Vaihtelevia ja erilaisia treenejä eri lihasryhmille

16.11.2016 - 12:06

Oikeastaan jo pidempään olen treenannut treenistä toiseen erilaisia treenejä, mutta viime viikon lauantaista aina tähän puoleen viikkoon asti huomasin itse hyvin kuinka erilaisia treenit olivat. Treenit olivat keskenään erilaisia lihasryhmästä riippumatta. Kun alan vielä vertaamaan näitä viime treenejä esimerkiksi lihasryhmien viimeisimpiin treeneihin niin eron kyllä huomaa. Juuri tämä on minulle nykyään mieluisa treenimuoto sillä motivaatio ja fiilis pysyy päällä. Treenivuosia on kuitenkin takana sen verran, että asioista tietää enemmän ja osaa keskittyä pienempiin asioihin. Myöskin erilaiset treenit ovat helpommin suunniteltavissa kuin liikearsenaali ja erikoistekniikat ovat tiedossa. Tähän en olisi millään pystynytkään alkuvuosia sillä kaikki asiat eivät olleet niin hyvin tiedossa. Tekniikat olivat huonompia kuin nykyään ja varsinkaan erikoistekniikoista ei ollut hirveästi tietoa.

Toisaalta olen nyt treenannut tiettyjä liikkeitä mutta toisaalta olen treenannut enemmän kroppaa. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa on sitä, että olen "treenannut" penkkiä, kyykky ja maastavetoa esimerkiksi sillä tyylillä jonka pitäisi edesauttaa suurempiin painoihin kun taas muut liikkeet olen tehnyt tuntuman mukaan. Välillä tuntuman mukaan on tarkoittanut teknisiä sarjoja pienemmillä painoilla ja välillä "runttaamista" isommilla painoilla. Kumpikin on tapa mitä ei pitäisi toistaa kokoaikaa vaan niitä pitäisi tehdä ristiin sillä kroppa tottuu tietynlaiseen treenaamiseen nopeasti ja "runttaaminen" aiheuttaa pidemmän päälle erilaisia asioita. Tekniikka hajoo ja kroppakin hajoo helpommin kun ryskii ja runttaa liikkeitä. Toisaalta itse haen tietoisesti rumempia toistoja ja sarjoja runttaamalla mutta jo tekiessäni sarjoja huomaan tekniikan hajoavan. Milloin kroppa alkaa pyöristymään ja milloin muuten heilumaan eli huijaamaan. Tuolla olen vain hakenut sitä, että olen saanut tehtyä joitakin liikkeitä suuremmilla painoilla eli niin sanotusti ylisuurilla painoilla.

 

Morning #backworkout #morninggym #morningworkout #gym #gymlife #beats

A video posted by Tuomas Välimaa (@tvalimaa) on

Olen myös huomannut sen asian kun olen tehnyt teknisempia toistoja ja sitä kautta sarjoja niin myöskin liiallisessakin tekniikan ylläpitämisessä on omat ongelmat ja haitat. Tuolloin tekeminen keskittyy enemmän tekniikkaan kuin itse toistoon. Samalla kun yrittää pitää tekniikan liian täydellisenä niin samalla se voi olla ellei ole toiston perille menemisestä pois. Lähes liike kuin liike ottaa ihmiseen erilailla kun kaikki ihmiset ovat eri pituisia ja myös kroppa on erilainen. Täten liikkeitä joutuu tekemään "oikeaoppisesti" väärin tai ainakin väärin siitä mikä on "virallinen" tai yleistietämys oikeaoppisesta liikkeestä. Siksi vaikka teenkin välillä teknisemmin asioita niin en yritä tehdä niitä liian teknisesti kun haluan kuitenkin liikkeen menevän perille. Enemmänkin olen tehnyt teknisempiä liikkeitä tai sarjoja käsitreeneissä, olkapäätreeneissä tai tietyissä jalkaliikkeissä kuten reisikoneet.

Lauantainaamuna treenasin käsitreenin enemmän "runttauksen" suuntaan kuin teknisempään vaikkakaan en tehnyt mitään kovia kuuden tai kahdeksan toiston sarjoja. Toistomäärät olivat sarjaa kohden kymmenen tai useimmiten viisitoista. Runttauksen tunteen treeniin toi enemmänkin hieman suuremmat painot millä olen tottunut tekemään sillä olen tehnyt pitkään käsitreenit todella pienillä painoilla. Vastaavasti lauantai-iltana tuli treenattua jalkatreeni pitkästä aikaa kokonaisvaltaisesti maltillisemmilla painoilla ihan vain sen takia, että lähes koko jalkatreeni tuli tehtyä pauseilla eli pidoilla. Kyykky, jalkaprässi sekä takareidet maaten tuli tehtyä kolmen - viiden sekunnin pidoilla minkä lisäksi etureisikone tuli tehtyä autetulla nostolla ylhäällä. Pitojen ja autetun noston takia painot olivat koko treenin maltillisina.

Maanantaina tuli rintatreenissä tehtyä maksimi ykkösiä minkä jälkeen tein pakotettuina pidempiä sarjoja isommilla painoilla. Vinopenkki ja ristikkäistalja tuli sitten tehtyä sellaisilla painoilla joilla sai tehtyä kymmenen tai viisitoista toistoa käytännössä ilman pakkotoistoja. Aamulla selkätreenissä tuli tehtyä t-soutua isommilla painoilla enemmän "runttaamalla", mutta muut liikkeet menivät pienemmillä painoilla ja enemmän tekniikalla. Tiistain jalkatreeneissä tuli käytettyä "normaaleita" painoja ja kymmenen toiston painoja muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Eri lihasryhmän treenejä ja aika erilaisia sarjoja ja painoja suhteutettuna tuli käytettyä minkä johdosta treeneissä oli paljon vaihtelevaisuutta. Näissä viimeaikaisissa treeneissä ei tullut käytettyä edes oikeastaan erikoistekniikoita. Vain tekemällä eri pituisia sarjoja ja käyttämällä eri suuruisia painoja suhteessa toisiinsa sain treenit tuntumaan erilaisilta. Ei se siis hirveästi vaadi mitään ihmeellisyyksiä saada treeneistä erilaisia treenin sisällä tai yleisesti verrattuna treenejä toisiinsa. Liian kaavamaisesta treenaamisesta vain kaavamaistuu ja mitä olen harrastanut aikoinaan pitkään mistä oli myöskin sinällään vaikea lähteä tekemään erilaista. Tosin vaikka pidän omia treenejä ei niin kaavamaisena niin kyllä tämänkin hetkisissä treeneissä tietynlaista kaavamaisuutta on. Minulta vain puuttuu se lista ja järjestys.

Uusi penkkiennätys 190kg

Maanantai-illan rintatreeniin oli vain yksi suunnitelma. Nostaa penkistä 190kg. No tämä ei ollut oikea suunnitelma vaan ihan oikea suunnitelma oli kokeilla uudestaan parin viikon tauon jälkeen nostaa 200kg. Kuitenkaan kun en ollut pystynyt nostamaan viime viikolla 190kg niin halusin tällä kertaa nostaa tuon. Siksi lähdinkin ajatuksesta nostaa ensin 190kg minkä jälkeen yrittää 200kg mihin en lopulta lähtenyt. Katsoin 190kg noston jälkeen olevan parempi laskea painoja ja tehdä pidempiä sarjoja pakkotoistoilla. Se miten päädyin 190kg oli ihan sama kuin viimeksi eli 60kg, 100kg, 130kg, 160kg ja 190kg. Tiedä sitten onko tuo mitenkään ideaalinen mutta olen tämänkaltaisella tavalla tehnyt aikaiseminkin oli kyseessä sitten penkki tai maastaveto. 190kg noston jälkeen tein pakkotoistolla varustettut sarjat 175kg sekä 130kg painoilla.

Lauantain jalkatreeni pidoilla

Ei ollut mikään hirveän suunniteltu asia, mutta hieman mietin asiaa kyykyn tekemisessä mutta mistä tuli koko treenin trendi. Pidot alhaalla tai ylhäällä riippuen liikkeestä. Tekniikka millä saa jalkatreeneistä enemmän irti ja tekniikka millä saa jalkoihin sitä jotain. Ei ole kiva pitää jalkaprässiä muutamia sekunteja jalkojen varassa alhaalla pidossa kun jalat alkavat tärisemään. Pidot toimivat mielestäni hyvin kyykyssä, jalkaprässissä sekä etureisi- & takareisilaitteissa. Ainoa asia vain on se, että varsinkin reisikoneissa pitää olla auttaja eikä se kyykyssä ja jalkaprässissäkään pahasta ole. Väsymys kun iskee aika yllättäen sitten kun se iskee eikä ole kiva jäädä painojen kanssa alas. Reisikoneissa pidoissa käytännössä pitää olla auttaja jotta saa lukittua pidot sillä yksin tehtynä jalat vain alkavat liikkumaan alaspäin jolloin koko idea ei vain toimi. Reisikoneiden pitojen juju on siinä, että se laitteen pehmuste vain pidetään ylhäällä eikä toistoa tehdessä tarvitse pitää kuin jännitys jaloissa. Se on siis ihan sama osuuko jalat laitteen pehmusteeseen miten kovaa vai ollenkaan kunhan saa jännityksen jalkoihin. 

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.