Ylipaino on ylivoimaa? Osa 2

03.05.2024 - 08:47

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Olen hyvin harvoin nyt koostanut pidempiä treenivideoita pitkin viikkoa kun yleensä teen vain penkki, kyykky sekä maastaveto pätkiä kun yleisesti kuvaan vain niitä. Välillä sitten tulee kuvattua lähes koko treeni niin sitten voi tulla tehtyä koko treenistä pätkä mutta tälläisiä viikon yhteenvetoja en ole tainnut tehdä kuin viime kesänä? Tuolloin taisin tehdä "videosarjan" Why are you a pussy mitä aloin tekemään ihan vain sen takia kun aloin treenaamaan eri tavalla mitä olen treenannut ja sain tehtyä sarjaennätyksiä toisensa perään.

Näillä viikon "highlight" videoilla olen vain yrittänyt motivoida ja jakaa sitä tietoa että useamminkin voi treenata kuin kolmesti viikossa. Lähinnä videoiden tarkoitus on näyttää että ei ne painot aina niin tipu vaikka käy useamminkin kuntosalilla. Tietenkin tuossa pitää oppia tietämään miten yleisesti treenaa sekä miten treeneistä palautuu. Se että teen penkissä, kyykyssä ja maastavedossa ihan ok painoilla ei tarkoita sitä että hakkaan koko treenin samalla tavalla tai suhteessa samanlaisilla painoilla. 

Teen siis pääsääntöisesti kuusi kuntosalitreeniä viikkoon mikä sisältää kaksi penkki, kaksi kyykky ja mahdollisesti kaksi maastaveto treeniä viikkoon. Tämän lisäksi käyn joka päivä tekemässä vähintään noin puolen tunnin kävelyn. En nyt sitten tiedä lasketaanko tuo kävely treeniksi? Jos se lasketaan treeniksi niin sitten teen yleisesti ottaen kolmetoista treeniä vikkoon ja joskus jopa enemmän jos käyn päivän aikana pari kertaa kävelemässä. Se nyt ihan riippuu tosiaan siitä lasketaanko kävelyt treeniksi vai ei?

Tietenkin niinä päivinä kun käyn toimistolla niin käyn yleensä uimassa. Uin vähintään sen 500m mikä tarkoittaa ajallisesti pariakymmentä minuuttia. Tämä nyt ainakin lasketaan treeniksi ja näitä tulee viikkoon yhdestä kolmeen. Nyt tosin viimeisen kolmen viikon aikana olen vaihtanut kävelyt sykealue 2 treeniksi missä juoksen / kävelen niin nämä ovat nyt ainakin treenejä eli näin ollen kolmetoista treeniä tulee helposti viikkoon.

Se mitä ja miten sitten teen treenin kuntosalilla riippuu ihan siitä mihin kuntosalille olen mennyt minäkin päivänä. Lähisalille mentäessä teen suhteessa "kevyempiä" tai ainakin ajallisesti lyhyempiä treenejä kuin esimerkiksi niinä päivinä kun käyn Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Tämä johtuu paristakin eri syystä jotka ovat aika ja motivaatio. Lähisali menee kiinni arkisin kello 22.00 joten jos olen mennyt salille siinä normaaliin aikaan 19.30 - 20.00 välissä niin pääliikkeen lisäksi en oikein kerkiä tekemään mitään muuta. Se nyt tietenkin sitten riippuu myös treenistä ja päivästä onko hyvä päivä ja millaisiin painoihin menen. Toisekseen lähisalilla en saa aina motivaatiota edes jatkaa tai tehdä kunnon treeniä kun kännykän rämpääjät eivät vain aina innosta treenaamaan vain päin vastoin.

Monesti siis teen alkuviikon puolella pääliikkeen ja ehkä jotain muuta tai sitten lähden suoraan pääliikkeen jälkeen kotiin. Tällöin treenistä palautuu paljon nopeammin kun treeni "jää" vain yhteen liikkeeseen. Viikon jälkimmäinen treeni yleensä PTVGYM:llä onkin sitten laajempi ja pidempi jolloin teen paljon enemmän tai jos en enempää niin nekin mitkä teen niin paljon intensiivisemmin. Tietenkin myös alkuviikkoon tulee poikkeuksia ja teen erilaisia treenejä mutta ne ovat nykyään enemmän poikkeus kuin normaali. Olen aikoinaan tehnyt useasti viikkoon kovia tyyliin kuusi kertaa kuusi treenejä ja täytyy sanoa että sen kaltaisista treeneistä on vaikeampi palautua. Tietenkin noista ajoista on aikaa ja olen kehittynyt niin voimatasoisesti kuin palautumisen kanssa. 

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.