Aamulla maastavetotreeni ja illalla selkätreeni soutu- & taljaliikkeillä

16.11.2016 - 12:06

Eilen illalla päätin mennä tänä aamuna kuntosalille tekemään viime viikkoiseen tapaan maastavetotreenin aamulla. Viime viikkoisesta oppineena tein tänään hieman erilailla kuin viimeksi. Viimeksi tuli tehtyä hieman liikaa. Liikaa siinä mielessä, että minulla oli lähes parin kuukauden tauko maastavedosta ja heti tein kahta eri variaatiota "normaaleilla" painoilla vielä suhteellisen paljon. Liikaa siinä mielessä, että kyseessä oli kuitenkin aamutreeni ja heräämisestä oli kulunut noin puolitoista tuntia kun tein ensimmäistä toistoa. Ainakin nämä pari asiaa vaikutti miksi maastavetotreenistä tuli hieman liika kova vaikka olen tullaisia illalla / iltapäivällä tehnytkin.

Tämän päivän suunnitelmaksi tuli sama kaava kuin viimeksi eli aamulla maastavedot ja illalla sitten soutu- sekä taljaliikkeet. Tällä kertaa lopputuloksen näkee parhaiten huomen aamulla kuten viimeksikin huomasin treenien väsymyksen parhaiten keskiviikkoaamuna. Vaikka viimeksikin huomasin aamun treenin painaneen päivällä ja illalla iltatreenin aikana niin siitä huolimatta väsymys alkoi iskea iltatreenin jälkeen ja kroppa oli väsynyt sitten keskiviikkoaamuna.

Aamulla maastavetotreeni normaalilla maastavedolla sekä sumo maastavedolla

Aloitin tämän aamun maastavetotreenin ihan samalla tavalla kuin viime viikolla. Aloitin maastavedon tekemisen 100kh painoilla sekä viiden toiston sarjalla. Tämän jälkeen tein viiden toiston sarjoilla 140kg ja 180kg painoilla joiden jälkeen päädyin tekemään kahden toiston sarjan 200kg painoilla. Tämä meni siis ihan samalla tavalla kuin viimeksi, mutta tuon 200kg jälkeen tuli muutos. Viimeksi alensin painoja vielä 180kg sekä 140kg joilla tein viiden toiston sarjat ja tänään jätin normaalin maastavedon tuohon 200kg painoihin.

Tämän jälkeen siirryin tekemään sumo maastavetoa 140kg painoilla joilla tein kolme viiden toiston sarjaa kun viimeksi tein "puoli" sumo maastavetoa 140kg sekä 180kg painoilla. En sitten tiedä kumpi on kevyempi tehdä: normaali sumo maastaveto 140kg painoilla vai "puoli" sumo maastavetoa 180kg painoilla? Näin ollen suurin kevennys viime viikkoiseen oli jättää normaalista maastavedosta 140kg sekä 180kg painoilla tehdyt sarjat väliin.

Ajallisesti tämän aamun aamutreeni oli noin vartin lyhyempi. Tuon vartin selittää kaksi maastaveto sarjaa sekä "puoli" sumo maastavedon paikan kasaus missä jouduin kasaamaan levypainoja tangon alle jotta sain lähtöasennon hieman polvien alapuollelle. Periaatteessa suurin ajallinen säästö oli tuo "puoli" sumo maastavedon paikan kasaus.

Aamun maastavetotreeni

  • Maataveto 100kg x5, 140kg x5, 180kg x5, 200kg x2
  • Sumo maastaveto 140kg 3x5

Illalla selkätreeni soutu- sekä taljaliikkeillä

Illan selkätreeni tuli aloitettua liikkeellä johon halusin panostaa painoissa. Tämä tarkoitti melkein automaattisesti kulmasoutua. Toinen vaihtoehto olisi ollut jokin ylätaljaliike. Kulmasoudulla oli hyvä ja helppo aloittaa sillä ylätaljan jälkeen kulmasoudun tekeminen vapalla tangolla olisi ollut raskasta. Tämän huomasin pari viikkoa sitten aloittamalla selkätreenin taljaliikkeillä ja päättäen soutuliikkeisiin. Soutuliikkeet olivat aika raskaita taljaliikkeiden jälkeen.

Illan selkätreenistä meinasi tulla aika kulmasoutupainotteinen, mutta näin ei lopuksi tullut. Silti kulmasoutuliikkeet olivat pääosassa illan selkätreeniä. Kahdeksasta käytetystä liikkeestä neljä oli kulmasoutuja. Kaksi vapaalla tangolla, yksi käsipainoilla ja yksi taljassa jossa tuli tehtyä korotussarja. Muut liikkeet olivat sitten taljassa tehtyjä liikkeitä jotka poikkesivat sitten enemmän toisistaan.

Illan selkätreenissä en huomannut aamun maastavetotreeniä oikeastaan yhtään toisin kuin viime viikolla jolloin aamun maastavetotreenin huomasi illalla. Tämä oli vain hyvä asia ettei aamun treeni painanut kropassa sillä illan liikkeiden tekeminen oli helpompaa tämän asian johdosta. Illan treeni olisi ollut ollut vaikeampi jos aamun treeni olisi ollut raskaampi. Näin ollen aamun maastavetotreeni oli onnistunut treeni sillä näin illalla treenin jälkeen en ole yhtä väsynyt kuin viimeksi. Huomen aamulla treenit kuitenkin taitavat silti painaa kropassa, mutta onneksi huomenna onkin välipäivä.

Illan selkätreeni

  • Supersarja 4x Kulmasoutu x10 + Kulmasoutu tuettuna vinopenkissä x10
  • Supersarja 4x Kulmasoutu käsipainolla alaselällle x10 + Ristikkäistalja vedot
  • Supersarja 2x Kulmasoutu taljassa tanko korotussarja + Pullover naru x10
  • Supersarja 3x Ylätalja kahva istuen väärinpäin x10 + Ylätalja niskan taakse istuen väärinpäin

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.