Treeniviikosta ja sen toimivuudesta itselleni

16.11.2016 - 12:06

Viime viikolla ei tullut nyt ihan samanlaista treeniviikkoa kuin yleisesti on ollut. Viime viikolla tuli muutamia poikkeuksia ja muutoksia päiviin mutta yleisellä tasolla treenimäärä pysyi aikalailla samana. Näin ollen olen treenannut tällä tietyllä kaavaa aina kesäloman loputtua. Ensimmäinen vai oliko ensimmäiset viikot olivat vielä hieman hakua tähän suuntaan millä olen vienyt treeniviikkoja eteenpäin mutta mitään suurta muutosta ei ole tapahtunut. Näin ollen voin hyvin nyt todeta, että minulla ei ole ollut mitään ongelmia treenata viittä tai kuutta päivää viikossa tuplatreeneinen tai yhden treenin päivillä. Eli tuplatreenejä viikolle on tullut kolme tai neljä joiden lisäksi viikko on sisältänyt pari yhden treenin päivää. Oikeastaan sunnuntait ovat olleet välipäiviä ja kun aloitin tekemään tämän tyylisellä kaavalla myöskin lauantait taisivat olla välipäiviä. Kaikki lähti oikeastaan liikkeelle siitä, että mietin tosissani kolme plus yksi tyyliä. Kolme treenipäivää minkä jälkeen välipäivä ja uudestaa mikä toimii mielestäni vain tuplatreenaamisella kun tuohon kolmeen päivään saa tehtyä tuolloin koko kropan.

Jostain syystä en vain lähtenyt tekemään tuota kolme plus yksi tyyliä vaan muutamien viikkojen jälkeen treeniviikosta muodostui sellainen kuin se on ollut nämä muutamat viikot. Maanantaina, keskiviikkona, perjantaina sekä lauantaina on ollut tällä hetkellä tuplatreenipäivät ja tiistaina sekä torstaina yhden päivän treenit. Aluksi lauantait olivat välipäiviä ja oliko yhden viikon tain jotain yhden treenin päiviä mutta pian tämä muuttui tuplatreenipäiväksi. Jostain syystä minua ei kiinnosta vain tehdä tuplatreenipäivää viikonloppuna vaan haluan käyttää ajan jotenkin "paremmin". Omasta mielestäni tuplatreenit ovat vain niin helppo ympätä työpäivän ympärille. Aamulla treenaan ennen töihin menoa ja joko suoraan töistä tai siten kun itse teen eli vasta myöhemmin tekemään päivän toinen treeni. Illan tai iltapäivän ajankohdalla on puolensa mutta itse olen kallistunut myöhempään treeniin. Toisaalta heti töiden jälkeen tehtynä treeni olisi jo tehty ja näin illalla olisi yhtenäisempää aikaa jolloin kuntosalille meno ei katkaisisi mitään. Itselläni vain toimii tällä hetkellä hyvin tuo hieman myöhemmin treenaamaan tyyli sillä ehdin tekemään asioita ennen ja jälkeen treenin ihan hyvin.

Vaikka olen nyt muutamia viikkoa käynyt tekemässä lauantaisin tuplatreenejä niin en ole silti oikein "syttynyt" ideaan. Jotenkin tuo ei ole vain tempaissut minua mukaan ja tuntuu sille, että kaksi treeniä lauantaille vain ei meinaa sopia aikatauluun hyvin. Ainakin joutuu tekemään mahdollisia suunnitelmia aikatauluihin mistä en oikein tykkää lauantaisin kun silloin olen muutenkin rennommin. Käytännössä lauantaina tuplatreenit tuntuvat ennemminkin rasitteelta. No vapaaehtoista tämä on eikä minun tarvitse mennä lauantaisin kuntosalille jos en halua ja nyt alan varmaankin karsimaan lauantain treenejä. Mahdollisesti kutistamaan ne yhteen treeniin tai kokonaiseen välipäivään.

Tämä tyyli on siis sopinut itselleni siinä mielessä, että en oli huomannut väsymystä. En niin aamuisin kuin myöskään iltatreeneissä. Painot niin maksimeita ottaessa kuin sarjoissa on ollut "kovia" tai hyviä eikä niissäkään ole väsymisen merkkejä ollut. Tuplatreenipäivinä iltaisin en ole oikeastaan huomannut aamun treenejä pohjalla joten olen myöskin työpäivän aikana ehtinyt palautumaan sekä myöskin virkistymään ennen iltatreeniä. Ongelma tuplatreenaamisessa voi tulla yleisen väsymyksen kanssa tai kropan väsymisen kanssa eli palautumisen kanssa. Kroppa voi palautua mutta pitkätyöpäivä tähän päälle voi ottaa jonkin veron. Vaikka pystyisi palautumaan hyvin aamun treenistä niin sitten tuo työpäivä voi aiheuttaa yleisen väsymyksen mutta itse olen tämän korjannut maltillisella kahvin juonnilla sekä preworkoutilla. Laturi naamaan puolituntia - neljäkymmenentä minuuttia ennen treeniä eikä väsymyksestä ole ollut tietoakaan. Kyllä minua on väsyttänyt töiden jälkeen ennen kuntosalille menemistä sillä ole tässä jokunen viikko sitten nukahtanut sohvalle katsoessani jotain blu-rayta tai netflixiä. Tähän minua auttoi vain preworkoutin juominen ennen treeniä ja tietenkin myöskin ulkoilma. Kun kävelen kuntosalille niin samalla virkistyn että saan myöskin alkulämpöä eli kaksi asiaa kerralla. Raitis ulkoilma kun tekee välillä suuria ihmeitä.

Maanantaina jälleen selkätreeni suorilla sarjoilla ja illalla rintatreeni erilaisilla sarjoilla maksimista pitkään sarjaan

Maanantaina en suunnitellut yhtään mitään etukäteen vaan meinasin mennä enemmänkin sillä tavalla kuten viimeaikoina maanantaisin olen mennyt. Näin siis ainakin liikkeiden osalta mutta sarjojen osalta ei. Varsinkin maanantain treenit ovat olleet nyt viikosta toiseen hyvinkin samankaltaisia. Tämä johtuu muutamasta asiasta enkä näe siinä mitään haittaa. Ensinnäkin maanantaiaamun selkätreenit olen nyt suorittanut Elixia Salmisaaressa missä teen tiettyä asioita mitä Länsiväylällä ei voi tehdä. Sitten puolestaan illan rintatreenissä teen enemmänkin raskaampia massaliikkeitä jättäen tiettyjä liikkeitä perjantaiaamuun: Myöskin perjantaiaamun rintatreenejä olen Salmisaaressa käynyt tekemässä joten säästän muutamia liikkeitä sinne joita on parempi Salmisaaressa suorittaa. Lähinnä suorituspaikat vaikuttavat mitä teen ja myöskin sillä on merkitystä onko kyseessä aamutreeni vai iltatreeni varsinkin massaliikkeiden osalta.

Periaatteessa maanantaiaamun selkätreeni tuli tehtyä suorilla sarjoilla. Jokainen liike tuli käytännössä tehtyä kolme kertaa kymmenen eli ihan perusmeiningillä. Illan Rintatreeni olikin sitten ihan erilainen tapaus missä aloin hakemaan hieman liikaa. Penkissä tuli tehtyä tiputussarja mitä seurasi vinopenkissä pidempiä sarjoja ja yksi viidenkymmenen toiston sarja. Tämän jälkeen peck-deckin suoritin kolme kertaa kolme kertaa kuusi kymmenen sekunnin palautuksilla. Näin ollen liikkeet tuli suoritettua erilaisilla erikoistekniikoilla.

Selkätreeni

  • Leuanveto
  • Kulmasoutu
  • Alatalja
  • Ylävipuvarsi

Rintatreeni

  • Penkki
  • Vinopenkki smith
  • Peck-deck

Tiistaina olkapäätreeni hyvällä kivulla alusta loppuun

Tiistaina olkapäitä särki käytännössä ensimmäisestä liikkeestä lähtien. Tällä kertaa sillä hyvällä kivulla vaikka aloitinkin olkapäiden tekemisen pystypunnerruksella. No oikeastaan aloitin tekemisen vipunostoilla takaolkapäille mutta ensimmäinen kunnon liike oli pystypunnerrus. VIpunostot takaolkapäille oli vain lähinnä lämmön ottamista mitä olen nyt tehnyt ja huomannut olevan erittäin hyvä lähestymistapa pystypunnerrusliikkeisiin. Ennen pystypunnerrusliikettä on siis mielestäni hyvä tehdä yksi liike takaolkapäille mikä taitaa edesauttaa siihen, ettei pystypunnerrus aiheuta sitä pahaa kipua mitä ei kaivata.

Olkapäätreeniin mahtui myöskin yksi uusi kokeilu kun tein supersarjana kolme kertaa kolme kertaa kuusi kymmenen sekunnin palautuksilla. Vipunostot sivuille seisten sekä istuen supersarjana missä molemmat liikkeet tuli tehtyä tällä kolme kertaa kuusi kymmenen sekunnin palautukset tyylillä ja näitä supersarjoja tuli tehtyä kolme. Vipunostot seisten tein aikalailla ei tekniikka edellä sillä heiluttua tuli, että sain liikkeeseen edes hiemane enemmän painoja kuin istuen. Kuitenkaan tuntuma ei kadonnut eikä heilunta ollut ihan mitään mitä sattui vaan kontrolloitua. 

Olkapäätreenissä tuli tehtyä myöskin pitkästä aikaa pystysoutua tangolla. Tällä kertaa otin suoraan tankoon "vain" 5kg painot päihin ja tein viidentoistoa toiston sarjoja ja pääpaino oli tuntuman saanti. Tulin huomanneeksi kuinka hyvin liike otti perille kun liikkeessä ei ollut ylisuuria painoja vaan teki oikeasti tuntuma edellä.

Olkapäätreeni

  • Vipunsotot takaolkapäille istuen
  • Pystypunnerrus
  • Supersarja Vipunsotot sivuille + Vipunsotot sivuille istuen
  • Pystysoutu
  • Takaolkapääsoutu selän takana smith
  • Takaolkapäälaite

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.