Aamulla super selkätreeni ja illan treeni osui vain ristikkäistaljaan

16.11.2016 - 12:06

Eilen aloitin juoksukauden käymällä noin 5.6km lenkin ulkona. Pohdin pitkään missä olisin juossut eilen. Ulkona vai hallissa? En ollut vielä hakenut juoksukorttiin kertoja joten niitä olisi pitänyt ottaa samalla kuin olisin mennyt halliin juoksemaan. Pihalle kiinnosti mennä juoksemaan lämpilön vuoksi, mutta teiden kunto mietitytti. Tällä hetkellä kun pyörä / kävelytiet ovat liukkaita sekä sohjoisia riippuen lämpötilasta. Juuri nämä kelit ovat niitä juoksukelejä mitä vihaan, koska tällöin juokseminen on mitä on. Juokseminen ei ole tällöin rentoa ja askelluskin on erilaista johtuen onko liukas, sohjoa vai lunta. Tällöin ei voi vain keskittyä juoksemiseen vaan tarvitsee myös katsoa tietä enemmän sekä askelista tulee paikoin epätasaisia mikä tarkoittaa raskaampia askeleita. Tällöin myös jalat kokevat enemmän rasitusta ja jalkoihin tulee helpommin kipuja kuten eilen pohkeissa tuntui normaalia normaalia enemmän rasitusta.

Parin viikon tauon jälkeen lenkillä lähteminen oli arvuuttelua. Miten jaksan juosta ja millaisella vauhdilla? Kuinka salin tuplatreenit vaikuttavat sekä onko juoksukunto millainen? Paljon oli kysymysmerkkejä ilmassa ja siksi yritinkin lähteä liikkeelle rennosti ja suhteellisen rauhallisesti ettei ensimmäisen kilometerin jälkeistä zippausta tapahtuisi. Pitkän tauon jälkeen kun ensimmäinen kilometri voi tuntua todella helpolle, mutta toisen kilometrin jälkeen tilanne voikin olla täysin toinen. Eilenkin toisen kilometrin kohdalla aloin huomata pientä väsymystä verrattuna ensimmäiseen kilometriin. Tässä kohtaa aloinkin miettimään miten tulen jaksamaan lenkin loppuun.

Päätin juosta tällä kertaa ulkona ja katsoa tilannetta tulevia juoksuja ajatellen. Pari ensimmäistä kilometriä reitti oli parhaassa kunnossa koko reitiltä. Noin kolmen - neljän kilometrin kohdalla tarpoin noin kilometrin verran lumessa jonka aikana juokseminen oli raskasta jalkojen upottua lumeen. Viimeiset pari kilometriä olivat lenkin pahin ja huonoin osuus, koska tähän väliin osui reitin liukkaimmat kohdat. Pyörä / kävelytie oli liukas jossa ei hiekan hiekkaa ollut näkyvissä eli tietä ei ollut hiekotettu ollenkaan ja näin ollen jouduin hakemaan tieltä kohtia joissa pystyi edes jotenkin juoksemaan. Jouduin juoksemaan tien sivussa missä oli hiukan lunta ja sieltä löytyi näin ollen pitoa jalkojen alle mitä itse tiellä ei ollut ollenkaan. En tiedä olisiko edes nastalenkkarit auttanut tässä asiassa, mutta kun sellaisia ei ollut niin juokseminen oli haastavaa. Tämän lenkin jälkeen päätinkin juosta seuraavat juoksut hallissa, koska en viitsi mennä enään tielle luistelemaan. Lämpötilojen kun pitäisi olla nollan kummankin puolin niin liukkaat kelit tulevat jatkumaan.

[[{"fid":"332","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":304,"width":516,"class":"media-element file-default"}}]]

Aamutreeni selkä

Tänä aamuna minulla oli uusi tilanne aamutreeniä ajatellen. Olin käynyt eilen juoksemassa jonka seurauksena kroppa oli erilailla rasittunut. Huomasin heti aamulla alaselässä olevan jotain juoksun jäljiltä ja kun tänään oli selkäpäivä niin tämä ei luvannut hyvää. Yritin aamulla ennen treenin alkamista venytellä selkää, mutta jokaisen maastavedon jälkeen huomasin alaselässä pientä kipua. Kipu ei ollut paha eikä kestänyt pitkään, mutta jokaisen sarjan jälkeen pientä kipua alaselässä. Jokaisen sarjan jälkeen yritin jatkaa selän venyttelyä jotta sain tuon kivun tuntuman pois. Pieni kipu ei haitannut maastavedon tekemistä yhtään vaan huomasin tämän vain sarjojen jälkeen. Myöskään kipu ei pahentunut maastavedon jälkeen kun pystyin jatkamaan seuraavan liikkeen normaalisti.

Yritin miettiä tämän päivän treeniä kokonaisuutena miten tulisin sen suorittamaan. En oikein keksinyt mitään ennen aamutreeni joten aloin miettimään treenisuunnitelmaa aamutreenillä. Mietin aamulla liike kerrallaan ja sitä mitä voisin tehdä sitten iltatreenissä. Jotain ajatuksia tuli myös siitä mitä tulen tekemään illalla, mutta en aamulla joten tämä rajasi muutamia asioita aamutreenissä. Tykkään nykyään enenmmän vetää lonkalta treenejä kun tehdä suurempia suunnitelmia. Tällöin treeniä voi muokata kesken treenin väsymyksen, yleisen kulun mukaan sekä fiiliksen mukaan. Myöskin väen määrän mukaan katsoa mitä on milloinkin vapaana ettei odotteluun mene liikaa aikaa. Kiveen hakatuilla ohjelmilla on se ongelma, että jos jotkut painot / laitteet ovat varattuina niin tällöin aikaa menee odotteluun ja vielä kun kyseessä on tammikuu niin odottelua voi olla paljon edessä.

Yleisesti ottaen aamun treeni meni loistavasti. Viime viikkoiseen verrattuna maastavedon toistot nousivat kahdesta viiteen 180kg:lla. Tämä on suuri muutos, mutta kuvastaa myös minun maastavedon epätasaisuutta. Tietenkin viime viikolla oli ensimmäinen selkä aamutreeni sekä ensimmäinen aamulla tehty maastaveto, mutta laittaisin tämän siltikin maastavedon epätasaisuuteen. itse pidän omia maastaveto tuloksia epätasaisina, koska viikkojen välillä tapahtuvat paino ja sarja erot voivat olla suuria. Hyvän viikon jälkeen voi tulla surkea viikkoa ja huonon viikon jälkeen hyvä. Maastaveto liikkeenä on juuri se liike missä minulla on eniten tälläisiä muutoksia viikkojen välillä. Tosin siinäkin, että minulla oli nyt taustalla yksi aamulla tehty maastaveto auttoi tämän aamun tuloksia.

Selkätreeni

  • Maastaveto 100kg x5, 140kg x5, 2x5 180kg
  • Kulmasoutu 60kg x10, 3x10 80kg
  • Yhden käden vaakasoutu 3x10 80kg
  • Ylätalja kapea 3x10 60kg

[[{"fid":"331","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Iltatreeni selkä

Illan treeniä varten minulla oli jotain visioita siinä mitä tulen tekemään ja loput mietin sen pohjalta mitä tein aamulla. Minun oli tarkoitus aloittaa ilatreeni t-soudulla, mutta kyseinen paikka oli juuri silloin varattuna ja näytti siltä ettei siihen pääse ihan heti. Tämän johdosta aloitin treenin sitten sillain kun olin suunnitellut sen jatkuvan t-soudun jälkeen. Alatalja supersarja ristikkäistaljassa viime viikkoiseen tapaan. Aluksi leveällä tankolla vastaotteella normaalia kahden käden tyyliä jonka jälkeen yhden käden alataljaa. Olen saanut nyt risikkäistaljassa alataljan tuntumaan todella hyvin selässä ja ensiviikolla pitänee varmaan kokeilla tehdä normaalia alataljaa jotta näkee tyylien eron selvemmin. Aamutreenissä normaalia alataljaa ja iltatreenissä ristikkäistaljassa tehtynä niin tällöin näkisi tyylien eroavaisuuksia paremmin. Tietenkin molempien tyylien jatkaminen on parhain ratkaisu mutta tietäisi paremmin mihin osiin kumpikin ottaa paremmin.

Tämän illan iltatreeni oli siinä mielessä ainutlaatuinen, että tein koko treenin ristikkäistaljassa. Kaikki viisi illan liikettä tuli siis tehtyä ristikkäistaljassa mikä on samalla ensimmäinen kerta kun olen tehnyt treenin samassa kohtaan. Toinen tälläinen paikka missä tämä voisi onnistua on vinopenkki, mutta en lähde tälläistä vain yrittämään sen takia, että se on mahdollista. Tämän päivän liikkeet vain sattuivat kaikki osumaan ristikkäistaljassa tehtynä.

Selkätreeni

  • Supersarja 3x Alatalja ristikkäistaljassa 80kg x20 + Yhden käden alatalja ristikkäistaljassa 40kg x20
  • Lat Rope Yankers 3x20 60kg
  • Yhden käden vipunosto takaolkapäille ristikkäistalja vinopenkkissä 3x20 10kg
  • Ristikkäistalja vedot ristiin 4x10 20kg

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.