Tehokas jalkatreeni pienemmillä painoilla ja enemmän tekniikalla & kävin katsomassa King Arthur: Legend of the Sword

13.05.2017 - 10:22

Keskiviikkona tuli käytyä ensin elokuvissa minkä jälkeen menin tekemään jalkatreenin. Yleensä asia on ollut juuri päinvastaisesti eli olen mennyt treenin jälkeen kuntosalille. Siksi en tiennytkään etukäteen miten hieman yli parin tunnin istuminen elokuvateatterissa ennen jalkatreeniä vaikuttaa itse treeniin. Toisaalta kyllähän sitä "normaalisti" tulee istuttua välillä jopa kauan ennen salille menemistä mutta kuitenkin kotona istuminen ja elokuvateatterissa istuminen on ihan eri asia. Kävin katsomassa King Arthur: Legend of the Sword elokuvan 3D:na mikä oli Scape-salissa minkä johdosta jaloilla oli hyvin tilaa joten jalat eivät puutuneet.

Itse elokuva King Arthur: Legend of the Sword oli mielestäni parempi kuin mitä traileri antoi odottaa. Elokuva oli linjassa muihin Guy Ritchien elokuviin ja elokuvasta oli helposti nähtävissä elementtejä joita on käytetty esim Sherlock Holmes, Sherlock Holmes: A Game of ShadowsThe Man from U.N.C.L.E. elokuvissaYleisesti voisin sanoa, että elokuva ei ole mikään loistokas ja suuri yleisö ei tule siitä tykkäämään juurikin ohjaajan Guy Ritchien takia. Jos puolestaan tykkää Guy Ritchien elokuvista niin silloin tämän pystyy kyllä hyvin katsomaan vaikka mikään erikoinen elokuva tämä ei ole. Kuitenkin Guy Ritchien elokuvien taso on kyllä tippunut vuosien saatossa vaikka itse olenkin niistä tykännyt. Kuitenkaan nämä uudemmat elokuvat eivät kuitenkaan vedä vertoja Lock, Stock and Two Smoking Barrels tai Snatch elokuville.

Tehokas jalkatreeni tekniikkaa käyttäen eikä painoja

En osaa sanoa mistä sain keskiviikon jalkatreeni päähäni. Lähinnä miksi tein sellaisen jalkatreenin lopulta mikä tuli tehtyä. Ei siinä mitään sillä se otti hyvin perille, oli tehokas eikä jälkeenpäin ottanut polviin mikä on vain plussaa. Yksi asia mikä auttoi kyseistä jalkatreeniä oli se, että tein sen yhden ihmisen kanssa kaksistaan läpi jolloin kummatkin saivat pakkotoistoja sekä enemmänkin motivaatiota tekemään omien rajojen yli. Liikkeissä ei niinkään ollut toistomääriä vaan ennemminkin sarjat tehtiin failureen kuin x-määrään toistoja mikä oli tämän treenin idea.

Jalkatreeni missä sarjat tehdään ennemminkin failureen kuin johonkin tiettyyn toistomäärään on mielestäni se paras tapa kehittyä. Olen nyt pidempään tehnyt jalkatreenit siten, että alkuun olen tehnyt kyykkyä minkä jälkeen jalkaprässiä ja sitten tehnyt nämä "höpöhöpö" jutut. Höpöhöpö jutuilla tarkoitan tässä tapauksessa kaikkia niitä muita liikkeitä sillä kyykky ja jalkaprässi on tullut tehtyä näissä kyseisissä treeneissä suurilla painoilla ja kokeillen jopa maksimeita. Ainoa suurempi seuraus näistä treeneistä on ollut se, että polvet ovat ottaneet damagea treenin aikana mutta tuo on mitä ilmeisimmin tullut jalkaprässin kovista painoista. Samoin näiden jalkatreenien jälkeen käveleminen ja muutenkin oleminen on ollut hieman vaikeaa sillä nuo treenit ovat tuntuneet.

Keskiviikon jalkatreeni oli siinä mielessä suurempi poikkeus, että se otti tehokkaasti itselleni sinne minne piti. Kaikki liikkeen sain kohdistettua joko takareidelle tai etureidelle riippuen mitä tehtiin eikä yleisesti ottaen koko jalkaan. Polvet eivät ottaneet yhtään damagea ja seuraavana päivänä pystyi hyvin kävelemään ja torstaina onnistui maastavedon tekeminenkin hyvin. Yleisesti kun olen tehnyt maastavetoa sellaisen jalkatreenin jälkeen missä on tullut tehtyä kyykkyä suurilla painoilla minkä jälkeen jalkaprässiä niin maastaveto on mielestäni kärsinyt. Varsinkin ala-asentoon meneminen on tuottanut enemmänkin kipuja kuin mitään muuta. On vain halunnut tehdä nopeasti toistot pois alta sillä jokainen alas meno on tuntunut kamalalle.

Se mitä tässä jalkatreenissä tuli tehtyä oli kapea smith-kyykky, jalkaprässi takareisille, vaakahack-kyykky keskittyen vain etureiteen ja takareidet maaten laite. Kaikissa näissä liikkeissä tuli siis käytettyä jotain erikoista tyyliä jos liike muutoin oli "normaali" liike. Tähän päälle vielä kun tuli tehtyä jotain tiettyä liikettä mikä ottaa joko etureiteen tai takareiteen niin se tuli vielä korostettua tekniikalla mitä tuli käytettyä.

Kapea smith-kyykky

Kapea smith-kyykky eli jalat yhdessä ja mahdollisimman edessä minkä jälkeen liike vain niin alas kuin pääsee jarruttaen etureisillä ja nostaen etureisillä. Liikkeeseen riittää hyvin tehdä pelkällä smith-laitteen tangolla tai 5kg painoilla per päät mutta yli tuon ei mielestäni kannata. Olen joskus kokeillut tehdä liikettä 10kg molemmissa päissä mutta en saanut pidettyä tuntumaa enää tekemisessä koska se vain painoi liikaa.

Vaakahack-kyykky jalat kelkan ala-osassa yhdessä

Vaakahack-kyykky tehtynä siten, että jalat yhdessä ja mahdollisimman alhaalla kelkassa. Siten että asento pääsee juuri 90-asteen kulmaan sillä tarkoitus ei ole mennä tuosta yli. Voi jopa jättää hieman vajaaksi eli noin 95-asteen kulmaan jolloin tekeminen tapahtuu vain etureisillä sillä kun mennään yli 90-asteen niin tekeminen siirtyy tällöin takareisille. Tätä kyseistä liikettä pystyy tekemään myös hyvin vaaka-jalkaprässissä ja miksi ei myös normaalissa jalkaprässissä missä olen usein näin tehnyt.

Jalkaprässi takareisille

Jalkaprässin tekeminen jalat kelkan yläosassa ja tekemällä alhaalla "nytkytystä" eli lyhyttä liikerataa. Kelkka vain niin alas kuin saa ja sellaisia pieniä nostoja ja eli liikerataa ja toistomäärät reilusti yli kymmeneen. Tässä on sama juttu kuin edellisessä eli kun liikerata menee "yli" eli ottaa täydellä liikeradalla niin tällöin liike siirtyy käyttämään etureisiä eli koko jalkaa. Kun haluaa pitää tekemisen takareisillä niin tällöin tehdään lyhyemmällä liikeradalla jolloin saada tuntuma pidettyä vain takareidellä ja vain takareisi töissä.

Takareidet maaten kroppa "nostettuna" 45-asteen kulmaan

Takareidet maaten laite tuli omalta osaltani tehtyä lopussa normaalilla tekniikalla pakkotoistoilla mutta alkuun tein siten, että nostin yläkropan laitteessa. Tällöin sain liikkeen ottamaan erilailla ja liikkeeseen piti ottaa vähemmän painoja sillä liikkeeseen saa vähemmän tukea kuin normaalisti makaamalla laitteella. Nostaa vain itsensä käsillä johonkin 45-asteen kulmaan ja tekee muutoin liikettä "normaalisti". Itse sain tässä vaiheessa jo takareidet kramppaamaan.

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.

Minulle tuli mahdollisuus käydä Turun PTVGYM:llä niin ajattelin tarttua siihen. Pari vuotta sitten vein äitini Turkuun konserttiin ja menin siksi aikaa Turun PTVGYM:lle. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin Turun PTVGYM:llä mistä kirjoittelinkin PTVGYM Turku kokemuksia. Minulle jäi tuosta ensimmäisestä kerrasta hyvät kokemukset ja hieman lannisti palata takaisin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tuon kerran jälkeen. Toinen käynti Turun PTVGYM:lle tapahtui tämän vuoden juhannus reissulla Vammalaan kun päätin tulla Turun kautta takaisin kotiin. Tämä toinen kerta olikin itselleni pienoinen pettymys mutta se saattoi myös johtua siitä että kyseessä oli lauantai-iltapäivä kellon ollessa vasta 14 aikaan. Miten sitten nyt kolmas käynti Turun PTVGYM:llä näytti ja kertoi?

Siis tämähän alkaa olemaan kulttuuri shokki kun palaa takaisin kotio ja käy tekemässä treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Kun on vajaa neljä viikkoa tottunut treenaamaan Vammalassa sekä Tampereen Loaded:lla sekä Tampereen PTVGYM:llä missä ihmiset osaavat käyttyätyä niin paluu kotiin ja Pitäjänmäen PTVGYM:lle on kyllä. Olen jo kaikenlaista Pitäjänmäen PTVGYM:llä nähnyt: kusiset wc:t, kusiset suihkut, oksennusta wc:n lattialla sekä teineillä kuset housuissa kuntosalilla mutta tämän päiväinen menee kyllä ihan omaan luokkaansa.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.