Aamulla selkätreeni ja illalla jalkatreeni kolmella liikkeellä

16.11.2016 - 12:06

Keskiviikko oli epänormaali päivä ja keskiviikko oli pitkäpäivä. Käytännössä lähdin aamulla kuntosalille hieman jälkeen seitsemän ja pääsin kotiin takaisin puoli kymmeneltä illalla. Koko tämän aikaa olin joko kuntosalilla tai töissä. Aamulla lähtiessäni matkaan en ollut ihan ajatellut päivän rakennetta tuolla tavalla vaan päädyin siihen aamupäivän aikana. Minun oli tarkotus tehdä normaalin pituinen työpäivä minkä jälkeen palata kotiin ja tehdä illan työtehtävä kotoa käsin. Päädyin kuitenkin ratkaisuun olla töissä ilta seitsemään eli jatkaa toimistolla aina niin pitkään kun sain tehtyä tuon ilta homman. Olin tätä ratkaisua kyllä miettinyt, mutta olin kuitenkin jossain kohtia ajtellut olevan parempi mennä välilä kotiin.

Ainoa huonompi asia tässä oli se, että otin matkaan eväät sen mukaan, että olisin tullut ennen illan kuntosalia kotona käymään. Minun oli tarkoitus syödä kotona vielä kunnolla ennen ilan työasioita sekä kuntosalille menoa. Tämän johdosta kun olin kauemman aikaa toimistolla niin mitä pidemmälle päivää mentiin niin sitä vähemmän minulla oli syötävää. Mietin kyllä mahdollisuutta käytä hakea kaupasta jotain tai hakea alakerrasta kolmioleipää. Päädyin kuitenkin sellaiseen ratkaisuun, että venytin kello 14 "aterian" myöhemmäksi ja tämän tilalla söin muutamia riisikakkuja. Minulla kun sattuu olemaan pieni riisikakku varasto toimistolla niin tätä oli hyvä hyödyntää eikä näin ollen tarvinnut alkaa enempää miettimään mitä tässä söisi? Mikä nyt olisi sellainen mikä sopisi tämän oman dieettini kanssa?

Tietenkään riisikakut eivät ole mitään täyttäviä kun ne eivät sisällä mitään. Minulla oli käytännössä sanotaanko nyt iltaan saakka ainakin pienempi nälkä. Välillä huomasin tämän paremmin ja välillä en huomannut tätä ollenkaan. Esimerkiksi illan jalkatreenin aikana on huomannut mitään nälän tunnetta, mutta päivästä iltaan saakka toimistolla kyllä tunsin olevani nälässä enemmän tai vähemmän. Minun olisi pitänyt saada hieman suurempi ateria siinä 16 - 17 aikoihin, mutta ei niin ei. No ainakin tämä sopi sinällään ihan hyvin dieettini kanssa yhteen, että ei tullut syötyä mitään liian isoa tai sellaista mikä ei olisi sopinut dieettiin.

Kun saavuin lopulta illalla puoli kymmen jälkeen kotiin niin en tällöinkään jaksanut alkaa tekemään mitään suurempaa iltapalaa. Ajattelin aluksi tehdä munakkaan tain munakokkelia, mutta halusin nopeasti istumaan sohvalle ja katsomaan jotain. Mitään en ollut valmistellut valmiiksi eikä jääkaapissakaan ollut mitään ihmeellistä. Iltapalan valitseminen oli siis aika vaikeata tai oikeastaan helppoa sillä vaihtoehtoja ei jäänyt montaa jäljelle, Kun ei ole oikein mitään enkä jaksanut alkaa tekemään mitään suurempaa niin jouduin lopulta päätymään 200g raejuuston purkkiin sekä rahkaan minkä lisäksi otin vielä omenan. Halusin kuitenkin nyt saada suhteellisen "ison" aterian iltapaksi niin otin sitten monta pienempää purkkia sillä ei yksi raejuusto tai rahka olisi kylläkään riittänyt.

Aamulla selkätreeni kolmella liikkeellä

Suunnittelin ja en suunnitellut aamun selkätreeniä. Olin jotain miettinyt tekeväni ja jotain syntyi vain mielijohteesta. Ajattelin tekeväni kolme - neljä liikettä riippuen hieman mitä olin tekemässä ja miten olin tekemässä. Päädyin lopulta helposti lukuun kolme liikemäärän kanssa sillä minulla meni ainakin kahteen ensimmäiseen liikkeeseen paljon aikaa. En edes ollut tajunnut miten paljon aikaa olin saanut kulumaan kahdessa ensimmäisessä liikkeessä. Se on vain välillä tuollain, että kun tekee ja tekee niin aika vain kuluu. Tällä kertaa se kohdistui lähinnä tekemiseen sillä tauot tuntuivat lyhkäsiltä.

En edes tiedä sarjamääriä kahden ensimmäisen liikkeen aikana. Isoja määriä ne kyllä olivat sillä en muuten olisi saanut kulutettua aikaa niin paljoa. T-soudulla tuli aloitettua aamun selkätreeni mistä päädyin sitten vaakasoudun jälkeen tekemään ylätaljaa seisten. Ylätaljaa tein sitten ajallisesti ainakin vähiten. Sarjamäärällisesti en osaa sanoa suhteutettuna mitä tein eniten, mutta vähiten taisin kuitenkin tehdä ylätaljaa sillä aloin tässä kohtaan katsomaan jo kelloa. En meinaan halunntu tässä vaiheessa venyttää treeniä ajallisesti sillä tuplapäivänä treenien kestot ovat tärkeässä roolissa.

Minulla on kokemuksia liian pitkistä aamutreeneistä tuplapäivinä jolloin illalla tekeminen on ollut väsyneempää. Kun käy tekemässä tuplatreenejä niint tarkoitus ei kuitenkaan ole tehdä kahta tunnin treeniä vaikka joskus se on mennyt siihen. Olen nyt yrittänyt pitää aamun kuntosalitreenin 30min - 50min välissä. Mieluiten alle tuon 50 minuutin, mutta juuri 50 minuuttia olen nyt pitänyt takarajana. Yleisesti yritän tähdätä aamun treenin olivan pitkä noin 35min - 45min. Illan treenissä puolestaan en pahemmin katso kelloa, mutta yritän kuitenkin välttää yli tunnin treenit. Yritän siis pitää aamutreenin lyhyempänä kuin illan ilatreenin ihan tietoisesti sillä iltatreeni on kuitekin se "päätreeni".

Aamu selkätreeni

  • T-soutu
  • Vaakasoutu
  • Ylätalja kahva seisten

Illalla jalkatreeni kolmella liikkeellä

En oikein tiennyt miten kymmenen tunnin työpäivä ja hieman heikko syöminen tulisi vaikuttamaan illan kuntosalitreeniin. Toivoin vain saavani tarpeeksi potkua ennen treeniä juotavasta proteiini + laturijuomasta. Tuntui jo varsinkin loppupäivästä että join suhteellista enemmän kahvia ja millä yritin pysyä hereillä ja varmaan hain jotenkin jotain nälän tunteen poistamistakin. Näin ainakin luulisin vaikka ei se sitä varmaankaan kyllä poista. En oikeastaan huomannut mitään ihmeellistä ensimmäisen liikkeen aikana, mutta sitten kahden jälkimmäisen liikkeen aikana päässä alkoi hieman huimata tai jotain. Ilmeisesti energia varastot alkoivat vain olemaan vähissä.

Sinällään sain itseni ihan hyvin iskuun kun treeni alkoi enkä huomannut mitään väsymystä treenin aikana. Ainoa asia oli vain tuo pieni huimaaminen tai ainakin huomaamisen alkaminen. En kyllä tiedä mitä olisi tapahtunut jos treenissä olisi ollut neljäkin liikettä, mutta onneksi ei nyt ollu. Kyykky, jalkaprässi sekä takareidet maaten liikkeet tuli tehtyä. Muuten tekeminen meni ihan normaalisti kymmenen toiston sarjoilla, mutta jalkaprässissä tuli tehtyä kaksi tiputussarjaa. Ensimmäinen lähti 300kg painoista ja jälkimmäinen 200kg painoista. 25kg kiekkoja otettiin vain pois kun siltä tuntui eli hyvinkin nopeasti. Kummatkin setit alkoivat hyvin eli sain niin 300kg kuin 200kg aloituksilla tehtyä kymmenen toistoa, mutta tämän jälkeen kun painoja alettiin ottamaan pois niin toistomäärät per paino oli alhaiset. Toisaalta halusin, että minulle ainakin pidettiin tahti pysyvän eli ei mitään varsinaisia pitoja alhaalla tai ylhäällä vaan kiekkoa pois lennosta.

Jalkatreeni

  • Kyykky
  • Jalkaprässi
  • Takareidet maaten

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.