Vaihtelevia treenejä ja kun treeni kulkee niin silloin kannattaa myös tehdä eikä säästellä

19.10.2017 - 16:58

Tämän viikon treeniviikko on ollut siinä mielessä "vuoristorataa", että yhtenä päivänä kulki hyvin, toisena hieman "säästelin" ja kolmantena meni huonosti. Viikko alkoi hyvin maanantaina kun sain tehtyä maastavedossa 250kg painoilla kahden toiston "sarjan" eli nykyisellä ennätyksellä kaksi toistoa. Saman tein seuraavana päivänä penkissä eli 210kg painoilla kaksi toistoa mutta tuo ei tuntunut yhtä hyvälle sillä reservissä tuntui olevan mahdollisuuksia enempään ja suurempiin painoihin. Syystä tai toisesta päätin kuitenkin tällä kertaa jättää penkissä suuret nostot tuohon ja siirryin tekemään "vain" 160kg painoilla pidempiä yli kymmenen toiston sarjoja. Viikko jatkui sitten keskiviikkona jalkatreenillä mikä tuli aloitettua kyykyllä, mutta missä en saanut sellaisia sarjoja kuin olisin toivonut. Sain tehtyä 160kg painoilla kolme kahden toiston "sarjaa" joihin olin pettynyt sillä olisin halunnut saada vähintään kolmen toiston settejä tai jopa suurempia.

Maastaveto yllätti maanantaina ihan täysin ja koko 250kg nostaminen kakkosella tuli puskista. Olin tuohon oikeasti tyytyväinen verrattuna seuraavan päivän penkkiin. Penkin tein slinghshottia käyttäen eli ei ole mitenkään verrattavissa maastavetoon vaikka painot ja toistot vastasivat suhteessa toisiinsa. Erona oli tietenkin penkissä slighshot joka auttoi asiassa paljon ja tämä olisikin ollut ihan eri asia jos olisin nostanut tuon kyseisen 210kg kahteen otteeseen ilman slingshottia.

Olen jo pidempään itse tehnyt niin eli useampia vuosia, että hyvän päivän tullessa en ala "säästämään" mitään varastoon vaan nostan mielummin niitä painoja / toistomääriä tai sarjamääriä. Olen nimittäin huomannut, että tuolla säästämisellä ei voita mitään eikä se myöskään auta seuraavalla kerralla. Ainoa asia mihin se auttaa on seuran päivän treeni, mutta ei seuraavaan saman lihasryhmän treeniin tyyliin viikon päästä. Päivät ovat olla niin erilaisia heti nukkumisesta lähtien, että et voi tietää miten tulet jaksamaan sitten kun treenin aika on. Tämän vuoksi en myös suunnittele painoja etukäteen sillä en voi tietää onko ne sille päivää sopivat, pienet vai liian suuret.

On päiviä jolloin tietyt painot jolla on tehnyt tuntuu kevyelle ja on niitä päiviä kun ne samat painot tuntuvat raskaalle. Tästä syystä itse aina katson päiväkohtaisesti mitä painoja tulen käyttämään sillä haluan ottaa treenistä kaiken sen irti mitä saan. Jos on hyvä päivä ja saisin tehtyä isommilla painoilla tai pidempiä sarjoja niin käytän tämän hyväkseni sillä en voi tietää miten jaksan tehdä seuraavassa treenissä. Mielummin nyt käytän hyväkseni kaiken sen voiman ja jaksamisen mitä on kuin jätän treenin puolitiehen tai jopa kesken sen takia, että sarjamäärä tai toistomäärä tuli täyteen. Jos tänään jaksaa tehdä kymmenen toistoa niin sitten teen kymmenen toistoa. Jos puolestaan jaksaa tehdä samoilla painoilla viisitoista toistoa millä viimeksi jaksoi tehdä kymmenen toistoa niin sitten teen ne viisi toistoa enemmän.

Tämä on osaltaan liittyy myös siihen asiaan, että mielummin treenaan vain muutamia liikkeitä treenin aikana kuin miljoonaa eri liikettä. Se mikä liike tuntuu ottavan hyvin perille ja haluttuun paikkaan niin miksi tyytyä vain siihen normaaliin kolmeen sarjaan kun sitä voi tehdä ihan yhtä hyvin viisi - kymmenen sarjaa ja vielä siten, että niitä toistoja ei edes laske. Ottaa vain liikkeeseen painot päivän kunnon mukaan tyyliin sellaiseksi jolla luulisin saavan sen 8 - 15 toista ja alkaa vain tekemään ilman toistojen laskemista. Tietenkin siinä mielessä kannattaa toistoja hieman laskea, että en tulisi hirveästi päälle kahtakymmentä toistoa sillä yli 25 toiston sarjat alkavat olemaan jo liian pitkiä.

Itse olen siis treenannut tällä tavalla jo vuosia, että en hirveästi laske ja mieti toistomääriä, sarjamääriä tai liikkeissä käytettäviä painoja. Haluan mennä treenit tuntuman mukaan ja silloin kun yritän kehittää voimaa niin haen niitä yhden - kuuden toiston lyhyempiä "sarjoja" suuremmilla painoilla, mutta kuitenkin ottamalla päivän kunnon huomioon. Tästä syystä en harrasta mitään progressiota ainakaan viikon välein sillä sitä ei tiedä yhtään koska se huono päivä tulee. Tästä syystä jos haluan katsoa tai tehdä progressiolla niin se on pidemmän aikavälin huomio ja useamman kuin yhden treenin kestävä. Progression kyllä huomaa kun sarjapainot alkavat nousta ja niillä jaksaa tehdä lähes koska vain eikä silloin tällöin.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.