Tein maastavetoa pitkästä aikaa eri tavalla kuin miten yleensä sitä lyhyemmillä sarjoilla teen

15.08.2017 - 22:36

Tein tällä kertaa selkätreenissä maastavedon eri tavalla kuin mitä olen käytännössä vuosia tehnyt. Yleisesti teen maastavedossa yhden - viiden toiston sarjoja niin isoilla painoilla kun vain jaksan. Siis ihan päivän kunnon mukaan eikä mitään progressiivista tai vähintään samoilla painoilla kuin viimeksi. Välillä tuo päivän maksimi kunto on ollut se 200kg ja välillä 210kg ja paikoitellen sitten joko 220kg tai 230kg. Käytännössä juurikin nuo kyseiset painot ovat tarkoittaneet sitä asiaa, että toistomäärät ovat olleet yhden - viiden välissä. Se mitä tällä kertaa tein toisin oli se, että hain kuuden - kahdeksan toiston sarjoja eli paljon pidempiä mihin olen tottunut.

En muista edes koska viimeksi olen tehnyt maastavetoa, mutta siitäkin on jo viikkoja. Ihan tämän asian takia jo en lähtenyt yrittämään mitään ihmeellisiä painoja mutta myöskin ajattelin tällä kertaa ottaa ihan erilaisen tavan tehdä maastavetoa. Kuitenkaan en lähtenyt enkä oikeastaan lähden yli kymmenen toiston sarjoihin maastavedossa sillä omasta mielestäni siinä ei ole mitään järkeä. Maastaveto on mielestäni massaliike jota "pitää" tehdä isoilla painoilla ja lyhyemmillä sarjoilla. Tosin pienillä painoilla on parempi hioo tekniikkaa sillä tekniikka on juurikin se asia mikä huononee isoilla painoilla mikä voi myös johtaa selän menemiseen heikkoon kuntoon saati loukata sitä.

180kg x8 first set #deadlift #backworkout #backattack #backday #gym #gymlife

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Itselleni tuntuu sille, että 180kg paino tuntuu kevyelle mutta jo 200kg painot raskaalle. Saan vähintään yhden kymmenen toiston sarjan 180kg painoilla kun taas 200kg painoilla viisi toistoa on sellainen hyvän päivän loisto suoritus ja kuusi tai seitsemän ihan maksimi jos päivä osuu kohdalleen. Juurikin tämän asian takia jätin painot 180kg jolla sain tehtyä pidempiä sarjoja ja tällä kertaa ne olivat pari kahdeksan toiston sarjaa minkä jälkeen kolmas sarja jäi viiteen tai kuuteen toistoon. Tämän jälkeen laskin painot 140kg painoihin jolla tein pari kuuden toiston sarjaa vielä. Tähän alkuun vielä tuli tehtyä lämmittelyt 100kg, 140kg painoilla ennen kuin aloin tekemään sarjoja 180kg painoilla.

Nykyinen maastaveto ennätykseni on 250kg mutta nyt olen hieman ajatellut tämän treenin jälkeen, että alan käyttämään 180kg painoja joilla yritän nyt tehdä jotain kahdeksan - kuuden toiston sarjoja hieman enemmän. Kun tämä alkaa onnistumaan niin tulen nostamaan painot 190kg ja tämän jälkeen 200kg painoihin. 200kg painoilla olenkin jo kyllä yrittänyt tehdä samaan treeniin useamman viiden toiston sarjan mutta en ole vielä edes tähänkään pystynyt. Omasta mielestäni olen huono tekemään pidempiä sarjoja yli 200kg painoilla vaikka olen saanut 250kg nostettua.

Ihme kyllä alaselkä ei tuntunut ottavan käytännössä yhtään hittiä vastaan siis treenin jälkeen. Kyllä tekeminen tuntui treenin aikana seuraavissa liikkeissä, mutta treenin päätyttyä maastavetoa ei tuntunut käytännössä missään. Ihan kuin en olisi edes tehnyt maastavetoa tai selkätreeni, mutta yö voi tuoda tähän kuitenkin uuden suunnan sillä ei sitä ikinä tiedä miltä kropassa tuntuu yön jälkeen. Keskityin selkätreenin jälkeen rullaamaan floam-rollerilla selkää sillä halusin selän pysyvän hyvässä kunnossa ja olen huomannut floam-rollerin helpottavan tähän asiaan. Ihan sama asia kun käyttää floam-rolleria jalkatreenin jälkeen tai seuraavana päivänä. Floam-roller onkin tuollainen pieni "ihme" parantaja mikä oikeasti toimii.

180kg x8 second set #deadlift After that cameras battery died #backworkout #backattack #backday #gym #gymlife

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Nyt onkin hyvä nähdä miten maastaveto tulee kehittymään kun ja jos jatkan tätä samaa kaavaa tulevaisuudessa maastavedossa. Tiedä sitten pitäisikö välillä aina joka kolmas viikko tai jotain kokeilla yhtä kovempaa nostoa tai sarjaa jolloin selkä ja kroppa ei totu samaan tekemiseen. En ole tätä "treeniohjelmaa" mistään ottanut tai lukenut vaan kunhan tässä kokeilen omia ajatuksia toteutuksen kanssa. Olen jo vuosia tehnyt maastavetoa tietyllä kaavalla niin nyt on sitten viimein aika kokeilla hieman erilaista lähestymistapaa tähänkin. Myös kyykkyyn minun on tarkoitus lähteä kokeilemaan jotain vastaavaa sillä en ole kyykyn tekemiseen yhtään tyytyväinen. Maastaveto onkin kyykkyyn verrattuna ihan eri tasoa kuin mitä kyykky on. Ensinnäkin kyykyn tekniikkani on ihan kamalaa ja toiseksi painot maksissa ja sarjoissa on todella huonot.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.