Alkuviikon treenit kovaa tai kovempaa mutta harkitusti

16.11.2016 - 12:06

Tälle viikolle tuli hieman muutoksia joten laitoin kerralla sitten treeniviikon uusiksi ja vielä siten, että se on joustava. Mietin päiviä koska "voin" ja en voi mennä kuntosalille ja katsoin sitten kokonaiskuvaa. Tämän johdosta osittain vaihdoin jaot ihan täysin. Täysin ja täysin mutta kuitenkin "radikaalisti". Maanantai ja perjantai pysyi normaaleina eli selkätreeni aamulla ja rintatreeni illalla ja perjantaina toisinpäin. Tämän välin treenit muuttuivat sitten totaalisesti. Ihan vain sen takia, että en saanut kunnolla keskiviikolle tuplatreenejä jolloin olisi pitänyt olla normaalin kaavan mukana tuplajalat. Tämän johdosta päätin sitten tehdä jalat kahtena eri päivänä yhdessä muiden lihasryhmien kanssa. Tämän johdosta tiistaiaamuun tuli olkapäätreeni ja iltaan etureidet. Torstaille tulee sitten aamun käsitreeni ja illalle takareisitreeni. Keskiviikkoon jäi ilta vapaaksi ja siihen olin suunnitellut selkätreeniä jos ja kun menen sen tekemään. Näin ollen viikko sisältää kolme selkätreeniä ja viikonloppu jää vielä auki.

Oikeastaan koko idea lähti kehittymään Mr Olympia kisaajan kenen nimeä en nyt muista Youtube videosta. Hän oli jakanut treenit jotakuinkin tuollain, että yhtenä päivänä oli käsitreeni ja jalkatreeniä. Tästä sain pientä ideaa tuohon omaan suunnitelmaan. Olen vain tykännyt tehdä jalkatreenit samana päivänä tuplatreenejä tehdessä. En ole huomannut mitään väsymystä enkä sitä, että aamulla tehty treeni vaikuttaisi mitenkään pahasti illalla tehtävään treeniin.

Se miksi tämä viikko sisältää mahdollisesti kolme selkätreeniä johtunee siitä, että selkä minulla on huonossa kunnossa. Ei siis huonossa kunnossa kipeä tai ongelmia vaan selkä tarvitsee selkeästi kehitystä. Mikä sen parempaa sitten kuin lisätä selkätreenien määrää mutta tietoisesti ja harkitusti. Keskiviikolle olin ajatellut tekeväni maastavetoa, mutta juuri tiistai-iltana tuli vedettyä etureisitreeni kovaa. Tämä jalkatreeni laittoi minut sitten miettimään kannattaako maastavetoa tehdä nyt ollenkaan. Jos maastavetoa tekisin niin se olisi juuri keskiviikko sillä kolmas selkätreeni eli perjantai-ilta olisi takana juuri pari jalkatreeniä ja selkätreeni. Tuohon kun päälle vielä maastaveto niin pum.

Alkuviikon treenit kovaa mutta harkitusti

Mitä nyt alkuviikon treeneistä kertomaan muutakuin, että hain kovia treenejä ja kovia painoja. En jokaisessa treenissä lähtenyt hakemaan kovia painoja, mutta varsinkin rintatreeni sekä etureisitreenissä tuli haettua painoja ainakin pariin liikkeeseen. Niin huom pariin liikkeeseen enkä treenin kaikkiin liikkeisiin. Esimerkiksi olkapäätreenissä otin pystypunnerrukseen niin isot painot kun sain vain suoria kymmenen toiston sarjoja tehtyä. Tein tällä kertaa pystypunnerrusta hyvällä Hammer Strenghtin laitteella minkä välitykset ovat itselleni mielestäni hyvä ja siinä pystyy käyttämään helposti hyviä painoja. Lähinnä liikkeen aloittaminen on helppoa isoilla painoilla kun joissain pystypunnerruslaitteissa jo alkuasentoon pääseminen on vaikeaa varsinkin isoilla painoilla. Tämän jälkeen olkapäätreenin loput liikkeet tulikin sitten tehtyä tuntuman mukaan. Sama jatkui illalla rintatreenin parissa missä penkkasin pakkotoistoja käyttäen suurilla painoilla. Tämän jälkeen jatkoin suurilla painoilla vinopenkissä käsipainoilla ja tein kuuden toiston "kovia" sarjoja. Oikeastaan muihin treeneihin poiketen jatkoin kovaa tekemistä peck-deckissä missä tein kolme kertaa kolme kertaa kuusi isoilla painoilla.

Tiistain etureisitreeni oli suunniteltu asia. Isoilla painoilla kovia sarjoja. Tämä tarkoitti itselleni 130kg painoilla kyykkyä kolme viiden toiston sarjaa sekä 350kg painoilla jalkaprässiä kolme kymmenen toiston sarjaa. Tähän päälle vielä etureisiä laitteella ihan tuntumaan mukaan. Ajattelin aluksi tehdä vaakahack-kyykkyä mutta olotila ei ollut mikään maailman parhain niin päädyin "nössöttelemään". Oikeastaan ihan hyvä ratkaisu niin sain tehtyä yhden liikkeen tuntumalla.

Ai niin ja viikko alkoi selkätreenillä missä tein neljä liikettä. Aluksi leuanvetoa ihan suorilla kymmenen toiston sarjoilla kolme kappaletta minkä jälkeen tein kolme liikettä kolme kertaa kolme kertaa kuusi. Painot yritin ottaa mahdollisimman isoiksi mutta kuitenkaan hirveästi tekniikkaa rikkomatta. Loppuvaiheessa "suuret" painot eivät olleetkaan enään suuria. 

Maanantaiaamun selkätreeni

  • Leuanveto
  • Ylävipuvarsilaite
  • Alatalja
  • Ylätalja

Maanantai-illan rintatreeni

  • Penkki
  • VInopenkki käsipainoilla
  • Peck-deck

Tiistaiaamun olkapäätreeni

  • Vipunostot takaolkapäille istuen
  • Pystypunnerrus
  • Supersarja vipunostot sivuille istuen tuettu + vipunostot sivuille istuen
  • Yhden käden vipunosto sivuille tuettu
  • Facepull

Tiistai-illan etureisitreeni 

  • Kyykky
  • Jalkaprässi
  • Etureidet

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.