Treeni viikko päättyi "jo" keskiviikkona rinta- & ojentajatreeniin

16.11.2016 - 12:06

Jälleen erikoisempi treeniviikko takana lähinnä treenipäivien osalta. Tänään keskiviikkona tuli käytyä kuntosalilla ja tehtyä rinta- & ojentajatreeni minkä teen yleensä torstaina. Samalla tämän viikon kuntosalitreenit päättyivät tähän ja loppuviikko on treenivapaata. Viime viikolla treenasin normaalia erilaisemmin sekä treenipäivät erosivat normaaleista. Aluksi olin suunnitellut tekeväni kevyemmän treeniviikon, mutta viikosta tuli ennemminkin pumppiviikko. Tällä viikolla treenit palasivat normaalimpaan kun ainakin suurimman osan treenistä tein kymmenen toiston sarjoilla.

Tänään olin aluksi ajatellut tekeväni normaalia penkkiä, mutta päädyinkin tekemään sitä mitä olin suunnitellut tekeväni viime viikolla, mutta päädyinkin hieman eri variaatiohin. Aloitin tänään treenin supersarjalla jossa tein alavinopenkin sekä vinopenkin käsipainoilla. Viime viikolla minun oli tarkoitus aloittaa vastaava treeni tällä tavalla, mutta päädyinkin tekemään tämän saman smith-laitteessa. Tänään oli vain vaikea päättää millä painoilla tekisin sillä halusin pitää samat painot kummassakin liikkeessä. Tietenkin helpompi tapa olisi ollut ottaa ensimmäiseen liikkeeseen hieman suuremmat painot kuin toiseen tai sarjojen välissä mahdollisesti pienentää painoja. Päädyin pienen mietinnän jälkeen tekemään liikkeitä 40kg käsipainoilla jotka olivat lopulta hyvät ja vain viimeisen sarjan viimeiset toistot vinopenkissä tuottivat vaikeuksia.

Kun olin käyttänyt alavinopenkkiä ja vuorossa oli ensimmäinen ojentajaliike niin päätin jatkaa treeniä ranskalaisella punnerruksella alavinopenkissä. Ensimmäisessä sarjassa meinasi käydä huonosti ja jouduin aloittamaan tekemisen alusta. Kun olin tekemässä ensimmäistä toistoa niin aloin valumaan penkissä alaspäin. Tämä johtui ihan siitä kun käytin vinopenkkiä tekemiseen ja en saanut asetettua itseäni penkin taiteosaan missä saan pidettyä itseni paikoillaan. Tämä pieni "montttu" on vain ketävä kohta yrittää pitää itseään paikoillaan ettei luistaisi alaspäin. Tämän ensimmäisen liukumisen jälkeen sain tehtyä loput sarjat ilman ongelmia.

Sitten oli vuorossa todella pitkästä aikaa pullover liikkeen tekemistä tangolla mistä on kulunut aikaa pitkään. Pidin painot tarkoituksella alhaisina ja keskityin tekemään rauhallisesti liikettä ja yritin saada sen tuntumaan. Painojen nostaminen olisi saattanut rikkoa tekniikan sillä tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta pitkään aikaan kun tein liikettä. Seuraavalla kerralla on sitten aika kokeilla liikettä isommilla painoilla.

Tämän jälkeen aloitin ojentajien tekemisen viiden liikkeen setillä jota olen käyttänyt muutaman kerran ojentajia tehdessä. Raskas setti, mutta palkitseva ja samalla loppua ojentajatreenistä voi "keventää".Ojentajapunnerrus naru normaali leveä, ojentajapunnerrus naru kädet yhdessä, ojentajapunnerrus tangolla, ojentajapunnerrus tangolla vastaote sekä ojentajapunnerrus naru pään yli muodostavat tämän viiden liikkeen setin. Kolmessa ensimmäisessä liikkeessä ei yleensä ole vaikeuksia, mutta toisen sekä kolmannen sarjan neljännestä tangolla vastaote alkaa väsyminen mikä vain pahenee viimeiseen liikkeeseen pään yli narulla jossa tekniikka yleensä hajoaa. Tässä setissä luulisin ettei tekniikalla ole niinkään väliä kunhan saa toistot tehtyä sinnepäin sillä kyseessä on kuitenkin viisi liikettä ilman taukoja mikä tietää 50 toistoa putkeen.

Tämän jälkeen jatkoin rintaa perus peck-deckillä, ojentajia pään yli alaristikkäistaljasta seisoen, rintaprässillä sekä ojentajapunnerrus käsipainoilla vinopenkissä. Suunnittelin treenin lopettamista peck-deck liikkeeseen kun takana oli kuitenkin jo supersettiä ja viiden liikkeen settiä. Päätin kuitenkin jatkaa treeniä kun katsoin kropassa olevan hyvin voimia jäljellä. Mielestäni on parempi jatkaa treeniä siihen asti kun jaksaa treenata eikä liikemäärät mene "yli".

Rinta- & ojentajatreeni

  • Supersarja 3x alavinopenkki käsipainoilla 40kg x10 + vinopenkki käsipainoilla 40kg x10
  • Ranskalainenen punnerrus alavinopenkissä 42,5kg 3x10
  • Pullover tanko 20kg 3x10
  • Viiden variaation ojentajapunnerrus 3x10 60kg
    • Ojentajapunnerrus naru normaali leveä
    • Ojentajapunnerrus naru kädet yhdessä
    • Ojentajapunnerrus tangolla
    • Ojentajapunnerrus tangolla vastaote
    • Ojentajapunnerrus naru pään yli
  • Peck-deck 60kg x10, 80kg 3x10
  • Ojentajapunnerrus alatalassa seisoen 50kg x10, 60kg 3x10
  • Rintaprässi 100kg 3x10
  • Ojentajapunnerrus käsipainoilla vinopenkissä 20kg 3x10

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.