Aamulla maastavetotreeni ja illalla selkätreeni soutu- & taljaliikkeillä

16.11.2016 - 12:06

Eilen illalla päätin mennä tänä aamuna kuntosalille tekemään viime viikkoiseen tapaan maastavetotreenin aamulla. Viime viikkoisesta oppineena tein tänään hieman erilailla kuin viimeksi. Viimeksi tuli tehtyä hieman liikaa. Liikaa siinä mielessä, että minulla oli lähes parin kuukauden tauko maastavedosta ja heti tein kahta eri variaatiota "normaaleilla" painoilla vielä suhteellisen paljon. Liikaa siinä mielessä, että kyseessä oli kuitenkin aamutreeni ja heräämisestä oli kulunut noin puolitoista tuntia kun tein ensimmäistä toistoa. Ainakin nämä pari asiaa vaikutti miksi maastavetotreenistä tuli hieman liika kova vaikka olen tullaisia illalla / iltapäivällä tehnytkin.

Tämän päivän suunnitelmaksi tuli sama kaava kuin viimeksi eli aamulla maastavedot ja illalla sitten soutu- sekä taljaliikkeet. Tällä kertaa lopputuloksen näkee parhaiten huomen aamulla kuten viimeksikin huomasin treenien väsymyksen parhaiten keskiviikkoaamuna. Vaikka viimeksikin huomasin aamun treenin painaneen päivällä ja illalla iltatreenin aikana niin siitä huolimatta väsymys alkoi iskea iltatreenin jälkeen ja kroppa oli väsynyt sitten keskiviikkoaamuna.

Aamulla maastavetotreeni normaalilla maastavedolla sekä sumo maastavedolla

Aloitin tämän aamun maastavetotreenin ihan samalla tavalla kuin viime viikolla. Aloitin maastavedon tekemisen 100kh painoilla sekä viiden toiston sarjalla. Tämän jälkeen tein viiden toiston sarjoilla 140kg ja 180kg painoilla joiden jälkeen päädyin tekemään kahden toiston sarjan 200kg painoilla. Tämä meni siis ihan samalla tavalla kuin viimeksi, mutta tuon 200kg jälkeen tuli muutos. Viimeksi alensin painoja vielä 180kg sekä 140kg joilla tein viiden toiston sarjat ja tänään jätin normaalin maastavedon tuohon 200kg painoihin.

Tämän jälkeen siirryin tekemään sumo maastavetoa 140kg painoilla joilla tein kolme viiden toiston sarjaa kun viimeksi tein "puoli" sumo maastavetoa 140kg sekä 180kg painoilla. En sitten tiedä kumpi on kevyempi tehdä: normaali sumo maastaveto 140kg painoilla vai "puoli" sumo maastavetoa 180kg painoilla? Näin ollen suurin kevennys viime viikkoiseen oli jättää normaalista maastavedosta 140kg sekä 180kg painoilla tehdyt sarjat väliin.

Ajallisesti tämän aamun aamutreeni oli noin vartin lyhyempi. Tuon vartin selittää kaksi maastaveto sarjaa sekä "puoli" sumo maastavedon paikan kasaus missä jouduin kasaamaan levypainoja tangon alle jotta sain lähtöasennon hieman polvien alapuollelle. Periaatteessa suurin ajallinen säästö oli tuo "puoli" sumo maastavedon paikan kasaus.

Aamun maastavetotreeni

  • Maataveto 100kg x5, 140kg x5, 180kg x5, 200kg x2
  • Sumo maastaveto 140kg 3x5

Illalla selkätreeni soutu- sekä taljaliikkeillä

Illan selkätreeni tuli aloitettua liikkeellä johon halusin panostaa painoissa. Tämä tarkoitti melkein automaattisesti kulmasoutua. Toinen vaihtoehto olisi ollut jokin ylätaljaliike. Kulmasoudulla oli hyvä ja helppo aloittaa sillä ylätaljan jälkeen kulmasoudun tekeminen vapalla tangolla olisi ollut raskasta. Tämän huomasin pari viikkoa sitten aloittamalla selkätreenin taljaliikkeillä ja päättäen soutuliikkeisiin. Soutuliikkeet olivat aika raskaita taljaliikkeiden jälkeen.

Illan selkätreenistä meinasi tulla aika kulmasoutupainotteinen, mutta näin ei lopuksi tullut. Silti kulmasoutuliikkeet olivat pääosassa illan selkätreeniä. Kahdeksasta käytetystä liikkeestä neljä oli kulmasoutuja. Kaksi vapaalla tangolla, yksi käsipainoilla ja yksi taljassa jossa tuli tehtyä korotussarja. Muut liikkeet olivat sitten taljassa tehtyjä liikkeitä jotka poikkesivat sitten enemmän toisistaan.

Illan selkätreenissä en huomannut aamun maastavetotreeniä oikeastaan yhtään toisin kuin viime viikolla jolloin aamun maastavetotreenin huomasi illalla. Tämä oli vain hyvä asia ettei aamun treeni painanut kropassa sillä illan liikkeiden tekeminen oli helpompaa tämän asian johdosta. Illan treeni olisi ollut ollut vaikeampi jos aamun treeni olisi ollut raskaampi. Näin ollen aamun maastavetotreeni oli onnistunut treeni sillä näin illalla treenin jälkeen en ole yhtä väsynyt kuin viimeksi. Huomen aamulla treenit kuitenkin taitavat silti painaa kropassa, mutta onneksi huomenna onkin välipäivä.

Illan selkätreeni

  • Supersarja 4x Kulmasoutu x10 + Kulmasoutu tuettuna vinopenkissä x10
  • Supersarja 4x Kulmasoutu käsipainolla alaselällle x10 + Ristikkäistalja vedot
  • Supersarja 2x Kulmasoutu taljassa tanko korotussarja + Pullover naru x10
  • Supersarja 3x Ylätalja kahva istuen väärinpäin x10 + Ylätalja niskan taakse istuen väärinpäin

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.