Treenejä perus tekemisellä mutta siitä huolimatta mielenkiintoisella tavalla

16.11.2016 - 12:06

Aikalailla perus tekeminen on ollut viimeaikojen trendi. Yksi lihasryhmä ja käytännössä kolme liikettä per treeni. Näin olen saanut treeneistä yksinkertaisia, raskaita ja siitä huolimatta mielenkiintoisia. Toistomäärät ovat vaihdelleet kuuden - kahdentoista välissä minkä lisäksi olen saattanut tehdä pidempiä yksittäisiä sarjoja. Näihin kuului tiistain jalkatreenissä viidenkymmenen toiston hack-kyykky sarja ”lämmittelyksi”.

Vaikka tekeminen on ollut yksinkertaista niin siitä huolimatta olen käyttänyt erikoistekniikoita mukana treeneissä. Kovia kuuden toiston sarjoja sekä supersarjojen ansiosta pidempiä settejä. Tällä tavalla treeniin saa monipuolisuutta.

Supersarjat toimivat hyvin ”alkulämmittelyksi” tai loppuun syömään loputkin mehut. Treenin alussa käytettynä olen käyttänyt supersarjoissa pienempiä painoja kun taas treenin lopussa suurempia. Suurempia siis suhteessa voimatasoihin sillä treenin lopussa kroppa on kuitenkin väsyneempi kuin treenin alussa.

Torstaina tuli tehtyä aika erikoinen käsitreeni, mutta siitä huolimatta hyvin mielenkiintoinen. Treeni sisälsi yhden hauisliikkeen sekä ojentajaliikkeen minkä jälkeen tein vielä supersarjan mikä sisälsi hauisliikkeen sekä ojentajaliikkeen. Hauiksen puolella tein hauiskääntöä scott-penkissä missä tein kymmenen toiston sarjoja käyttäen kolmea eri painoa. Samalla tavalla tein tämän jälkeen ranskalaisen punnerruksen. Kaksi liikettä ja huomasin tämän jälkeen treeniin kuluneen about 50 minuuttia. Tämän johdosta päätinkin tehdä enään supersarjan täydentääkseni treeniä ja supistamalla treeniin kulutettavaa aikaa. Muutoin treenissä olisi kestänyt lähemmäksi pari tuntia ja tämä olisi ollut liikaa käsitreeniin.

Jalkatreeni

  • Kyykky
  • Hack-kyykky
  • Suorinjaloin maastaveto
  • Yhden jalan takareisilaite
  • Pohkeet seisten

Rintatreeni

  • Penkki
  • Vinopenkkilaite
  • Vinovipunostot
  • Peck-deck tiputussarja

Käsitreeni

  • Hauiskääntö z-tanko scott
  • Ranskalainen punnerrus istuen
  • Supersarja Ojentajapunnerrus + hauiskääntö alatalja
     

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.