Vaihteeksi alkoi dieetti projekti käyntiin, mutta tällä kerralla tavoitteellisesti

25.10.2017 - 13:10

Viime viikon maanantaina aloitin "taas" dieetin, mutta tällä kertaa tavoitteellisesti. Olen ollut oikeasti kerran dieetillä kunnolla pari vuotta sitten ja tämän vuoden dieetti oli hieman sinne päin. Tämän vuoden dieetti erosi ja näkyi siinä, että sillä ei ollut tavoitetta kuten oli edellisellä kerralla. Tämän kesän dieetti oli enemmänkin dieettimäistä elämän tapaa jossa silloin tällöin syötiin hieman ohi eli sellaista mikä ei kuulu dieetille. Nyt tätä dieettinä on takana yli viikko, mutta käytännössä aloin dieettaan jo pari viikkoa sitten. Ongelma miksi tuota aikaa ei voi sanoa nyt dieetiksi oli se, että se sisälsi viikonloppuisin hieman jotain tyyliin jäätelöä tai karkkia. Tankkauspäiviä kun ei voi oikein pitää noin useasti jos dieetin haluaa mennä eteenpäin.

Viime viikonloppuna huomasin sen, että kun söin tietyin ajoin ja käytännössä sitä samaa kuin normaalisti niin myöskin salilla jaksoin paremmin tai ei ainakaan tullut sellaista ähkyä olotilaa mitä nyt viime viikonloppuina on tullut. Helposti kun alkaa syömään vapaammin ja ruokailut tapahtuu kun tapahtuu niin lauantaina olen mennyt pienessä ähkyssä treenaamaan kun ruoka ei olekkaan ehtinyt laskeutumaan ihan niin nopeasti. Tosin ongelmat ovat olleet siinä, että olen jättänyt syömisen turhan liian lähelle treeniä kun olen vain ajatellut ruuan ehtivän ihan hyvin laskee ennen treeniä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt enkä ole oikein aina tuosta oppinut. Arkena on vain niin paljon helpompaa kun työpäivä määrää päivän aikataulun ja ruokailut pitää tehdä sen mukaan.

Viikonloput ovatkin omasta mielestäni ne vaikeimmat juurikin ajankäytön takia. Kun on enemmän aikaa ja on enemmän tyyliin kotona niin sitä helposti sortuu syömään jotain tai ostaan jotain hyvää ja yleensä se on herkkuja. Katsompa jonkun leffan tai jotain ja käympäs sitä varten hieman ostamassa jotain purtavaa. Näin siinä on yleensä käynyt, mutta tällä kertaa otan diettini hieman totisemmin omien tavoitteiden toimesta niin myöskin pysyn paremmin dieetissä kiinni. Kun on tavoite dietille niin mielestäni siinä pysyy paremmin kiinni kuin se, että on vain dieetillä kun haluaa tiputtaa painoa.

#lunch #lunchtime #proteinfood #steak #foodporn #gymfood #healthyfood #diet

A post shared by Tuomas Välimaa (@tvalimaa) on

Vaikka minulla on omat tavoitteet dieettiä kohtaan niin ne ovat vain omassa mielessäni vailla mitään lukuja sillä tämän kesän dieetti opetti minua siinä mielessä, että ei sitä vaakaa niin kannata katsoa. Pari vuotta sitten dieetillä kävin käytännössä joka aamu vaa'alla jolloin seurasin sitä dieetin kulkua paremmin. Tuolloin huomasin sen asian, että vaakaa tuijottamalla jokaikinen aamu hermot ja stressi vain kasvaa dieetti kohtaan siinä mielessä mitä nyt pitäisi muuttaa? Kun paino ei näytä tippuvan tai joku päivä paino kenties nousee niin silloin on helposti jo tekemässä muutoksia vaikka niitä ei pitäisi tehdä.

Tänä kesänä en käynyt kuin muutamia kertoja vaa'alla ja aina kun kävin niin paino oli sutasuinkin sama. Vaikka vaa'alla käyntien väli olisi ollut viikko tai yli niin paino näytti lähes tulkoon samaa. Tällöin minulla vain kävi niin, että kroppa tiukkeni mutta paino pysyi samoissa lukemissa kun pari vuotta sitten minulla tippui niin paino kuin kroppa myöskin tiukkeni. Itse ajattelin asian olleen näin, koska lähtötilanne oli eri. Tuolloin painoin paljon enemmän kun lähdin diettaamaan sekä treenasin myöskin eri tavalla. Pari vuotta sitten tein paljon enemmän aerobista kuntosalin ohessa kun taas tänä kesänä tein pelkästään kuntosalitreeniä minkä johdosta olettaisin lihasmassan olleen suurempi kuin edellisenä vuonna.

Dieetti on myöskin alkanut ilman aerobisen lisäämistä treeneihin tai tuplatreenien aloittamista ainakin toistaiseksi. Kävin tuossa viime lauantaina kävelemässä todella pitkästä aikaa noin 35 minuutin kävelyn. Aerobinen on kuitenkin suunnitelmissa tulla ohjelmaan mutta toistaiseksi tämä dieetti menee ruokavalio katsomalla sekä yhdellä kuntosalitreenillä päivässä. Muutoinkaan itse treeneihin en ole tehnyt mitään muutoksia johtuen dieetistä vaan samalla kaavalla menen millä olen mennyt kesän jälkeen. Itselleni vain jotenkin sopii isommilla painoilla treenaaminen dieetin aikana sillä painot eivät ole ainakaan vielä alkanut tippumaan vaan ne on pysynyt samoina tai jopa nousseet. Näin kävi viimeksikin dieetin aikana eli suuremmilla painoilla treenaaminen sopi itselleni ja kovat penkit ja maastavedot onnistuivat ihan hyvin.

Tein tuossa viime viikolla Vammalassa ollessani lihapullia airfyerilla ja nyt kun palasin kotiin niin ajattelin tehdä niistä samantien videon. Lihapullien tekeminen airfryerissä on todella nopeaa ja helppoa. Aikaa menee yhteensä 15 - 20 minuuttia kun välineet on otettu esille ja siihen kun lihapullat on valmiina sekä välineet on laitettu takaisin paikoilleen. Käytännössä lihapullat tehdään ihan normaalisti minkä jälkeen ne laitetaan airfryeriin. Airfyeristä laitetaan vain 200 astetta ja viisi minuuttia minkä jälkeen lihapullia hieman käännellään ja sitten sama 200 astetta ja 4 - 5 minuuttia uudestaan. Aika riippuu ihan siitä millaisia lihapullia haluaa sekä minkälainen airfryer on käytössä.

Suuret uutiset näkyi suomalaisissa medisoissa kuinka Topi Raitasella on vielä yksi mahdollisuus päästä Olympialaisiin vaikka tulokset ovat laskeneet kisa kisan jälkeen. Topi Raitasella tulokset ovat olleet laskussa jo kaksi vuotta mutta suomalainen media hehkuttaa Topi Raitasta. Miksi asia on näin? No toisaalta kun tässä on katsonut YLEN:n yleisurheilua vuosien ajan niin se ei yllätä. YLE:llä jaksetaan hehkuttaa suomalaista urheilua vaikka urheilija on tehnyt ennätyksensä viisi vuotta sitten ja nykyinen tuloskunto on kaukana siitä. Silloin viisi vuotisella tuloksella oltaisiin oltu komeasti finaalissa. Mitä järkeä jostain viiden tai kahden vuoden takaisista tuloksista on jos niitä ei pystytä tekemään silloin kun tuloksia pitäisi pystyä tekemään?

Tuli äsken vastaan Jesse Pynnösen video koskien Suomessa rajoitetaan urheilijoiden oikeuksia niin on pakko tuo jakaa myös tänne. Ei ei ole sinällään mitään uutta Suomessa että kartellia harjoitetaan ja urheilijoiden oikeuksia rajoitetaan kun sitä on tapahtunut aina. Suomalaisesta kartellista on hyviä esimerkkejä kuten Veikkaus, Alko sekä SM-liiga.  Ei suomalaista kateutta vain voita mikään ja varsinkaan kun kyseessä on raha. Suomessa raha on niin paha kateuden aihe mistä aina myöskin uutisoidaan isosti aina kerran vuodessa kun verotiedot julkaistaan. Silloin kateelliset suomalaiset pääsevät kahdetimaan ja vertailemaan tulojansa.

Suomalaisella medialla on aina omat kultapoikansa ja tyttönsä. Jääkiekon puolelta he ovat Patrik Laine, Jesse Puljujärvi, Kasper Kapanen joiden tulokset ja saavutukset eivät yllä mainitsemisen arvoisiksi. Sitten puolestaan Mikko Rantanen, Sebastian Aho, Juuse Saros, Miro Heiskanen, Esa Lindel & Roope Hintzin tapaiset pelaajat pelaavat omaan rooliinsa nähden loistavasti ja pärjäävät NHL:ssä muiden tähtien tavoin. Kuitenkin media hehkuttaa vain näitä pelaajia jotka eivät NHL:ssä vain pärjää. Samaa voi sanoa monesta muusta urheilijasta eri lajeissa eli he ketkä eivät oikeasti pärjää niin heitä hehkutaan kuten Topi Raitanen.

Oli todella huvittava nähdä mutta ei mitenkään yllättävää että kun Oliver Helander sitten sai sen yhden heiton onnistumaan heikkotasoisessa keihäskisassa niin häntä juhlitaan suurmestaria. Oliver Helander "pelasti" Suomen EM-kisat tuohon ei voi sanoa kuin että ei huoh. Toiset taas puolestaan sanovat että EM-kisat menivät todella hyvin vaikka sieltä yksi pronssi tulikin sillä Suomi sai 12 pistesijaa eli 12 urheilijaa pääsi kahdeksan parhaan joukkoon.

Jani Tanskanen on päässyt taas huutelemaan ja näyttämään että määrä on laatu, laatu on määrä. Jani Tanskasen tyyli millä hän tuo itseään esille on määrä. Enemmän urheilijoita on laatua. Niin on nyt EM-kisoissa ja niin oli viime vuonna MM-kisoissa. Määrää sillä määrä on laatu, laatu on määrä. Suomalaisen urheilun ja yleisurheilun taso on maailmanlaajuisesti heikko mutta siitä huolimatta Jani Tanskanen huutelee kuinka EM-kisojen joukkue suurin ikinä sillä määrä on laatu, laatu on määrä.