Treeniviikko päätökseen ja kokemuksia infrapunasaunasta

16.11.2016 - 12:06

Perjantaina päätti oman treeniviikon ja samalla tälle viikolle tuli viisi päivää putkeen treenejä. Maanantaista - perjantaihin tuli treenattua joista torstaina tuli tehtyä vielä tuplatreenit. Näin ollen treeni määrä oli viikolle kuusi treeniä. Treenit alkoivat maanantaina olkapää-, hauis- & ojentatreenillä ja myös päättyivät kyseiseen treeniin. Tämä oli ihan suunniteltua alusta asti joten mitään ihmeellisiä suunnitelma muutoksia ei tullut viikkoon. Käytännössä suunnittelin viikkoa treenien osalta viime viikonloppuna eikä näihin suunnitelmiin tullut tällä kertaa ihmeellistä kyllä muutoksia. Taino ainoa muutos oli jalkatreenin toteuttaminen kahteen osaan. Minulla ei ollut tälle viikolle tarkoitusta tehdä yhtään tuplatreeniä.

Perjantaina salille menoaika oli jo poikkeuksellinen 15.30 vaikka maanantaina olin jo aikaisemmin, mutta nämä Jutan kanssa treenit ovat muutenkin aikataulullisista syistä aina hieman mitä ovat. Aina kun on sopimassa jonkun toisen kanssa kuntosalille menoa niin aika ei ole aina itselle ihan ihanteellinen. Itse voin soveltaa aika hyvin aikatauluja ja tarvittaessa herään aikaisemmin jotta olen töissä aikaisemmin tai myöhempään jotta seuraavana päivänä voi lähteä hieman aikaisemmin. Joustavuutta kun voin harrastaa niin tällöin kyllä herään aikaisemmin jos tarve vaatii. Kun nämä eivät ole kuitenkaan mitään jokapäiväisiä aikataulutuksia niin ne toimivat kyllä hyvin. Perjantai oli taas toinen poikkeus viikkoon vaikka muutenkin olen salille mennyt tällä viikolla kello 17 aikoihin eli "normaalia" aikaisemmin.

Kun perjantaina menin kuntosalille normaalia aikaisemmin niin tämän johdosta päätin mennä treenin jälkeen infrapunasaunaan. Ei siinä olisin mennyt muutenkin vaikka olisin mennyt normaaliin aikaan kuntosalille. Olin perjantaina rikki / poikki / katki torstain jalkatreeneistä ja olen sitä edelleen nyt viikonloppuna. Olen alkanut entistä enemmän huomaamaan infapunasaunan vaikutusta palautumiseen sitä mukaan kun olen alkanut käyttämään infrapunasaunaa. Ensikokemukseni infrapunasaunasta eivät olleet mitenkään erikoiset sillä ajattelin infrapunasaunan olevan vain kylmässä saunassa istumista. Kuitenkin tämän jälkeen jatkoin käymistä infrapunasaunassa.

Kävin infrapunasaunassa jopa Vantaan puolimaratonin jälkeen kuten myös kolmen tunnin spinning maratonin jälkeen. Näinä kertoina aloin hieman enemmän huomaamaan infrapunasaunan merkitystä palautumisessa. En kuitenkaan ollut ihan varma johtuiko se infrapunasaunasta, mutta mitä enemmän olen siellä käynyt ja mitä enemmän olen asiaa katsonut niin olen tullut siihen lopputulokseen, että infapunasaunalla olisi positiivinen vaikutus palautumiseen. Sen kyllä olen huomannut nyt sanotaanko viimeisen puolen vuoden aikana, että normaali sauna on ollut minulle välillä liian raskas paikka raskaan treenin jälkeen. Siinä kun infrapunasaunassa voi istua rauhallisesti vähintään sen parikymmentä minuuttia niin välillä normaalissa saunassa olotila heikentyy hyvinkin nopeasti.

Olen nyt ollut aina vähintään sen kaksikymmentä minuuttia infrapunasaunassa mikä taitaa olla se jokin vähimmäis määrä mitä tarvitsee siellä olla. En tiedä onko sellaista oikeasti ja onko sillä suurta merkitystä onko siellä viisitoista vai kaksikymmentä minuuttia. Kerran olen jopa ollu siellä joku 45min - 50min, mutta tällöin oli ihan erikoistapaus ja aika vain kului siellä. Ensimmäisinä kertoina aika tuntui olevan pidempää infrapunasaunassa mitä se nykyisin on. Nykyisin tulee automaattisesti aika vain täyteen vaikka sitä ei edes miettisi, mutta lähtiessäni infrapunasaunasta huomaan olleeni siellä vähintään parikymmentä minuuttia.

Yleensä juon palautusjuoman vasta infrapunasaunassa jolloin siellä on edes jotain tekemistä. Olisihan siellä lehtiä ym ym, mutta en jaksa mitään sellaisia siellä lukea. Välillä olen ottanut mukaan proteiinipatukan minkä olen siellä syönyt. Näin on käynyt puolimaratonin jälkeen, spinning maratonin jälkeen tai silloin kun ruokailuun tulevan pidempi tauko. Esimerkiksi perjantaina kun lähdin töiden jälkeen heti kuntosalille niin tiesin pääseväni syömään vasta kotiin päästyäni ja tällöin kello oli jo suhteellisen paljon.

Viikon toinen olkapää-, hauis- & ojentatreeni

Tiesin sen oikeastaan jo ennen maanantain olkapää-, hauis- & ojenatreeniä, että tämä treeni jäisi hieman "vajaaksi". Kolme lihasryhmää samaan treeniin treenannuta oikeasti kunnolla tietäisi pitkää treeniä. En sanoisi maanantain treenin olleen huono tai vajaa, mutta aina treeneissä on parannettavaa ja jotain jää aina tekemättä vahingossa tai tiedostetusti. Oikeastaan maanantaina jäi vain takaolkapäät treenaamatta kunnolla, mutta muutoin kaikille lihasryhmille tuli hyvin hommia.

Oikeastaan tämän perjantain treeni oli enemänkin sen takia, että halusin tällä viikolla käydä viisi kertaa kuntosalille kuin maanantain treenin "paikkailu". Olisin ihan hyvin voinut jättää perjantaina treenin väliin eikä se olisi haitannut yhtään mitään. En edes muista tarkkaan miten tein liikkeitä, mutta liikkeet muistan. En jaksanut edes kuvauttaa mitään tekemistä perjantaina vaikka olisinkin saanut mielenkiintoista materiaalia nauhalle. Olisin voinut hyvinkin tarkastella jälkikäteen mitä tuli tehtyä ja miten tuli tehtyä, mutta nyt päätin näin.

Perjantaina tuli tehtyä pyramiirisarjoja, korotussarjoja ja tiputussarjoja. Supersarjoja ei nyt tullut tehtyä, mutta yksi tripla / giant-sarja tuli tehtyä. Tiputussarjat taisivat olla pääosassa perjantain treenissä. Lisäksi tein kaksi viimeistä ojentaliikettä siten, että en tehnyt periaatteessa korotuksia, tiputuksia tai pyramiideja vaan jotain tuolta väliltä. Otin jonkin painon millä tein kymmenen toistoa minkä jälkeen vaihdoin painoja ja tein kymmenen toistoa. Tämän jälkeen otin vielä jonkin painon ja tein samaa. Painot menivät summamutikassa joko kevyempään tai raskaampaan katsomatta minkä painon otin käyttööni. Olen tälläin aikaisemminkin tehnyt ja mielestäni tämä on ihan hyvä tyyli tehdä välillä sarjoja. 

Olkapää-, hauis- & ojentatreeni

  • Hauiskääntö z-tanko scott
  • Pytypunnerrus käsipainoilla tiputussarja
  • Triplasetti vipunostot sivuilla käsipainoilla + vipunostot takaolkapäille pää penkissä + Vipunostot sivulla jalat yhdessä
  • Ranskalainen punnerrus tiputussarja
  • Facepull
  • Ojentajapunnerrus naru

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.