuloksista on nähtävissä että kun kaiuttimista saa värähtelyä pois niin se parantaa äänenlaatua ainakin jos Audyssey tuloksia on uskominen. Varsinkin matalemmissa taajuukisssa erot ovat huomattavissa kuten myöskin se että tajuus pysyy paremmin yhdessä eikä suuria vaihteluja tule. Atacama Gel Pads tassut poistavat vain kaiuttimien värähtelyä minkä johdosta äänenlaatu paranee.

Audyssey kalibrointi
Audyssey kalibrointi
Audyssey kalibrointi

Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalusta Audyssey kalibrointi erot

Kuvien yläpuolen Audyssey kalibrointi jälkeen ja kuvan alapuolella Audyssey kalibrointi ennen Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustoja. Näissä kuvissa siis kalibrointi tulokset ovat eripäin kuin etukaiuttimissa joissa ylempänä on kalibrointi tulokset ennen. Kuvissa näkyy selviä eroja varsinkin pienissä matalissa taajuuksissa sekä yleisesti tulokset eivät heittele niin paljoa kuin ennen. Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustat vähentävät värähtelyä minkä johdosta Audyssey tulokset näyttävät paremmalta.

Audyssey kalibrointi
Audyssey kalibrointi

Pesukoneen kumitassut subwooferin alle

Wubwooferin alle ostin ihan Powerista pesukoneen kumitassut joista minulla on ollut jo pidempään kokemusta pesukone käytössä. Kun tiesin niiden toimivan pesukoneen kanssa niin ajattelin että ne voisivat auttaa edes hieman subwooferin kanssa kun en raskinut lähteä ostamaan IsoAcoustics Aperta Sub 179€ hintaan. 

Kuvassa Audyssey kalibrointi tulokset jälkeen ylempänä ja ennen kumitassujen alempana.

Subwoofer kumitassut

Yhteenveto Atacama Gel Pads kaiutin tassuilla sekä Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustoilla

En ole mikään asiantuntija enkä myöskään osaa tulkita Audyssey kalibroinnin tuloksia kuin vähän mutta kuten Audyssey kalibroinnin tuloksien kuvista näkee niin Atacama Gel Pads kaiutin tassuilla sekä Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustoilla on vaikutuksia. Atacama Gel Pads ovh-hinta oli 25€ paketti missä oli 8 kpl tassuja ja sain sen 20€ hintaan eli tuo ei ollut suuri investointi. Jos haluaa kunnon tuotteita niin sitten kannattaa tutustua IsoAcoustics tuotteisiin mutta vastaavasti hinnat ovat eri luokkaa.

Itse tosiaan ostin Atacama Gel Pads etukaiuttimien alle ja keskikauttimen alle ostin Puuilosta ihan vain tuollaisia pyöreitä kumitassuja jotka ovat noita "oven pehmusteita" ja maksavat muutaman euron. Subwooferin alle ostin puolestaan pesukoneen kumitassuja Powerista 10€ hintaan eli myöskään se ei ollut suuri invenstointi.

Maanantaina sain viimein uuden sohvan minkä ostin / tilasin extemporeen juhannus reissulla Vammalassa käydessäni Huonekaluliike Pekka Ahosella. Toisaalta olin jo aikaisemminkin aktivoitunut katsomaan uutta sohvaa sillä pari - kolme vuotta sitten Habitare-messuilla katsoin ja kysyin tarjousta yhdestä sohvasta. Tuon jälkeen koko sohva asia jäi kyllä mielestä kunnes viime kesälomana aktivoiduin sohva asian kanssa kun huomasin CINEMA mekanissohva Stemmassa. Kävin lopulta pariin otteeseen katsomassa, kokeilemassa ja kysyin hintaa Cinema mekanissohvaa Huittisten Stemmassa viime kesäloman aikana.

Kirjoittelin juuri miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun ja nyt ajattelin vielä kerrata miten sain paremman äänenlaadun musiikin kuunteluun. Se miksi mainitsin kerrata on että olen maininnut asioista jo aikaisemmissa muutamassa kirjoituksessa. Tämä tietyllä tapaa myöskin liittyy juurikin tuohon aikaisemmin kirjoittamaani "Miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun" mutta tähän liittyy myöskin muita asioita joita en maininnut tuossa kirjoituksessa.

Tuli äsken mieleen aihe ihan sattumalta: miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun aihe? Olen ostanut nykyiset pääkaiuttimet Q Acoustics Concept 40 Hifihuoneen hifi-messujen tarjouksesta vuonna 2016 ja aina tähän kesään saakka olen tehnyt pieniä tai isompia muutoksia joko hifi järjestelmään tai itse kaiuttimiin. Samalla olen huomannut kuinka pienillä ja suurilla muutoksilla ja päivityksillä olen saanut enemmän irti Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista.

Hifiharrastus on yleisesti kallista mutta alkuun pääsee myöskin suhteellisen edullisesti ja varsinkin jos löytää laitteet tai kaiuttimet käytettyinä. Hifiharrastuksesta kalliin tekee se että yleisesti pelkät kaiuttimet eivät riitä vaan sen lisäksi on oltava erilaisia laitteita, tarvikkeita ja johtoja. Kaikki tuo maksaa vaikka hankkisi edullisia tarvikkeita ja laitteita kaiuttimien lisäksi. Itse tämä on tullut huomattua monesti kun pitänyt päivittää hifi järjestelmää jollain tavalla kun välillä itse päivitettävä tai uusi laite ei riitä vaan siihen on lisäksi hankittava jotain muuta.

Kirjoittelinkin tuossa jo viikko pari sitten kuin kaiutin & subwoofer-tassut vaikuttavat äänenlaatuun positiivisesti. Tuossa kesäloman aikana törmäsin Youtubessa monella videolla äänen signaalin värähtelyyn niin kaiuttimien kuin erilaisten laitteiden kohdella. Lähinnä nyt IsoAcoustics tuotteiden sekä SVS SoundPath Isolation subwoofer-tassujen ansiosta. 

Kirjoittelin tuossa jo että tein kaiutin jumpperit / siltainkaapelit Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin saamastani Kimber Kable 8PR johdosta. Kirjoitus löytyy täältä kaiuttimien siltainkaapelit / siltaimet / jumpperit. Tuo kaiutin jumpperikaapelin vaihtaminen kaiuttimien mukana tulleisiin metalliputkiin paransi äänenlaatua niin että muutoksen kuuli musiikkia kuunneltaessa. Toinen pienempi asia mitä tein kesäloman aikana oli hommata kaiutin & subwoofer-tassut kaiuttimien alle. Tätä muutosta onkin sitten vaikeampi kuulla korvilla mutta ajaessani Audyssey kalibroinnin uudestaan tuloksissa on eroja.