Uusi Recliner-sohva saapui vihdoin ja sohvan merkitys huoneen akustiikkaan

05.09.2024 - 15:05

Maanantaina sain viimein uuden sohvan minkä ostin / tilasin extemporeen juhannus reissulla Vammalassa käydessäni Huonekaluliike Pekka Ahosella. Toisaalta olin jo aikaisemminkin aktivoitunut katsomaan uutta sohvaa sillä pari - kolme vuotta sitten Habitare-messuilla katsoin ja kysyin tarjousta yhdestä sohvasta. Tuon jälkeen koko sohva asia jäi kyllä mielestä kunnes viime kesälomana aktivoiduin sohva asian kanssa kun huomasin CINEMA mekanissohva Stemmassa. Kävin lopulta pariin otteeseen katsomassa, kokeilemassa ja kysyin hintaa Cinema mekanissohvaa Huittisten Stemmassa viime kesäloman aikana.

Ensimmäisellä kerralla kävin yleisesti katsomassa ja tutustumassa Cinema mekanissohvaan kun Huittisten Stemmassa oli kaksi erilaista Cinema mekanissohvaa liikkeessä. Toinen liikkeessä olevista Cinema mekanissohvista oli normaali kahden istuttava ja toinen Cinema kulmasohva sähköisellä mekanismilla. Tykästyin hirveästi tuohon sähköiseen mekanismi versioon kun sillä pystyi säätämään ja jättämään halutun asennon ilman että se muuttuisi. En nyt enää muista saiko tuossa ei sähköisessä versiossa asennon jäämään mihin tahansa vai oliko samanlainen kuin televisiotuolit minkä jalkatuen saa vain ylös tai alas.

Toisella kerralla käydessäni Huittisten Stemmassa kysymässä ja katsomassa Cinema mekanissohvaa niin kysyin tarjouksia erilaisista vaihtoehdoista kun Cinema mekanissohvaa on saatavilla modulaarisena erilaisista osista. Minulla oli kaksi erilaista vaihtoehtoa juurikin modulaarisena versiona joista sitten kysyin tarjoukset. Tarjoukset olivat paljon paremmat mitä esimerkiksi Stemma.fi tarjosi  sillä hetkellä olleessa -20% Cinema mekanissohvaan.

 Recliner-sohva

Cinema mekanissohva vaikutti juurikin sellaiselta sohvalta minkä olisin halunnut ja tarjoukset kummastakin versiosta modulaarisina olivat hyviä niin miksi en sitten päätynyt ostamaan Cinema mekanissohvaa Huittisten Stemmasta? Minulle ilmeni kahdesta kolmeen ongelmaa. Ensinnäkin minun olisi pitänyt itse hakea ja tuoda sohva Huittisista. Toisekseen minun olisi pitänyt hävittää sen hetkinen nykyinen sohva ja juuri silloin en oikein tiennyt mihin. Kolmanneksi tulin siihen tulokseen että sen hetkinen nykyinen sohva on kyllä ihan hyvä niin kuin se olikin.

Tästä päästääkin sitten tähän kesään ja juhannukseen jolloin ostin / tilasin Recliner-sohvan Vammalan Huonekaluliike Pekka Ahoselta. Mikä sitten muuttui ja miksi nyt ostin Recliner-sohvan Huonekaluliike Pekka Ahoselta kun viime kesänä en ostanut Cinema mekanissohvaa Huittisten Stemmasta? Vastaus oli yksinkertaisesti kuljetus ja mahdollinen vanhan sohvan pois vieminen.

Kuitenkin juhannuksen jälkeen kun palasin kotiin ja olin ostanut / tilannut Recliner-sohvan niin päätin kokeilla onneani Tori.fi:ssä. Lähinnä juurikin sen takia että vanha kulmasohva oli niin jumalattoman iso niin ajattelin ettei sille löytyisi helposti ottajaa / ostajaa. Tämä oli hieman jo viime kesänä mielessä mutta silloin lähtenyt tai miettinyt Tori.fi vaihtoehtona. Kuitenkin juhannus reissulta palattuani otin muutamat kuvat kulmasohvasta ja kirjoitin Tori.fi ilmoituksen. Sohva menikin todella nopeasti ilmoituksen laitettuani ja sain jopa hieman rahaakin siitä että joku vain noutaisi sohvan pois.

Noin hieman yli viikko tuosta niin sohva oli pois ja olohuoneessani oli ensimmäistä kertaa vuosikausiin tilaa. En oikein edes muistanut että olohuoneeni on niinkin suuri ilman kyseistä kulmasohvaa. Samalla myös huomasin että kun suuri kulmasohva oli pois olohuoneesta niin huoneen akustiikka muuttui täysin ja minun piti tehdä tilapäisiä ratkaisuja asian korjaamiseksi. Sitä ei aluksi huomannut ja oikein tajunnut kuinka paljon suurella kulmasohvalla oli merkitystä olohuoneen akustiikkaan niin musiikin kuuntelun, elokuvien katsomisen kuin ihan yleisen olemisen ja tekemisen kautta. Kun minulla on olohuone ja keittiö käytännössä samassa tilassa ilman mitään jakajaa niin myöskin keittiön äänet muuttuivat kun suuri kulmasohva ei ollut enää paikoillaan.

Samalla tähän Recliner-sohvan hankintaan liittyen tein myös olohuoneeseen muita pienempiä ja suurempia muutoksia mitkä myös vaikuttivat muihin huoneisiin. Ensinnäkin kasasin yhden hyllykön yhdeksi kokonaisuudeksi olohuoneen seinälle minkä johdosta ostin nyt viimein takakaiuttimille Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustat. Samalla sain ja toin kyseiseen hyllystöön lasivitriinin sekä design lampun joihin päivitin ja ostin Philips Hue tarvikkeita jotta sain lasivitriinin lampun ja design lampun valot päälle ja pois päältä helpommin.

Vanha kulmasohva oli niin iso että se mahtui olohuoneeseen vain kahteen eri asentoon / paikkaan jolloin käytännössä olohuoneen tilan ja paikkojen vaihtaminen oli käytännössä olematonta. Se olikin oikeasti yksi suurempi syy lähteä vaihtamaan vanha suurempia kulmasohva  Recliner-sohvaan sekä toisekseen en oikein enää pitänyt vanhasta sohvastani ja siinä oli pidemmän päälle epämukava katsoa televisiota ja elokuvia. Toisaalta vanha kulmasohva toimi hyvin tilanjakajana sekä siinä myöskin pystyi nukkumaan sillä se oli niin iso. Kuitenkin olen uuteen sohvaan todella tyytyväinen sillä siinä on helpompi ja mukavampi katsoa televisiota sekä elokuvia minkä lisäksi sain järjestettyä olohuonetta erilaiseksi ensimmäistä kertaa vuosikausiin.

Kirjoittelin juuri miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun ja nyt ajattelin vielä kerrata miten sain paremman äänenlaadun musiikin kuunteluun. Se miksi mainitsin kerrata on että olen maininnut asioista jo aikaisemmissa muutamassa kirjoituksessa. Tämä tietyllä tapaa myöskin liittyy juurikin tuohon aikaisemmin kirjoittamaani "Miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun" mutta tähän liittyy myöskin muita asioita joita en maininnut tuossa kirjoituksessa.

Tuli äsken mieleen aihe ihan sattumalta: miten olen saanut nykyisistä Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista paremman äänenlaadun aihe? Olen ostanut nykyiset pääkaiuttimet Q Acoustics Concept 40 Hifihuoneen hifi-messujen tarjouksesta vuonna 2016 ja aina tähän kesään saakka olen tehnyt pieniä tai isompia muutoksia joko hifi järjestelmään tai itse kaiuttimiin. Samalla olen huomannut kuinka pienillä ja suurilla muutoksilla ja päivityksillä olen saanut enemmän irti Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista.

Hifiharrastus on yleisesti kallista mutta alkuun pääsee myöskin suhteellisen edullisesti ja varsinkin jos löytää laitteet tai kaiuttimet käytettyinä. Hifiharrastuksesta kalliin tekee se että yleisesti pelkät kaiuttimet eivät riitä vaan sen lisäksi on oltava erilaisia laitteita, tarvikkeita ja johtoja. Kaikki tuo maksaa vaikka hankkisi edullisia tarvikkeita ja laitteita kaiuttimien lisäksi. Itse tämä on tullut huomattua monesti kun pitänyt päivittää hifi järjestelmää jollain tavalla kun välillä itse päivitettävä tai uusi laite ei riitä vaan siihen on lisäksi hankittava jotain muuta.

Kirjoittelinkin tuossa jo viikko pari sitten kuin kaiutin & subwoofer-tassut vaikuttavat äänenlaatuun positiivisesti. Tuossa kesäloman aikana törmäsin Youtubessa monella videolla äänen signaalin värähtelyyn niin kaiuttimien kuin erilaisten laitteiden kohdella. Lähinnä nyt IsoAcoustics tuotteiden sekä SVS SoundPath Isolation subwoofer-tassujen ansiosta. 

Tein nyt tosiaan kesäloman aikana pieniä "päivityksiä" eli muutoksia olohuoneeseen liittyen kotiteatteriin eli hifiin. Ensinnäkin ostin viimein takakaiuttimille kaiutinjalat ostamalla Tampereen Hifihuoneelta Wharfedale WH-ST3 kaiutinjalustat ja toisekseen hankin kumitassut subwooferille sekä Atacama Gel Pads Q Acoustics Concept 40 kaiuttimille. Näiden päivityksien lisäksi vaihdoin alkuperäiset Q Acoustics Concept 40 jumpperit (metalliputket) Kimber Kable 8PR kaiutinkaapeleista askartelemiin siltainkaapeleihin.

Kirjoittelin tuossa jo että tein kaiutin jumpperit / siltainkaapelit Q Acoustics Concept 40 kaiuttimiin saamastani Kimber Kable 8PR johdosta. Kirjoitus löytyy täältä kaiuttimien siltainkaapelit / siltaimet / jumpperit. Tuo kaiutin jumpperikaapelin vaihtaminen kaiuttimien mukana tulleisiin metalliputkiin paransi äänenlaatua niin että muutoksen kuuli musiikkia kuunneltaessa. Toinen pienempi asia mitä tein kesäloman aikana oli hommata kaiutin & subwoofer-tassut kaiuttimien alle. Tätä muutosta onkin sitten vaikeampi kuulla korvilla mutta ajaessani Audyssey kalibroinnin uudestaan tuloksissa on eroja.