Aamutreenissä neljä liikettä kuten myös illalla neljä liikettä joten päivän saldo kahden liikettä selkää

16.11.2016 - 12:06

Tänään kävi samalla tavalla kuin viime viikolla. Aamulla herätessäni huomasin jaloissa varsinkin etureisissä tiistain jalkatreenin. Viime viikolla kävi samalla tavalla jolloin puolestaan hyvän jalkatreenin jälkeen keskiviikkona jalat olivat kuin normaalin jalkatreenin jälkeen eli jaloissa tuntui treeni. Torstai olikin sitten erilaisempi jolloin jo aamulla tuntui takareisien olevan jumissa sekä vielä enemmän tiistain jalkatreeni. Tänään oli sama juttu, mutta etureisien kanssa. Yleensä pahin päivä on treenin jälkeinen päivä, mutta nyt melkein torstai on ollut pahin päivä jalkatreenien jälkeen. Ihmeellistä, mutta kai siihen joku selitys löytyy? Olihan jalat myös keskiviikkoisinkin jumissa, mutta torstait olivat pahemmat. Viime viikolla kävin polkemasa kuntopyörää aamulla joka saattoi viime viikolla vaikuttaa torstain jalkojen jumiutumiseen, mutta eilen pidin ihan täyden välipäivän kaikesta treenistä. Tältä osin pieni ihme tuo jumiutuminen vai onko? Taisin kuitenkin eilen olla paikallani aika paljon tai muutenkin istua joten tällöin jalat jumiutuivat paikalla olosta. Pieni veryttely tai muuten kevyt käveleminen / juokseminen / polkeminen olisi varmaan paras tapa rentouttaa jalat raskaan jalkatreenin jälkeen.

Jalkojen ollessa aamulla jumissa minun piti aamulla tehdä heti aamupalan jälkeen pieni venyttely hetki. Tulin tarvitsemaan jalkoja aamulla kuntosalilla joten minun oli pakko saada jalat auki ennen kuntosalille menemistä. Teinkin tämän johdosta pientä jumppaa / venyttelyä jotta sain jalat auki. Hieman kyykkyjä ilman painoja sekä muutamia reisivenytyksiä ja jalat olivatkin hetkenpäästä paremmassa kunnossa. Kuntosalille päästyäni en huomannut jalkojen edes olleen jumissa.

Aamutreeni selkä

Tein tänään aamulla ratkaisun jättää maastavedon väliin. Samalla päätin jättää myös good morningin tekemättä korvaavana liikkeenä. Päädyin näihin päätöksiin ihan siittä syystä kun selkäni on ollut nyt paremmassa kunnossa tällä viikolla kuin viime viikolla. Tästä syystä jätin myös tiistaina tekemättä kyykyn. Muutaman el kaikkien kunnolla alaselkään ottavien liikkeiden väliin jättämisen johdosta toivon saavani selän 100% kuntoon. Eihän selässä mitään ihmeellistä ole nyt muutenkaan ollut, mutta aina kyykyn tai maastavedon jälkeen olen tuntenut jotain jumittumista sarjojen jälkeen. Selkätreeni kun ei tunnu selkätreenille ilman maastavetoa niin tämä oli sinällään vaikea päätös minkä olen jättänyt tekemättä nyt pari viikkoa. Minun on siis ollut suunnitelmissa ollut jättää maastavetoa selkäpäivinä väliin, mutta en ole näin kuitenkaan tehnyt.

Maastavedon väliin jättämisen johdosta minulle jäi aukko alaselkäliikkeisiin joten tästä syystä palasin todella pitkästä aikaa liikkeeseen jolla tein aikoinani käytännössä vallan alaselän. Alkuaikoina tein kyllä tosi paljon normaalia selkäliikettä normaalissa selkälaitteessa, mutta edes tuota liikettä en ole tehnyt enään aikoihin. Tänään oli vuorossa alaselän tekeminen alaselkälaitteessa. Laitteessa joka muistuttaa paljon vatsalaitetta, mutta tehdään alaselkää. Tein alaselkää kyseisessä laitteessa ennen tutustumistani maastavetoon. Maastavedon jälkeen en enään tainnut tehdä alaselkälaitteessa enään toistoakaan ennen tätä aamua. Alaselkä laite on hyvä laite jolla ainakin itse saan hyvän tuntuman alaselälle kunhan tekee oikealla tyylillä. Laitteella voi myös onnistua tekemään alaselkää siten, että liike ei ota edes alaselkään ollenkaan. Alaselkälaitteen etu maastavetoon on se, että siinä ei oikein voi saada selkää kipeäksi helposti. Varmaan ainoa tapa saada selkä kipeäksi alaselkälaitteessa on sama kuin maatavedossa eli tehdä liikettä väärin.

Aamun treeni jäi hieman kaipaamaan maastavetoa, koska ilman sitä treeni ei ollut oikein raskas mutta ei myöskään ihan kevytkään. Käytännössä tasapaksua alusta loppuun vaikka treenin loppupuolelle tulikin hiukan kevyempää. Tämä johtui osin siitä, että tein ylätaljaa kapeana ja kun halusin varmistaa tekniikkaa nin en tehnyt ihan niin suurilla painoilla kun pystyin. Ihan vain sen takia että olen tehnyt ylätaljaa lähinnä normaalilla leveällä otteella ja kapeaote on jäänyt hieman vähemmälle. Kapeaote taitaa muutenkin mennä helpommin käsiveiviksi vai onkohan nyt toisinpäin eli leveämpi menee helpommin käsille tehdyksi? No ihan sama kun kummankin liikkeen saa käsiveiviksi helposti niin tein osin liikkeen pienemmillä painoilla, koska halusin katsoa liikeradat sekä toisaalta en halunnut tuhlata ihan kaikkea aamutreeniin.

Selkätreeni aamu

  • T-soutu 20kg x10, 60kg x10, 3x10 70kg
  • Supersarja 3x alatalja kapea 70kg x10+ alatalja leveä vastaote 70kg x10
  • Ylätalja kapea 3x10 50kg
  • Alaselkälaite 5x10 70

[[{"fid":"345","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Iltatreeni selkä

Olin ajatellut viime viikkoiseen tapaan tehdä iltatreenissä noin kolme liikettä ja olin miettinyt treenin kestävän noin puolisen tuntia. Kolme liikettä muuttui illalla neljään sekä tämän johdosta treenin pituus muuttui 45minuutin tienoille jopa melkein enemmän. Tämän johdosta päivän liike määräksi muodostui neljä plus neljä mikä olisi ollut mielestäni liikaa jos päivä olisi sisältänyt maastavedon. Mielestäni juuri liikkeiden yhteismäärän voi hyvin miettiä siltä kannalta mitä liikkeitä treeni tai nyt treenit sisältävät. Hieman kevyempiä liikkeitä voi helposti tehdä enemmän kuin raskaampia. Sama pätee myöskin sarjojen pituuksiin sekä toistomääriin jotka voivat olla pidempiä kevyemmillä liikkeillä. Kun selkäpäivä sisältää maastavedon niin tällöin kannattaa miettiä tarkemmin kuinka paljon tekee ja mitä, koska maastaveto on yksi raskaimpia liikeitä.

Aamutreeni ei ollut raskas eikä oikein kevytkään niin iltatreeni oli mielestäni aamutreenin johdosta raskaampi. Jos olisin tehnyt ilatreenin päivän ainoana treeninä niin se ei olisi ollut yhtä raskas. Olihan iltatreeni yleistiottaen aamutreeniä raskaampi, mutta mitään ihmeellistä se ei niinkään sisältänyt. Melkeinpä samoja liikkeitä kuin aamulla, mutta eri tekniikoilla tehtynä sekä myöskin eri liikkeitä.

Tämä viikko on mennyt muita viikkoja silloin erilaisemmin, että aamutreeni sekä ilatreeni ovat olleet enemmän samankaltaisia eikä aamutreeni oli keskittynyt isommilla painolla tehtyyn treeniin ja iltatreeni pienemmillä painoilla pidempiin sarjoihin. Tällä viikolla olen yrittänyt tehdä aamutreenit kyllä raskaammin, mutta iltatreeneissä en ole lähtenyt hakemaan vain pidemää sarjaa vaan myöskin hieman suuremmilla painoilla kymmenen toiston sarjoja. En ole silti lähtenyt yrittämään mitään aamulla maksimitreeni ja illalla maksimitreeni, koska tällöin voimat ovat nopeasti loppu eikä viikon lopuista treeneistä tulisi mitään. Tästä syystä olenkin aamutreeneissä sekä ilatreeneissä sijoittanut myöskin pienemmillä painoilla tehtyjä pidempiä sarjoja väliin jotta kaikki liikkeet eivät menisi ihan isoilla painoilla kymmenen toiston sarjoja. Tällöin mielestäni treenit alkaisivat jo liikaa muistuttamaan toisiaan ja tälläin voisi mielenkiintokin tuplatreenejä kohtaan heikentyä jos aamulla sekä illalla treenit olivat melkein identtisiä. Ihan jo tämän syyn takia onkin hyvä pitää aamutreenit sekä ilatreenit erilaisina.

Olin suunnitellut iltatreenin kestävän kolme liikettä, mutta päädyinkin tekemään neljä. Päivän viimeisin liike oli vielä ylätalja ihan normaalilla leveällä tyylillä. Päätin jo heti tekeväni liikettä hieman kevyemmillä painoilla, jotta saisin lopetettua treenin hieman kevyempään. Mielestäni päivä oli hyvä lopettaa hieman kevympään liikeeseen kun takana oli kuitenkin setsemän liikettä ennen viimeistä. Kahden liikettä selkään samanpäivänä on paljon enkä tekisi näin paljoa liikkeitä koskaan normaalilla yhden päivän ohjelmalla. Olen tehnyt parhaimmillani kuusi liikettä selkään yhdessä treenissä ja sekin on tuntunut jo olevan ihan maksimi siinä  määrin, että saa tehtyä liikkeet oikein. En ole muistaakseni ikinä tehnyt yli kuutta liikettä,

ilatreeni selkä

  • Kulmasoutu käsipainolla 25kg x10, 3x10 40kg
  • Lat Rope Yankers 3x20 60kg
  • Yhden käden vaakasoutu 3x10 80kg
  • Ylätalja 3x10 50kg

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.