Vuosi päättyi kyykyn sarjaennätykseen 225kg x3

10.01.2023 - 08:28

Viime vuosi päättyi sarjaennätykseen kun sain kyykättyä vuoden viimeiseinä päivänä 225kg painoilla kolme toistoa ja muutenkin kyykky on sujunut hyvin tasaisesti. Parisen kuukautta sitten sain kyykyssä 245kg mikä on toiseksi korkein kyykky tulokseni ikinä mitä seurasi noin kuukausi sitten kyykyssä 240kg. Noiden kahden toiston ero oli siinä että 245kg tuli kevyemmin ja paremmalla tekniikalla kuin 240kg mitä tehdessä keskikroppa alkoi pettämään mitä ylemmäksi toistoa tein. Kaikki tämä nyt tehty 225kg kolme toistoa, 245kg sekä 240kg painoilla tehdyt kyykyt ovat jatkumoa viime vuoden hyvästä kyykky tasosta.

Treeni kuin treeni niin olin 200kg kunnossa vaikka nyt sitä 200kg ei kyykännytkään joka treenissä. Välillä tein kyykyssä 180kg painoilla pari kolme kahden toiston tai kolmen toiston sarjaa ketjujen kanssa sekä välillä 190kg painoilla. Noissa treeneissä kun käytin aktiivisemmin alle 200kg painoja niin käytössä oli myös ketjut tai tein enemmän toistoja. Muutoin yritin hakea 200kg - 220kg painoihin olleita toistoa vaikka sen yhden. Ajattelin kuitenkin että parempi vain lähteä hakemaan 2:lla alkavia toistoja kun olen jo pidemmän aikaa huomannut että kyykyt menevät helposti vielä siinä vaiheessa kun luku alkaa 1:llä mutta vaikenee luvun alkaessa 2:lla.

Huomasin välipäivinä myös tämän saman asian niin monesti kun tein 185kg painoilla niin kahden toiston sarja tuli kuin lentämällä mutta kun seuraava kyykky tulikin 205kg painoilla niin tekeminen tuntui paljon raskaammalle. Tämä siis toistui useasti nyt välipäivinä sekä muutoinkin syksyllä ja talvella. Oli tangossa 180kg tai 190kg niin ei ole mitään ongelmaa mutta heti 200kg tuntuu jo niin vaikealle että huh huh. En tiedä onko tuo henkistä vai onko minun kyykky raja vain heti tuo 200kg että ongelmat alkavat. Toisaalta kun kyykky ennätys on vain 250kg ja muutenkin 230kg olen vain muutamia kertoja tehnyt niin se 200kg on vain se raja milloin tekeminen alkaa olemaan niin raskasta.

Olen nyt käyttänyt samaa tapaa kyykätä jo pidempään mutta olen alkanut tekemään siihenkin muutoksia. Ennen kyykkyä otan jalkaprässissä viisi - kuusi 6 - 10 toiston sarjaa nousevilla painoilla. Laitan aina 20kg tai 25kg painon kummallekin puolelle ja teen pysäyttävät kuusi - kymmenen toistoa. Sitten vain painot lisää ja sama uudestaan aina niin kauan että jalkaprässissä on viisi tai kuusi kiekkoa per puoli. Tämän jälkeen menen aloittamaan kyykyn ja teen siinä vielä muutaman venyttely liikkeen ennen ensimmäistä 60kg kyykkyä.

Teen tuolla 60kg painoilla 2 - 3 toistoa minkä jälkeen nyt lisään painot suoraan 100kg millä teen 2 - 4 kolmen toiston sarjaa. Ennen tein tuolla 60kg painoilla 2 - 3 3 toiston sarjaa mutta nykyään teen vain yhden ennen kuin siirryn seuraaviin painoihin. Olen alkanut huomaamaan että minun ei tarvitse tuolla 60kg painoilla tehdä kun tuo yksi sarja ja minun kannattaa tehdä kyykyn lämmittelyt mielummin tuolla 100kg painoilla. Saan 100kg painoilla paremmin kyykkytekniikan kasaan ja tekeminen alkaa myöskin tuntumaan kyykyltä. Haluan myös saada alle hieman enemmän toistoja niin mielummin teen lyhyempiä sarjoja enemmän kuin pidempiä sarjoja vähemmän. Kun teen useampia sarjoja niin saan myös harjoiteltua kyykyn aloittamisesta sekä kyykkyasentoon menemiseen jolloin suuremmilla painoilla asento löytyy nopeasti.

Sitä en nyt tiedä mikä vuoden viimeisessä treenissä johti siihen että hain 225kg juurikin kolme toistoa kun sitä ennen pienemmillä painoilla olin tehnyt vain ykkösiä. Ehkä sain vain jostain ajatuksen että lähden tekemään ensimmäistä kertaa ikinä 225kg painoilla kolme toistoa kun loppuvuodesta jossain kohtaan sain ensimmäistä kertaa 220kg painoilla tehtyä kolme toistoa ilman spotteria. 230kg painoilla olen myös joskus kolme toistoa tehnyt mutta tuolloin minulla oli spotteri takana ja tuota suuremmilla painoilla olen tehnyt vain ykkösiä.

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.